Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Uz smokve “udomaćila” se i ribizla

Autor: Suzana Bandić

13.08.2013. 22:00
Uz smokve “udomaćila” se i ribizla

Foto: Vedran SITNICA



Ma samo hoćemo raditi. Ne trebaju nam mediji. Što ću se slikati za novine. Slikajte one koji nemaju kase i koji se opet provlače mimo zakona i švercaju. U Poreznoj svakih nekoliko minuta dobivaju moj račun i vide da radim po zakonu. Neka sad malo obilaze ove što ne rade kako treba – dobacila je u prolazu jedna trgovkinja


Iako je najveći otpor fiskalizaciji zabilježen na tržnicama, svega pet tjedana od uvođenja fiskalnih kasa na štandove sve izgleda kao da je oduvijek upravo tako i bilo. Barem takav dojam ostavljaju trgovci na zadarskoj tržnici koji već rutinski posluju s fiskalnim kasama i izdaju račune.
– Naviknula sam se, radim, trudim se i nastojim poštovati zakon, pridržavati se odredbi i pošteno zarađivati od svog rada. Tako sam radila prije fiskalizacije i tako radim i sada – kaže Anka Perović, trgovkinja koja već godinama prodaje voće i povrće na zadarskoj tržnici. Osim gospođe Anke jučer nitko od trgovaca s fiskalnom blagajnom nije bio raspoložen razgovarati s novinarima. Kažu kako im je puna kapa više medija, kamera i svega.
A onda smo pogledom prešli sve štandove i zamijetili kako je tek nekoliko fiskaliziranih. Više od devedeset posto štandova imali su istaknute natpise “OPG”, “Domaće”…
No je li to, zaista tako? Odgovor nije trebalo dugo tražiti. Već na trećem štandu uz domaće smokve bakica je nudila i “domaće” crvene ribizle, velike crne kupine i maline. Nekoliko štandova dalje slična priča, a inspekcije niotkuda. Riječi ogorčene trgovkinje koja svakom kupcu izdaje račun i uredno plaća porez u tom trenutku dobile su pravo značenje. I više od toga. Nakon svega desetak minuta boravka na zadarskoj tržnici, koja na prvi mah odaje dojam uhodane trgovačke svakodnevice, osjetila se napetost i nezadovoljstvo.