Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Udariti porez bogatima!

13.08.2010. 22:00
Udariti porez bogatima!


Mi smatramo da za poskupljenje nikako nema razloga, jer to bi izazvalo masovni bunt među građanima, koji su ionako na rubu egzistencije, došlo bi do socijalnih nemira. Oštro se protivimo svim poskupljenjima i učinit ćemo sve da do toga ne dođe, kazao je Uranija
Nakon što je Vlada RH iznijela crne prognoze za jesen, kada bi trebao doći još jedan val poskupljenja, u javnost su vrlo brzo izašli Nezavisni hrvatski sindikati s tvrdnjama da razloga ni opravdanja za dizanja cijena nema. Kako su zaključili sindikalisti, s obzirom da se od kilograma brašna, čija je veleprodajna cijena 1,70 kuna naprave dva kruha, koja se prodaju po šest kuna, trgovci imaju mjesta za pojeftinjenje, a nikako ne za poskupljenje.
Socijalni nemiri
Istaknuli su također kako nipošto ne smije poskupjeti ni meso, jer ako i dođe do poskupljenja stočne hrane, cijene mesa mogu biti podignute tek iduće godine. Uz to, sindikati su ovom prilikom pozvali Vladu da ne dopusti ni poskupljenje električne energije i plina za gospodarstvo i kućanstva, jer iako su cijene energenata niže nego drugdje, takve su, kako je napomenuto, i hrvatske plaće.
S ovim se navodima Nezavisnih hrvatskih sindikata složio i Vedran Uranija, pravni zastupnik Saveza samostalnih sindikata i vršitelj dužnosti županijskog povjerenika, najavivši kako će i zadarska središnjica o ovom problemu voditi računa s ciljem da se poskupljenje izbjegne.
– Najave novih poskupljenja su zabrinjavajuće, jer hrvatski građani, i radnici i umirovljenici, su doslovce osiromašeni i dodatno poskupljenje neće moći podnijeti. Mi smatramo da za to nikako nema razloga, jer to bi izazvalo masovni bunt među građanima, koji su ionako na rubu egzistencije, došlo bi do socijalnih nemira. Oštro se protivimo svim poskupljenjima i učinit ćemo sve da do toga ne dođe, zato se nadamo da će Vlada prihvatiti sindikalne argumente, kazao je Uranija, dodavši ipak kako je činjenica da sve ove crne najave nisu ni stigle iz Vlade nego iz pojedinih državnih poduzeća, ministarstava i javnih tvrtki.
Kako je kazao Uranija, umjesto razmišljanja o poskupljenjima, treba razmišljati o uvođenju poreza, jer sredstva uzeta od radnika i umirovljenika neće pomoći državnoj blagajni.
Ulagati u razvoj
– Dobro je što je premijerka najavila da na jesen u proceduru ide Zakon o porezu na imovinu. No, osim toga, mislim da bi za državni proračun bilo korisno uvesti i porez na dividendu, porez na ekstra profit u bankama, koje su se u ovoj krizi pokazale stabilnima. Također, mnoga sportska društva u Hrvatskoj ne plaćaju porez pa smatram da bi se i to trebalo uvesti, a što je i premijerka spomenula, naglasio je Uranija, poručivši stoga kako je rezanje naknada na Zavodu za zapošljavanje nedopustivo kao i rezanje socijalnih pomoći što treba zaustaviti, jer te su naknade ionako preniske i njihovo dodatno srozavanje je besmisleno.
Hrvatska, kako kaže Uranija, nikako ne smije rezati socijalna prava i poskupljivati život građanima nego konačno početi ulagati u razvoj industrije.
Do sad se, kako ističe, pokazalo da su sve zemlje koje su živjele od turizma, poput Grčke, Španjolske ili Portugala, a čemu i Hrvatska teži, danas na rubu propasti i to samo iz razloga jer su zanemarili industriju.
– Mi podržavamo rezanje javne potrošnje, ali ipak, što više državnih sredstava treba ulagati u industriju, a kod nas su najperspektivnije metaloprerađivačka, tekstilna, drvna i poljoprivredna. Treba koristiti pretpristupne fondove EU, zaključio je Uranija.
Ovom je prilikom komentirao i ministrove navode o tome kako postoji mogućnost dodatnog rezanja plaća i mirovina, kazavši kako SSSH smatra kako takvo što ne dolazi u obzir.
– Plaće i mirovine su ionako srezane na minimum i u njih se više ne smije dirati. Mislim da treba rješavati problem viška radnika u državnim službama, ali ne otpuštanjima nego prekvalifikacijama i dokvalifikacijama, zaključio je Uranija.
 


Mirovina prema godinama staža, a ne života!


Sindikalci su zbog mirovinske reforme spremni napustiti GSV, pa Uranija kritizira Vladino nastojanje izjednačavanja dobi umirovljenja muškaraca i žena, prema čemu bi i žene trebale raditi do 65. godine života, naglasivši kako je upitno koliko je takva mjera u ovoj situaciji potrebna. Kako je istaknuo, ovakav prijedlog izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju prvo je trebalo raspraviti sa sindikatima i socijalnim partnerima, a što nije učinjeno.
– Treba znati da je i ovaj prijedlog za Hrvatsku i za naše gospodarstvo vrlo problematičan. Prvo struka treba temeljito raspraviti to pitanje. Ovaj je prijedlog u proceduri i smatram da ga treba zaustaviti. U cijelom svijetu je poznato da se odlazak u mirovinu valorizira prema godinama staža, a ne prema godinama života i tako treba biti i kod nas, kazao je Uranija, istaknuvši kako su sindikati i po ovom pitanju spremni na referendum po uzoru na nedavni, nastao zbog izmjena Zakona o radu.