Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Plemić duha

14.08.2019. 13:52
Plemić duha


Ja sam stvorenje Božje, stvoreni, drugačiji čovjek, čovjek sam obilježen grijehom. Ja sam smrtan čovjek. Dar sam planeti Zemlji s tisućama mogućnosti kreativnoga rasta.
Ja sam ljubljeno, željkovano biće, čovjek suvereno drugačiji od drugih. Nijedna osoba od kada je svijeta i vijeka nije ista kao ja niti će se nakon mene pojaviti ista osoba. Ja sam novo, originalno neponovljivo biće stvoreno u Božjem srcu. Rođen od svojih dragih roditelja, rastao u određenoj sredini, okružen dragim ljudima i događajima skupljao sam utjecaje, običaje, navike svoje sredine. Nekada ljudi, običaji i sredina u meni bude komplekse manje ili komplekse veće vrijednosti. U meni postoje resursi, mogućnosti, inteligencija da sve što me okružuje primim kao svoje ili da to nadograđujem ili odbacim. Često se u meni rađa raskorak između onoga tko sam ja i onoga što me okružuje.
Ja sam stvoren čovjek, smrtan čovjek i čovjek ranjen grijehom.
Stvoren sam, kao i mnoštvo drugih ja i ne mogu biti iznad drugih. Smrtan sam čovjek i moje postojanje na planeti Zemlji ograničeno je vremenskim trajanjem. Moje postojanje na planeti Zemlji vrijeme je u kojem ja pronalazim svoje ja, stvoreno, smrtno i drugačije. To nisu moja ograničenja, to je moja stvarnost. I što sam stvarniji, ja sam istinitiji. Jer istina o meni je moja stvarnost i stvarnost drugoga koji je drugačiji. Stvarnost je bivanje moje duše koja je velikodušnija što je stvarnija. Velika duša diše velikodušnošću kada prihvaća istinu, stvarnost svoga ja i stvarnost drugoga ja. Sitna duša potire, poništava drugačijost, novost, veličanstvenost drugoga koji je drugačiji. Sitna mi je duša kada kroz svoje komplekse, ranjenost, uskoću uma, oholu, jadnu samodopadnost potirem originalnost i suverenost drugoga. Hoću biti velikodušan, oduševljen našim slobodnim različitostima koji, svatko na svoj način sustvaraju, uz Boga stvoritelja planetu Zemlju i svemir. Biti velikodušan znači oživljavati plemstvo duha koje je stvarnije od unaprijed zadatoga plemstva krvi. ‘Ljubav je velikodušna’ kaže sveti Pavao. Što naša zemlja više pršti od stvaralačke velikodušnosti, To može se reći: ljubav je tu doma.