Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

“Šminkanje” Staroga grada

13.08.2010. 22:00
“Šminkanje” Staroga grada


U Pagu je sve spremno za obilježavanje Vele Gospe i za procesiju kojom se kip Majke Božje od Staroga grada donosi u zbornu crkvu Marijinog Uznesenja u Pagu. Procesija se održava od 1855. godine i u njoj sudjeluje nekoliko tisuća vjernika s cijelog otoka. U pripremi Staroga grada za Velu Gospu u organizaciji Grada Paga, Župnog ureda i Centra za kulturu postavljene su oznake na ostacima građevina, a na ulazu u Stari grad postavljena je tabla s crtežom na kojem se vidi kako je Pag izgledao u srednjem vijeku. Crtež je preuzet iz jednog od brojnih djela Marka Laura Ruića, doktora kanonskog i civilnog prava koji je koncem 18. st. bio na čelu paške gradske uprave. Veliku tablu izradila je tvrtka “Putokaz” iz Karlovca, čiji su je radnici i postavili, a u postavljanju su pomogli i mještani. Kako bi tabla izdržala zimske udare bure, postavljena je u kameni okvir.
– U procesiji sudjeluje velik broj vjernika, a svi ne mogu ući u crkvu i zbog toga će misa biti na otvorenom, rekao je paški župnik don Igor Ikić.
 


Proslave blagdana


Svetkovina Uznesenja BDM – Velike Gospe svečano se slavi u svetištima i župama Zadarske nadbiskupije čija je naslovnica i zaštitnica Marija na nebo uznesena. U svetištu Gospe Maslinske na Belafuži u Zadru, u župi Uznesenja BDM, koncelebrirano misno slavlje u 19,00 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. U subotu u 20 sati započinje molitva krunice a u 20,30 sati misa bdjenja u čast Velike Gospe i potom cjelonoćno bdjenje u svetištu.
U župi Uznesenja BDM u Škabrnji na Veliku Gospu svečano misno slavlje u 11,00 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Poslije mise je procesija s Gospinim kipom kroz mjesto. Svetkovina Velike Gospe svečano se slavi i na Velikom Rujnu na Velebitu, udaljenom od Starigrada Paklenice desetak kilometara, uz mogućnost dolaska automobilom do zavjetne crkvice Uznesenja BDM na nadmorskoj visini od 1000 m. Misno slavlje u 11 sati predvodi pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski, potom i procesiju s Gospinom slikom planinskim proplankom na Velikom Rujnu. Svečana slavlja održavaju se i u Ugljanu (18 sati) te Salima (18.30).