Vican: Zgrožena sam i zaprepaštena

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
(Opet) zaiskrilo kod kurikularne reforme
Autor: 
Vican ima moju potporu, a Divjak treba otkriti od kuda cure dokumenti - kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković
TRAŽI ZAŠTITU SVOJIH PRAVA - Dijana Vican

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u ponedjeljak kako se nada da će se situacija oko imenovanja članova Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu (ERS) razjasniti u najkraćem mogućem roku, te upozorila da se provedba Strategije kurikularne reforme mora čim prije institucionalizirati i depolitizirati, a reformski procesi maksimalno ubrzati, na dobrobit učenika i nastavnika.

Reagirajući na medijske napise prema kojima provedena analiza Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) pokazuje kako samo dio članova Ekspertne radne skupine zadovoljava kriterije koje je za natječajni proces sastavilo Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja i znanosti pri Vladi RH, ministrica Divjak je upozorila kako je riječ o internom dokumentu na koji se još čeka očitovanje PSP-a.

- Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije javno objavilo analizu natječaja jer se radi o internom dokumentu koji nije završen jer se Posebno stručno povjerenstvo koje je natječaj provodilo nije očitovalo - kazala je ministrica u izjavi dostavljenoj Hini.

- Nadam se da će se PSP očitovati kako bi se situacija što prije razjasnila. S druge strane, važno je čim prije pristupiti izmjeni provedbenog dijela Strategije koji će provedbu institucionalizirati i depolitizirati, te je nužno maksimalno ubrzati sve reformske procese, Fokus jednostavno mora biti na učenicima i nastavnicima.

Ministarstvo je analizu 15. srpnja proslijedilo na očitovanje predsjednici Posebnog stručnog povjerenstva Dijani Vican i članovima povjerenstva. Situaciju je u ponedjeljak komentirao i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Upitan za reformu obrazovanja nakon sudjelovanja na svečanoj sjednici Općinskog vijeća u Jelsi, Plenković je istaknuo kako "ona ide dalje", te izrazio podršku Dijani Vican.

Potpora

- Rektorica Vican koja vodi posebno stručno povjerenstvo odlično radi svoj posao i ima moju potporu. Ona i ostali članovi posebnog stručnog povjerenstva, sukladno dogovoru sa zadnjeg sastanka na kojemu smo bili i ministrica Divjak i ja, ima zadaću da do 8. rujna pripremi usuglašeni nacrt akcijskoga plana provedbe strategije. Sve ostalo su špekulacije - poručio je premijer.

Dodao je kako očekuje da će ministrica Divjak pronaći "tko po medijima distribuira interne dokumente radnoga karaktera".

Nakon što se u medijima pojavila analiza MZO-a u kojoj je se proziva za odugovlačenje s očitovanjem, Vican je u izjavi za N1 televiziju najavila pokretanje pravne akcije zaštite svojeg osobnog i stručnog integriteta.

- Zgrožena sam i zaprepaštena količinom objavljenih medijskih neistina o radu mojih kolega i mene osobno. Putem odvjetnika zatražila sam zaštitu svojih prava i interesa te će pred nadležnim tijelima biti pokrenut postupak u kojem ću dokazati zakonitost svih svojih postupanja - poručila je Vican za N1.

MZO-ova Analiza provedbe natječajnog postupka za odabir voditelja i članova ERS-a, prema pisanju Jutarnjeg lista, pokazala je niz nepravilnosti, te je utvrđeno da od sedam kandidata tek troje udovoljava uvjetima izbora, dok ih četvero djelomično ili u potpunosti ne udovoljava uvjetima.

To uključuje i voditeljicu ERS-a Jasminku Buljan Culjek koja "ne ispunjava uvjete natječaja ni pod jednim od navedenih kriterija kandidata pod 1) ili b) ili c) ili d)", te "nema dostatno iskustvo u odgoju i obrazovanju kako je to navedeno u uvjetima pod a), kao niti relevantan izbor u znanstveno, odnosno, znanstveno-nastavno zvanje kako je navedeno u uvjetima pod b), c) i d)". Nadalje, utvrđeno je da akcijski plan koji je Culej priložila na natječaj nije isti plan koji je prezentirala javnosti.

Uz to, u Analizi se navodi kao sporan i slučaj izbora Mirka Ruščića za člana EKS-a, koji navodno također ne ispunjava natječajne uvjete, a za još dvoje, Dubravku Brezak Stamać i Roberta Kuhara, nedostaju dokazi o radom iskustvu.

Javio se i HNS

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati ocijenila je kako je riječ o medijskim spinovima o kurikularnoj reformi koje "u javnost plasiraju oni pojedinci koji se boje da će njihovi uski osobni interesi biti ugroženi provedbom reforme obrazovanja, a imaju za cilj izazvati nesporazume i potaknuti svađe unutar Vlade, računajući da će se nastaviti praksa nastala tijekom posljednje dvije godine".

Kao odgovoran partner u Vladi RH, HNS će dati svoj konstruktivan doprinos da Vlada RH nastavi rad na provedbi Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, što na prvom mjestu uključuje depolitizaciju i reformu obrazovanja, stoji u HNS-ovu priopćenju.

"Sav naš fokus isključivo je na predanosti reformi obrazovanja, odnosno na njezinom ubrzavanju i operacionalizaciji, a nipošto ne na pojedincima. Nitko nije i ne smije biti važniji od budućnosti naše djece", poručuju iz HNS-a, koalicijskog partnera HDZ-a u Plenkovićevoj vladi.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)