Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Jednako aktualan danas kao i prije 117 godina

Autor: Ivana Jurišić

13.08.2013. 22:00
Jednako aktualan danas kao i prije 117 godina

Foto: Adam VIDAS



U naslovnoj ulozi predstave “Kralj Ubu”, koja će premijeru imati u petak u 21 sat u dvorištu iza OŠ Petra Preradovića, pojavljuje se izvrsni Ivan Grčić kojega je naša publika zadnji put mogla vidjeti u Albeejevoj “Tko se boji Virginie Woolf”


Nakon trideset godina Kralj Ubu dolazi u Zadar, mogla bi biti najava predstave koju ovog petka u 21 sat možete pogledati u dvorištu iza OŠ Petra Preradovića. Riječ je o najnovijoj premijeri Dragon teatra u režiji Maje Šimić.
Djelo Alfreda Jarryja (1873-1907) kojega često zovu i djedom teatra apsurda na pozornici će izvesti mlada glumačka ekipa u čijoj su postavi dvoje zadarskih glumaca, Mia Zara Burčul i Tomislav Kvartuč. U naslovnoj ulozi pojavljuje se izvrsni Ivan Grčić kojega je naša publika zadnji put mogla vidjeti u Albeejevoj “Tko se boji Virginie Woolf”. Predstava je nastala pod pokroviteljstvom Grada Zadra, Zadarske županije, konobe “Skoblar” i Kazališta lutaka Zadar. U povodu premijere tog djela, koje već više od 100 godina privlači publiku u kazališta, razgovarali smo s redateljicom Majom Šimić.
– “Kralj Ubu” Alfreda Jarryja, prvi je dio dramske trilogije koju uz njega čine i “Ubu rogonja” i “Ubu uznik”. Prvi je put izveden 1896. u tada najavangardnijem pariškom kazalištu L’Oeuvre. Iako je prošlo toliko vremena od premijere “Kralj Ubu” i danas je jednako toliko aktualan, kao i prije 117 godina, savršeno ocrtava situaciju u kojoj se danas nalazimo, i mi kao pojedinci i društvo u cjelini. Naime, “Kralj Ubu” predstavlja napad na buržujske konvencije i njihovu lakomost na moć. Što bi bilo aktualnije od toga?
Zbog čega ste se odlučili na izvođenje baš djela “Kralj Ubu”?
– Sama sam ljubitelj razdoblja ranog 20. stoljeća kada zapravo nastaje moderna umjetnost, moderna književnost i kazalište. Jarry je posebno zanimljiv jer je riječ o autoru koji je bio puno ispred svog vremena, bio je uzor naderalistima i dadaistima, cijelom teatru apsurda. Takav kakav je bio nije mogao biti prihvaćen i shvaćen u svom vremenu, dok je današnjim čitateljima i više nego aktualan. Igre riječima i neologizmi, estetika marionetskoga, uličnog teatra, parodija klasične drame, sve su to sastavnice njegova djela.
Nakon što je zasjao u “Tko se boji Virginije Woolf”, zadarska publika će Ivana Grčića moći vidjeti i kao kralja Ubua.
– Iako je riječ o mladom glumcu koji je tek završio Akademiju Ivan je nevjerojatno zreo glumac. Ivan je u Zadar došao na preporuku svog mentora, a ja sam jako sretna zbog toga jer ne bih mogla biti zadovoljnija njegovim radom. Vrlo je vrijedan, marljiv, talentiran, a to je savršen spoj kod mlade osobe koja se odlučila baviti teatrom. Bilo je tako lijepo raditi s njim da me već hvata nostalgija kad se sjetim da sljedećeg tjedna više neće biti naših proba.
Uz Ivana kao kralja Ubua, koga ćemo još vidjeti u predstavi?
– Tu su Mia Zara Burčul i Tomislav Kvartuč. Riječ je o izvrsnim mladim zadarskim glumcima za koje mi je posebno drago što će svoje prvo zadarsko glumačko iskustvo imati u predstavi Dragon teatra. Riječ je o mladim profesionalcima koji su tek na početku svoje karijere i koji svom gradu žele pokazati svoj talent i svoj rad.