Morske orgulje - takvo nešto još nisu vidjeli, ni čuli

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Turisti izabrali šampiona među zadarskim znamenitostima
Za Zadar i okolicu u kategoriji provedbe slobodnog vremena izlistano je 85 različitih mjesta i aktivnosti, od kojih su na apsolutnom prvom mjestu Morske orgulje. Slijedi ih NP Paklenica, a zatim susjedni im Pozdrav Suncu. Kopnena vrata su na četvrtom mjestu, a slijedi im zadarska riva, crkva sv. Donata te Forum
Marin GOSPIĆ
Turiste očarava glazba na neobičnom morskom instrumentu

 Uznapredovalo informatičko doba dalo nam je mogućnost saznati nešto što su se nekad mnogi pitali, a to je: što turisti najviše vole pogledati i učiniti u našem gradu i okolici? Jedan od najvećih svjetskih turističkih portala američki Tripadvisor, ima upravo takve kategorije i aplikacije na svojoj stranici na kojima sami gosti vrednuju svoje preference te sami i pišu o njima.

Za Zadar i okolicu u kategoriji provedbe slobodnog vremena izlistano je 85 različitih mjesta i aktivnosti, od kojih su na apsolutnom prvom mjestu Morske orgulje. Slijedi ih NP Paklenica, a zatim susjedni im Pozdrav Suncu. Kopnena vrata su na četvrtom mjestu, a slijedi im zadarska riva, crkva sv. Donata te Forum. Od muzeja, Arheološki muzej se plasirao najvše te se nalazi na devetom mjestu, a odmah za njim je Muzej iluzija.

Cijeli svijet na Orguljama

S prosječnom ocjenom 4,5 i preko 3.800 pojedinačnih dojmova, Morske orgulje su doista šampion mešđu zadarskim znamenitostima. U opisu svojih dojmova sudjeluju turisti iz doslovno svih krajeva svijeta, Australije, V. Britanije, Njemačke, SAD, Bugarske, Grčke, Irske, Nizozemske, Indije, Kine, Švedske, Brazila, BiH, kao i domaći gosti. Skoro svi se slažu da je doživljaj i ugođaj što im ga pružaju Morske orgulje nešto jedinstveno, a mnogi dodaju i da su prošli svijeta, ali da ovako nešto još nsu vidjeli, a ni slušali.

Korisnik AY iz Hong Konga je primjerice čuo za Morske orgulje još 2006. kada su osvojile nagradu na arhitektonskoj izožbi u Barceloni. Čekao je osam godina da ih posjeti 2014. No, bio je samo u proputovanju Zadrom. Ove se godine vratio i preoveo više vremena te ne krijući oduševljenje kaže da su Orgulje razlog zbog kojeg će nastaviti posjećivati Zadar.

Kortisnik Surkelungen primjećuje da kada bi živio u Zadru da bi uvijek kasnio, jer se ne bi mogao na vrijeme maknuti od Orgulja. Joe B. pak tvrdi da je zvuk Orgulja bolji od dosta glazbenika koje je slušao. Veliki broj turista kaže da su Morske orgulje bile jedan od glavnih razloga njihovog dolaska u Zadar. Potrebno je uistinu pregledati na desetke ili i stotne dojmova da bi se tu i tamo otkrilo ponekog ili češće poneku koja misli da su zgodne, ali inače ništa posebno.

Domaći najkritičniji

Susjedni Pozdrav Suncu nije prošao tako dobro u elektronskoj knjigi dojmova, iako se nalazi na uglednom trećem mjestu. No, o samoj instalaciji su mišljenja već više podijeljena i dvadesetak posto posjetitelja misli da i nije „nešto osobito“. U tome većinom prednjače domaći gosti, dok su najviše oduševljeni Amerikanci i Kanađani. Svakako je zanimljiv detalj da se većina onih koji i nisu pretjerano oduševljeni Pozdravom Suncu, zapravo najviše žale na gužvu koju stvaraju turisti.

Posjet NP Paklenica je na visokom 2. mjestu liste „what to do in Zadar“ i reakcije gostiju su i više nego dobre. Zapravo među mnogim osobnim dojmovima gostiju koji ponovno dolze iz svh krajeva svijeta, jedini negatovni ostavio je gost iz Zagreba. Od stranaca pak samo oduševljenje i pohvale.

Zalazak Sunca- jedan od najljepših na svijetu

Turisti pokazuju također veliko oduševljenje za Kopnena vrata koja imaju prosječnu ocjenu 4.0 i na istom su i mjestu. Kompleks obližnjeg Perivpja kraljice Jelene zajedno s vratima mnogim je posebno privlačan te dolaze tu i češće provesti vrijeme i nakon prvog posjeta. Naravno i ovdje se nađe nezadovoljnika pa tako komentaror Kokosowo iz Norveške misli da bi vrata trebalo restaurirati. Što bi bilo da ih je vidio nekad....

Riva je na petom mjestu gradskih znamenitosti i pretežito su njome oduševljeni. Neki doduše misle da u Zadru nema plaža i da je riva jedino mjeato za dodir s morem, no to je manjina. Većina gostiju uživa u šetnji rivom i podržava ideju o zadarskom zalasku Sunca kao jednom od najljepših na svijetu.

Od muzeja prvi Arheološki

Na rang listi muzeja, prvi je Arheološki muzej, za koji jedan gost iz Irske tvrdi da za obići ga vrijedi izdvojiti sat do dva vremena. I gosti iz drugih krajeva svijeta većinom ne kriju oduševljenje, iako neki napominju da su bili u boljima.

Kritike za drugoplasirani Muzej iluzija su također pretežito dobre, osim što se poneki (sve britanski) gosti žale na cijenu. Občno nezdovoljni domaći su ovaj put također većinom oduševljeni.

Odmah za ovim muzejom plasirao se Muzej antičkog stakla, s desetak dojmova manje. Dojmovi i kritke su pretežito dobri, a najčešće žalbe su onih koji su došli u vrijeme kad nije bilo demonstracije puhanja stakla.

Tek na četvrtom mjestu i sa samo 36 osvrta smjestila se Stalna izložba crkvene umjetnosti, popularno „Zlato i srebo Zadra“. Zanimljivo da se ovako niskom plasmanu čude i sami turisti koji su ga posjetili. No, da je ljudskoj priodi zapravo nemoguće udovoljiti, pokazuje i primjer gosta iz Poljske koji se žali da je muzej malo prevelik i prepun eksponata. Dok su se na prijašnje muzeje neki žalili da su im premaleni....

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno