Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Rock and roll u Korlatu na Veliku Gospu

14.08.2017. 15:50
Rock and roll u Korlatu na Veliku Gospu


 U suradnji i pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Benkovca, povodom blagdana Velike Gospe u Korlatu se i ove godine priprema večernja zabava humanitarnog karaktera pod sloganom: "Old Good Stuff – povratak u 80-e" uz hitove iz zlatnog razdoblja 80-ih.
– Cilj je okupljanje i druženje mještana. Uz stare dobre stvari želimo da se i mlađim generacijama predstavi kako su se njihovi roditelji zabavljali, odnosno da ih se na neki način odvrati od današnjeg utjecaja takozvane glazbe koja nam dolazi sa istoka, kaže Davor Bašić (49), inicijator ove zanimljive priredbe.
Ulaz je, odmah dodaje Bašić, slobodan, svi su dobrodošli, a prihod od simbolične naplate hrane i pića bit će doniran obiteljima lošijeg imovinskog stanja u Korlatu.


Posao, nogomet i obitelj
Zanimljivo je da inicijator i donator ove humanitarne priredbe Davor Bašić dolazi iz Švicarske, gdje je već 30 godina “na privremenom radu”.
– Poša sam s 19 godina, kaže Bašić. Tamo u Liestalu pokraj Basela odmah se zaposlio kao konobar u jednom ribljem restoranu. Uz rad amaterski je igrao nogomet.
Nakon dvije godine konobarenja preorijentirao se na ventilacije i klimatizacije.
Završio zanat i postao instalater ventilacija i klimatizacije. Nije, kaže, pogriješio. Posao je dobro krenuo pa je ubrzo osnovao i vlastitu tvrtku Basic Air Gmbh koja danas zapošljava 30-ak radnika među kojima je većina naših. Ima ih iz Popovića, Biograda, Zadra… Kao mladić kojega je uz posao i nogomet zanimala glazba, posebno rokenrol, upoznao je i svoju današnju suprugu Robertu. Ona je Hrvatica iz Bibinja rođena u Švicarskoj, otkriva Bašić i dodaje: – Imamo četvero dice. Tri sina Đani (23,5), Deni (14) i Tino (10). Kćer Kristina (25) završava studij menadžmenta.


Trenirao Rakitića, pomogao Santiniju
Kroz sve ovo vrijeme Bašić je “do grla” u nogometu, najprije kao igrač, a potom trener u mnogim klubovima među kojima je i Moehlin u kojemu je karijeru započeo naš proslavljeni internacionalac Ivan Rakitić, sada igrač Barcelone.
– U dobrim smo prijateljskim odnosima. Ivanov brat Dean bavi se nogometnim menadžerstvom, a otac Luka je u međuvremenu postao predsjednik kluba i preimenovao ga u Dinamo Moehlin, otkriva Bašić. On je švicarske klubove (Liestal i druge) dovodio na pripreme u Zadar, pomagao našim nogometašima pri tranfesirima u švicarske profesionalne klubove. Bašić je svojedobno posredovao i kod dolaska tada 17-godišnjeg Ivana Santinija u Basel, a poslije ga je, kaže, transferirao iz Zadra u njemački SC Freiburg. U NK Zadar doveo je njemačkog igrača Marcela Heistera koji je igrao i u NK Istri prije nego što je prodan u Izrael, otkriva Bašić koji se dalje bavi nogometnim menadžerstvom, ima i svoju agenciju.




Donacije i zahvalnice zadarske bolnice
Posebno poglavlje u njegovu životu je vezano uz Domovinski rat. Preko Katoličke misije i Crvenog križa prikupljale su se razne donacije. Više od 250 tona zavoja i 90 kreveta za zadarsku bolnicu od koje su stigle i zahvalnice. Tijekom rata prikupilo se lijekova u vrijednosti više od pola milijuna švicarskih franaka…
Na pitanje misli li se za stalno vratiti u Hrvatsku Bašić odgovara:
– Pa ja nikad zapravo nisam ni otišao. U Švicarskoj radim i stanujem, a ovdje u Hrvatskoj živim. Srce uvijek zove u zavičaj. Tako sam došao na ideju da u Korlatu organiziramo koncert za Veliku Gospu. Kao mlad bio sam disco jockey. Održavali smo disko zabave po selima. Na moju inicijativu prije tri godine organiziran je prvi "Povratak u 80-e" kojega pomažem i financijski. Za konzumiranu hranu i piće sudionici daju po simboličnih 10 kuna, a utržak se dodjeljuje potrebitima, prvu godinu djeci poginulih roditelja u ratu.
U zadnje vrijeme se rock and roll izgubio, na ove naše prostore došla je glazba koja prije nije slušana. Narodnjaci. Želim da naša dica osjete kako su njihovi roditelji živjeli i uz koju glazbu su se zabavljali. Vratiti tradiciju, okupiti selo koje je u ratu izgubilo puno toga. Da se ljudi okupe da se vrati tradicija, da mlade uvedemo u bolju budućnost. Kad sam ovdje živim s ljudima iz Korlata s kojima sam odrastao. Najbliži su mi branitelji Denis Šikić, Hrvoje Žorić, Nedjeljko Dražić, s kojima zajedno organiziram ovu humanitarnu priredbu. Podržava nas i Tomislav Bulić, aktualni gradonačelnik Grada Benkovca. S Bulićem sam osam godina sjedio u istoj klupi u OŠ Korlat. Skupa smo organizirali disko zabave, kaže Bašić. Veseli se druženju s prijateljima i mještanima za blagdan Velike Gospe u Korlatu i poručuje: "Dobro je činiti dobro jer još bolje se vraća."