Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Večer stiha i molitve

13.08.2010. 22:00
Večer stiha i molitve


Povodom blagdana Velika Gospe, proteklog četvrtka u Perušiću je održana druga po redu Večer duhovne poezije. Ispred predivnog zdanja crkve Sv. Juraja, svoju je poeziju kazivalo osam poeta. Zahvaljujući inicijativi umjetničkog fotografa i pjesnika Branka Antunovića, a u organizaciji župe Perušić, publika je mogla uživati u bogatstvu duhovne poezije kojom su se žitelji Perušića, kao i njihovi gosti pripremili za svetkovinu blagdana Uznesenja Blažene Djevice Marije, zaštitnice istoimene župe Perušić.
Na samom početku večeri župnik župe Perušić don Tomislav Dubinko izrazio je svoje zadovoljstvo što je jedna ovakva priredba održana u župi, te istaknuo kako je upravo pjesma izvrstan način slavljenja Boga. Don Tomislav je blagoslovio poetsku večer, istaknuvši kako je Blažena Djevica Marija, za čiji se blagdan župa Perušić priprema, izrekla najljepše pjesme i hvalospjeve Bogu.
Program večeri vodio je Mihovil Mijo Brkić, a pjesnike su ugodnom tonovima pratili na gitarama talentirani gitaristi braća Tomey Ćurković i Ivan Ćurković. Mlada pjesnikinja Kristina Zubčić otvorila je večer poezije pročitavši stihove pjesnika Zvonka Čuline, koji je kao i don Nediljko Zubović, čije je stihove Kristina također kazivala, bio spriječen nazočiti 2.perušićkoj poetskoj večeri. Kristina se tijekom večeri predstavila i svojim dvjema pjesmama-„Hrabro kreni” i „Ljubav i pobjeda”. Osim pjesnika iz naše županije, publici se je predstavilo i nekoliko pjesnika iz Šibensko-kninske županije. Branka Grupać iz Drniša pod vedrim perušićkim nebom, pročitala je svoje pjesme „Nada”, „Poslije oprosta” te „Najdražu pjesmu”. Večer duhovne poezije u Perušiću svojim je stihovima obogatio i poznati kninski pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra. Tadić Šutra čitao je svoju “Himnu Gospi” te pjesmu „Hrvatica” čiji naslov nosi njegova sedma po redu samostalna zbirka poezije. U Perušić je osim Šutre došao još jedan Kninjanin, pjesnik Fabijan Lovrić koji je pročitao svoje „Litanije kraljevskome gradu” kojima je od Boga ištio da „svako ljudsko biće upozna ritam skrušenosti”.
Svoju molitvu za mir pročitaoje don Jure Zubović, župnik Pridrage,a svoje dvije pjesme „Gospa” i „Molitva” pročitao je još jedan Pridražanin, pjesnik Slavko Klapan.
Duhovnom uzdizanju u Perušiću svojim su nastupom uz pjemu, svirku i recitaciju pridonjeli Silvija Perović, Zadranka s adresom u Parizu, te Talijani Franco i Silvana Fucio iz Milana koji su otpjevali pjesmu „Ave Maria”.
Na samom kraju domaćin večeri Branko Antunović, pročitao je pjesmu koju je napisao za svojeg boravka u Jeruzalemu, te se zahvalio svima koji su čitanjem poezije dali svoj doprinos veličanju blagana Velike Gospe. Antunović je istaknuo kako su pjesnici zapravo publici pročitali plodove Božjih, a na svojih darova pjesničkog umijeća.
Najstarija crkva u Perušiću, njegova prva župna crkva, crkva Svetog Juraja, ispred koje se drugu godinu za redom odvijala ova manifestacija, podignuta je pokraj župne kuće, najvjerojatnije u razdoblju između 12. i 13.stoljeća, a u njezinoj je neposrednoj blizini izgrađena nova župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije. Crkvica Sv. Juraja svojom je višestoljetnom poviješću, zvukom zvona sa zvonika, te zidovima koji čuvaju stoljetne riječi molitve, zasigurno najbolje mjestoo za organizaciju jednog ovakvog susreta u Perušiću.