Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zadrani Massimu nisu dali s pozornice

13.08.2016. 22:00
Zadrani  Massimu  nisu dali  s  pozornice


Poletan, vokalno i dalje snažan, Massimo je neumorno pjevao, kratko komentirajući s vremena na vrijeme skladbe na programu. Kao gost, trubu je svirao Tomaž Gajst, a u Zadar je stigao i autor aktualnog hita “Ostani tu” Dalibor Prochazka
Ojačan Zagrebačkim solistima, u petak je na Forumu ispred  sv. Donata koncert održao Massimo. Bio je to završni koncert njegove hrvatske turneje, dva sata glazbenog druženja jednog od najpopularnijih  pjevača u zemlji i šire s, kako je pred neki dan u intervjuu u našem listu  zadarski zet naglasio, publikom i gradom koji je ishodište svih njegovih  najvećih uspjeha.
– Moja najuspješnija faza krenula je upravo sa snimanjem videa za  pjesmu ‘Iz jednog pogleda’ tu u Zadru. Snimajući na mulu pored Marexa, ispred oronulog Bagata pa i u Muzeju stakla, imao sam neki dobar osjećaj da će ustrajnost i trud napokon početi vraćati plodove i tako je i bilo, rekao je Massimo.
I nije pogriješio. Zadnjih pet godina Massimo uvjerljivo dominira hrvatskom glazbenom scenom, što se dalo zaključiti i u petak navečer, na  koncertu za koji se, očekivano, tražio stolac više.
Redanje hitova
Pjevač se na pozornicu popeo nešto iza 22 sata, startajući sa vlastitom  obradom jedne pjesme omiljenog mu Davida Bowiea, sam, na gitari,  odajući tim činom počast ove godine prerano preminulom umjetniku.  Svojevrsno zagrijavanje, sentiš, kako se to nekada popularno zvalo, zatišje pred buru, pred impresivan i zapravo “pravi” početak koncerta,  pred hit “Sjaj u tami”, u izvedbi kojeg su se umjetniku pridružili i ostali  glazbenici, uz impresivan ligh show u pozadini na zidovima Sv. Donata.
I onda tako redom, hit do hita, uspješnica do uspješnice, pjesme koje  već desetljećima vladaju radio eterom, pjesme koje, kao ni njihov “vlasnik”, ne stare.
Poletan, vokalno i dalje snažan, Massimo je neumorno pjevao, kratko  komentirajući s vremena na vrijeme skladbe na programu. Kao gost, trubu je svirao Tomaž Gajst, a u Zadar je stigao i autor aktualnog hita “Ostani tu” Dalibor Prochazka.
Koncert je bio produkcijski na visokoj razini, počevši od grandiozne  pozornice preko broja muzičara do, spomenuto, ligh showa kao itekako  važnog doprinosa atmosferi.
No, sve je to bio samo dio priče, u fokusu je stajala samo jedna osoba –  Massimo. Njegov je glas bio najbolji instrument te večeri, njegova je interpretacija pjesama bila tako duboka, tako osjećajna da je pitanje  snažnog pljeska koji se mogao čuti cijele večeri bilo sasvim suvišno.
Mlađa je publika pjevala glasnije uz novije stvari, a starija uz stare hitove, točno se moglo osjetiti tko se s glazbom susreo u 70-tima, 80-tima  ili pak, 90-tima.
Supruga Ena u publici
Posebno emotivan trenutak bio je kada je pjevao evergreen talijanskog  pjevača Renata Zera “Da mogu”, kao i veliki hit “Odjednom ti”, u izvedbi  kojeg su mu se pridružile i nešto intenzivnije tri pjevačice koje su ga kao  back vokali pratile tijekom večeri.
Pjevač se prisjetio brojnih detalja iz svog bogatog glazbenog života,  dogodovština i ljudi koji su ga zadužili i inspirirali. U kontekstu toga neizostavan je bio i Neno Belan, suradnja s kojim je iznjedrila jedan od najvećih hitova u Hrvatskoj u zadnjih par godina “Zar više nema nas”.
Massimo se osvrnuo i na debatu Milanović-Plenković, koja je te večeri  bila na televiziji, odmah na početku koncerta, naglasivši da sada kada  smo pogledali i to, možemo početi s koncertom.
Nešto iza ponoći napustio je pozornicu, bacivši se u naručaj supruzi  Eni, koja je skoro cijelo vrijeme koncerta stajala odmah do bine, na nogama, budno prateći sve što se događa pod svjetlima reflektora.
No, zagrljaj nije dugo trajao, publika je tražila još, pljesak i skandiranje  su bili tako snažni da se umjetnik ponovo popeo na pozornicu i otpjevao  još par stvari, zahvalivši se naposljetku svima uključenim u realizaciju  koncerta, kako onima iza pozornice, tako i publici.