Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zadarsko ljeto ili vinkovačke jeseni?

Autor: Drago Bajković

23.08.2012. 22:00
Zadarsko ljeto ili vinkovačke jeseni?

Foto: PIXELL



Cibalia je praktički u istoj situaciji kao i mi. Na njima će biti nešto veći pritisak nego na nama, ali razlika nije velika. Upaljeni su svi alarmi i očekujem da moji momci napokon pokažu karakter te da ginu za svaku loptu – kazao je Dalibor Zebić, trener Zadra


Dinamo je već  odavno arhiviran, a Zadranima  danas valja put ravne Slavonije.  U 6. kolu Prve HNL prvoligaš sa  Stanova danas gostuje u Vinkovcima. Obje momčadi su u  nezavidnom položaju nakon  pet odigranih kola. Zadar je na  9. mjestu s dva osvojena boda,  dok pretposljednja Cibalia ima  samo jedan. Sve to sugerira da  je ovaj dvoboj za obje momčadi  vrlo važan, a tko će nakon 90  minuta, vjerujemo žestoke borbe pjevati, a tko tugovati, ostaje  za vidjeti.
– Ta je utakmica za nas ispit  zrelosti, trenutak kada ćemo  vidjeti kakav karakter imamo  – kazivao je jučer ujutro Dalibor Zebić, trener Zadra.
– Treba nam sve ono što nismo pokazali protiv Dinama.  Nije sramota izgubiti od “modrih”, ali je kada odigraš bez  hrabrosti, mlako i dekoncentrirano. Prethodnih sezona  smo s tom hrabrošću i agresivnošću pobjeđivali i Dinamo i  Hajduk, a ove glatko gubimo.
Izgubljeni karakter
Nakon utakmice s Dinamom Zebić je izjavio da ne  mogu “djeca pobijediti modre” što je krivo shvaćeno, pa  je Zadrov strateg imao potrebu to i pojasniti.
– Pod tim djeca nisam mislio  da imam mladu momčad.  Točnije bi bilo da sam rekao  dječački jer smo odigrali kao  djeca kada igraju na dvije  branke, prijatelji kada igraju  za gajbu pive. Tako se ne može  pobjeđivati u Prvoj ligi, niti  govora. Uostalom, neki igrači,  iako su po godinama mladi,  igraju tri ili četiri sezone u  prvoligaškom društvu, a to je  dovoljno da se stekne  određeno iskustvo. Nemojmo  se zavaravati, ovaj Zadar se  mora grčevito boriti za prvoligaški ostanak. A to znači u  svaku utakmicu ulaziti maksimalno, ginuti za svaku loptu.  To je jedini recept koji može  donijeti pomake nabolje.
Zadrov strateg je jako nezadovoljan pojedinim segmentima igre svoje momčadi.
– Mi primimo zgoditak u  trenutku kada je omjer Dinamovih i naših igrača 3:7, tj.  trojica su napadala naših sedam. Pa zar to nije najbolji  pokazatelj naše dekoncentracije. Od vezne linije se očekuje najviše, a mi tu imamo puno  neraspoloženih pojedinaca  koji igraju neku svoju igru. Do  uspjeha možemo ako svi budu  disali jedan za drugoga na  travnjaku. Nema predaje u niti jednom trenutku, a i kada  primimo zgoditak kao da se  predamo. To je stvar karaktera, a njega moramo pronaći  kako znamo i umijemo.
Nakon pet teških suparnika, stižu nešto lakši, ali samo  po imenima.
Nema lakih suparnika
– Istina je da iza sebe imamo  pet jakih suparnika.  Međutim, utakmice koje slijede neće biti ništa lakše od  onih koje smo već odigrali.  Razlog je jednostavan, istina  je da su Hajduk, Dinamo, Slaven Belupo i ostali možda  kvalitetniji od Cibalije ili Istre, ali pritisak je sada veći jer  bodove moramo osvajati. Nekako dođe na isto igraš li protiv Dinama ili Cibalije. Liga je  kratka i tko se brzo ne snađe  već je na dnu.
I Zebić smatra da Zadar  ima veliku priliku u Vinkovcima preokrenuti negativnu  seriju.
– Cibalia je praktički u istoj  situaciji kao i mi. Na njima će  biti nešto veći pritisak nego na  nama, ali razlika nije velika.  Moramo iskoristiti tu malu  nervozu kod domaćina, nametnuti se agresivnošću i borbenošću. Koncentracija mora  biti na najvišem nivou. U napadu moramo iskoristiti svaku priliku koja nam se ukaže,  a u obrani ne smijemo dati  suparniku priliku, nešto poput onoga što smo pokazali u  dvobojima s Rijekom i Osijekom. Znamo da nas nakon  ove utakmice očekuje težak  dvoboj s Istrom 1961 na Stanovima što je dobar motiv da  iz ove utakmice izvučemo barem bod. Kao što sam rekao,  upaljeni su svi alarmi i očekujem da moji momci napokon  pokažu karakter te da ginu za  svaku loptu – kazao je na kraju  razgovora Zebić.
Vjerojatni sastav: Gluić,  Jerbić, Prahić, Bilen, Vasilj,  Tokić (Banović), Sarić, Bilaver, Župan, Ivančić, Jolić.