Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Aboridžini u Kneževoj palači

Autor: Marija Knežević

13.08.2013. 22:00
Aboridžini u Kneževoj palači

Foto: Marin GOSPIĆ



Yilpinji je kad muškarci pjevaju na muškom ceremonijalnom području kako bi se žene u njih zaljubile i onda se sve žene zaljube u muškarce, jer su ih začarali yilpinji pjesmama i svaki muškarac privuče ženu za sebe


Dašak Australije, države-kontinenta “tamo dolje”, odnosno njenih starosjedioca Aboridžina, Zadrani od ponedjeljka navečer imaju priliku doživjeti u krletkama Kneževe palače.
Izložba o ljubavi i ljubavnim prijestupima u vizualnoj umjetnosti australskih Aboridžina nosi naziv “Yilpinji: Ljubav, magija i obredi”.
Yilpinji je kad muškarci pjevaju na muškom ceremonijalnom području kako bi se žene u njih zaljubile i onda se sve žene zaljube u muškarce, jer su ih začarali yilpinji pjesmama i svaki muškarac privuče ženu za sebe.
Ova umjetnička djela dio su slabo poznate tradicije aboridžinske vizualne umjetnosti koja se odnosi na yilpinji, takozvanu ljubavnu magiju koju prakticiraju aboridžinske zajednice Warlpiri i Kukatja na području Središnje i Zapadne pustinje u Australiji.
Izložbu je otvorila australska ambasadorica u Hrvatskoj, Susan Cox.
Otvorenju su prisustvovali i ravnateljica Narodnog muzeja Renata Peroš koja je okupljene pozvala da “budu kreativni i dopuste da izložba potakne njihovu maštu”, Sergej Stanojkovski, direktor Avvantura Forum Film Festivala koji je i inicirao dovođenje ove izložbe u Zadar te zadarski dogradonačelnik Zvonimir Vrančić.