Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zadar oborio rekord, Dugi otok hit destinacija

13.08.2016. 22:00
Zadar  oborio  rekord,  Dugi otok  hit  destinacija


Ovaj vikend osjetno je i povećanje broja talijanskih gostiju, jer je vrhunac ferragosta. Talijane smo ipak očekivali tjedan dana ranije, ali su ove godine malo ‘zakasnili’
 Na radost brojnih turističkih djelatnika, ni drugi vikend u  kolovozu nije prošao bez većih gužvi na prometnicama, u trajektnim i  zračnim lukama, autobusnim kolodvorima. Dodamo li udarnom turističkom vikendu i produljeni blagdanski vikend u Hrvata, gužve u prometu su neizbježne što je zabilježeno već u petak.
U subotu ujutro promet je bio pojačan na autocesti A1 u oba smjera, a  zbog prometnih nesreća vozilo se usporeno, no većih zastoja i kolona nije bilo. Između čvorova Sveti Rok i Maslenica promet je ometala jaka bura, no dionica autoceste bila je otvorena za sve skupine vozila uz ograničenje od 80 kilometara na sat.
Gust promet, ali bez stajanja, zabilježen je i na Jadranskoj magistrali, a  gužve su se stvarale i pred ulazima u jadranske gradove, Zadar, Šibenik,  Trogir, Split.
Na naplatnim kućicama Zadar 2, sve četiri trake otvorene su za promet vozila.
‘Zakuhao’ ferragosto
– Gužvi ima, ali nema dužih čekanja. Promet je u skladu s očekivanjima, produženi je vikend pa većina putuje prema moru. U koloni je  možda 10-ak auta ovdje, kazao je djelatnik HAC-a. Primjećuje kako ima  nešto više vozila iz Italije, ali, dodaje, bilo ih je dosta i prošlog vikenda.
U Gaženici u subotu u ranim jutarnjim satima kao u mravinjaku, a taman je isplovio trajekt za Preko.
– Velika nam je gužva za Dugi otok. Uz Preko ovo nam je najtraženija  destinacija, kaže Marija, djelatnica Jadrolinije.
Ovaj vikend osjetno je i povećanje broja talijanskih gostiju, jer je vrhunac ferragosta. Talijane smo ipak očekivali tjedan dana ranije, ali su ove  godine malo ‘zakasnili’.
– Ima više automobila talijanskih registracija, iako mi se čini da brodom iz Ancone dolazi manje Talijana nego lanjskih godina, dodala je.
– Prošle godine bile smo u Splitu i Dubrovniku, a sad putujemo za Dugi otok gdje ćemo provesti tjedan dana, rekla nam je Juliana iz Italije. Put  do Zadra, nastavlja, bio je malo naporan, ali uz povremena stajanja na  odmorištima lakše se izdrži vožnja od gotovo devet sati, koliko im je do  Dalmacije trebalo iz gradića sa sjevera Italije.
Gužve na peronima
I na Autobusnom kolodvoru Zadar gužve na svim peronima. Autobusi  odlaze i dolaze jedan za drugim, ali gužva se ne smanjuje.
– Ovako je skoro svaki dan na kolodvoru, sada još i više jer je subota,  smjena gostiju, a i produženi vikend. Osim toga, autobusi iz smjera Zagreba i Splita jučer su ujutro zbog prometnih nesreća kasnili oko sat vremena, pojašnjava djelatnica Autobusnog kolodvora.
Za Zagreb, Split i Skradin upravo i prodaju najviše karata, ali dobra  prodaja karata je i za zemlje u inozemstvu.
– Najviše ima interesa za Njemačku, zatim Češku i Slovačku, čak i  Mađarsku, izjavila je djelatnica.
Britanci Lucy, Lilly i Nick, na zadarskom kolodvoru tri sata čekaju autobus za Skradin, ali su bili jako susretljivi za izjavu.
– Znamo da su gužve, pa čekamo. Dugo, ali nema veze. Ovo je naš prvi  boravak u Zadru, gdje smo odsjeli dva dana. Grad je prekrasan, ali nedostajali su nam noćni izlasci. Nakon Zadra idemo u Skradin i Split, rekli su  nam mladi Britanci, poručivši kako bi voljeli ponovno posjetiti Hrvatsku.
Zračna luka lovi rekord
Zračna luka Zadar jučer je također vrvjela gostima. Saznajemo kako tijekom vikenda očekuju promet od 8.900 putnika, a ništa manje, 8.500  putnika zabilježili su i prvog vikenda u kolovozu.
Kroz Zračnu luku u prvih osam mjeseci ove godine prošlo je 312 tisuća  putnika, što je povećanje od četiri posto u odnosu na prošlu godinu, a  rast prometa se nastavlja i u prvoj polovici kolovoza. Stoga su i opravdana očekivanja kako do kraja godine u zadarskoj Zračnoj luci očekuju pola milijuna putnika, što bi bio apsolutni rekord.


Talijana će biti više nego lani


Sjajne vijesti dolaze iz Turističke zajednice grada Zadra. TZ grada oborila je  prošlogodišnji rekord i turistički rezultat, pa je milijunto noćenje ostvareno već 11.  kolovoza, šest dana ranije nego prošle godine.
Od početka godine u Zadru su boravila 267.394 registrirana gosta koji su ostvarili  milijun i 16 tisuća noćenja, što je povećanje u odnosu na isto razdoblje 2015. godine za čak 30 tisuća noćenja.
Ante Rados, direktor TZ Grada Zadra, izuzetno je zadovoljan ostvarenim rezultatima, a uzroci za dobru turističku sezonu, tvrdi, višestruki su.
– Rezultat je ovo ukupnog rada svih sudionika u turizmu. Također, rezultat povećanja broja gostiju i noćenja je i povećanje broja smještajnih objekata, investicija,  a veliki doprinos u marketinškom i drugom smislu dao je i izbor Zadra za najbolju  europsku destinaciju godine. Evidentni su pomaci u turizmu na našem području, zaključio je Rados.
Osvrnuo se i na pomalo zakašnjeli ferragosto, najavljujući kako će prema pokazateljima gradske turističke zajednice ove godine Talijana biti više nego lani.