Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

FOTOGALERIJA: Sveta misa, procesija, blagovanje i velika pučka fešta

14.08.2018. 06:50
FOTOGALERIJA: Sveta misa,  procesija,  blagovanje i  velika pučka  fešta


Crkveno-pučka fešta u župi sv. Kasijana, u Sukošanu i  Debeljaku, jedina je takva svetkovina u Hrvatskoj. Riječ je o svetom Kasijanu, biskupu mučeniku koji u ruci nosi pisanku kojom je ubijen, a  na dlanu cijelu župu Sukošan i njegov puk.
Svetu misu u zajedništvu sa župnikom don Domagojem Kelavom i  subraćom svećenicima u Sukošanu je predvodio don Igor Ikić iz Gorice, dekan i župnik na zadarskoj Puntamci, povjerenik za obitelj- tečaja  priprave za brak, koji se na putu u zadarsko rodilište rodio u Sukošanu  i to na feštu sv. Kasijana, 13. kolovoza 1964.
– Poput biskupa mučenika Kasijana i danas je teško govoriti i živjeti  kršćanske istine i njih naučavati i njih propovijedati. Zato je jako važno  za svakog kršćanina da svakodnevno čita Božju riječ, jer tada Božji duh  i život ulaze u nas i djeluju u nama. Otkrivanje ljepote Evanđelja i čitanje Božje riječi je jedni su od temelja duhovnog života, kazao je don  Ikić u svojoj propovijedi.
Čovjeku koji se okreće Bogu, kaže propovjednik, život nikada nije  besmislen, nesretan i prazan, ma kako težak i gorak bio. Isus nikad nije  isticao svoje božanstvo već je je rekao da nije došao da mu se služi već  da on služi.
– Treba služiti bez obzira što bio: prelat, sakristijan, bio u Hrvatskom  saboru, imaš neku feljicu u Županiji ili si selonačelnik. Ako već jesi  negdje onda bi trebalo vidjeti kako radiš, kako služiš, ne kako boguješ  nad drugima. I to je izvor svih poteškoća i problema. Treba vidjeti što  se radi na ovom području, kakvi su plodovi ih ljudi. Tih obično 20-ak  posto, boguje nad cijelim narodom. A Isus kaže, ja sam došao služiti,  poručio je don Ikić.
Uz pjevanje liturgijskih pjesama župnog zbora pod ravnanjem č. s.  Davide nakon misnog slavlja uokolo Starog sela održana je procesija sa  svečevim kipom, crkvenim barjacima i mnoštvom vjernika. Svečev kip  su nosili Kasijan Pašić, Tino Grdović, Antonio Gašparović i Božo Brkić.
Uz bogate stolove u domaćinstvima sa stotinama janjaca pučko veselje se nastavilo u večernjim satima s Tomislavom Bralićem, klapom  Intrade i Jelenom Rozgom.


Svečeve relikvije u Sukošanu već  1.164 godina
Sv. Kasijan (lat. Sanctus Cassianus, tal. San Cassiano) živio je u vrijeme rimske vladavine cara Dioklecijana, u vremenu protjerivanja  kršćana. Kao biskup protjeran je iz Tirola, a potom oko 300. godine i iz  Rima i Imole. Carski namjesnik ga je osudio na mučeništvo. Prema legendi Kasijana su 302. godine djeca i mladi koje je učio Evanđelju svojim pisaljkama mučili i ubili. Kršćani u Imoli pokopali su ga u svojem  gradu i odmah počeli slaviti kao sveca, a poslije postaje nebeski zaštitnik pokrajine Tirol. Osobito se slavi u San Cassianu. Relikvije sv. Kasijana u Sukošan su donesene prije 1.164 godine, gotovo prije 12. stoljeća.