Većih problema zbog suše ne bi trebalo biti

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Dalmacija od svibnja bez kiše
Iz Hrvatskih voda tvrde da postojeće zalihe voda, a osobito zalihe podzemnih voda, trenutačno zadovoljavaju potrebe javne vodoopskrbe
Arif SITNICA
I žedna zemlja traži vodu

Dalmacija je od svibnja bez kiše, no Hrvatske vode ne očekuju probleme u bliskoj budućnosti te naglašavaju kako se 'intenzivno provodi program navodnjavanja u koji se ulažu značajna financijska sredstva i koji će svakako olakšati sušna razdoblja'.

Iz Hrvatskih voda tvrde da postojeće zalihe voda, a osobito zalihe podzemnih voda, trenutačno zadovoljavaju potrebe javne vodoopskrbe te se ne očekuju problemi u bliskoj budućnosti. Stanje u Imotskom, Kninu i okolici je kritično, dok je stanje uz rijeke Neretvu i Cetinu trenutno stabilno.

Kninski je gradonačelnik već početkom kolovoza tražio pomoć Oružanih snaga RH kako bi se šira okolica mogla opskrbiti vodom za piće. Suša vlada i u Lici, a tamošnji poljoprivrednici i stočari strahuju kakve će posljedice ona imati. Zbog ekstremnih vrućina i suše, krenula je podjela vode za poljoprivrednike i stočare na vodnjanskom području.

Kritično u Imotskom

Direktor splitskog Vodnogospodarskog odjela (VGO) Tihomir Galić istaknuo je kako je Dalmacija od svibnja bez kiše, a rezultat takve hidrološke pojavnosti izrazita je suša koja se u većoj ili manjoj mjeri pojavljuje u svim dijelovima Dalmacije.

"Svjedoci smo izuzetno toplog i sušnog vremena u zadnja tri ili četiri mjeseca. Na području Dalmacije zadnja ozbiljnija, kvalitetnija kiša padala je u mjesecu travnju ili svibnju, a sve ostale oborine su u razini pojave", ustvrdio je Galić.

Naglašava da je najkritičnija situacija na području grada Imotskog, odnosno Imotskog polja gdje je rijeka Vrljika skoro presušila.

Stručnjaci već niz godina upozoravaju da zbog duljih vrućih i sušnih razdoblja kao i nedostatka oborina rizik od požara raste, a to može ugroziti i turističku sezonu.

Galić naglašava da je područje grada Knina izloženo velikom sušnom razdoblju. Kaže da su vodotoci na području Knina na minimumima te je za očekivati, u slučaju daljnjeg produžetka suše, i presušivanje većeg dijela tekućica.

Unatoč svemu, ustvrdio je kako su nadležna komunalna poduzeća, tj. vodovodi, još uvijek u stanju opskrbljivati svoje vodovodne mreže kvalitetnom i ispravnom vodom.

Stanje širega područja uz rijeku Cetinu je dosta bolje, pojašnjava Galić, s obzirom da se zbog većeg broja brana, akumulacija, slobodno utječe na režim i visinu vodostaja. Zadovoljavajućim i bez kritičnih- sušnih područja i dionica, ocijenio je i stanje uz rijeku Neretvu.

Pozivi na štednju

Na štednju vode pozivali su u više navrata i iz zadarskog Vodovoda kako se ne bi morale uvoditi redukcije, kojih je ipak bilo na području Podgradine, a da nemaju vode žalili su se i neki mještani naselja koja spadaju pod benkovački vodovod.

Iz Hrvatskih voda kažu da na većem dijelu teritorija Hrvatske vlada hidrološka suša koja je posljedica smanjenog intenziteta oborina tijekom protekle zime i proljeća ove godine.

"Trenutačni vodostaji rijeka na najugroženijim područjima Mirna, Zrmanja, Una-gornji tok, Neretva, Ljuta-Konavle i Kupa ukazuju na sušno razdoblje, ali su vodostaji nešto viši nego nekih prethodnih sušnih godina. Rijeka Vrljika u Imotskom polju ima vodostaj 5 centimetara viši nego u istom razdoblju sušne 2012. godine. Rijeke Novčica u Gospiću i Cetina u Hanu imaju neuobičajeno visoke vodostaje za ovaj dio godine", poručili su.

Kazali su da visoke temperature utječu na agronomsku sušu zbog pojačanog isušivanja površinskog sloja tla što uz izostanak oborina, osobito u Dalmaciji, stvara velike probleme u poljoprivredi.

"Želimo naglasiti kako se intenzivno provodi program navodnjavanja u koji se ulažu značajna financijska sredstva i koji će svakako olakšati buduća sušna razdoblja", ističe se.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) je objavio kako je posljednji toplinski val, koji je počeo s kolovozom, najizraženiji i da još uvijek traje. Na Jadranu, u unutrašnjosti Dalmacije i Istre, te u gorskoj Hrvatskoj premašeni su temperaturni rekordi, ne samo za kolovoz, nego i oni apsolutni otkad postoje mjerenja temperature zraka u tim mjestima. 

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno