Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

POVRATAK KRALJA INĆUNA Odbijen zahtjev Nevena Badurine da postane direktor tvrtke Ostrea mare

14.08.2019. 13:09


Trgovački sud u Zadru odbio je u sudskom registru za tvrtku Ostrea mare d.o.o. Stankovci upisati promjenu članova društva i osobe ovlaštene za zastupanje, kojom bi se u vlasništvo ponovno vratio Neven Badurina, zvani Kralj inćuna. Viša sudska savjetnica Anamarija Kovačić Milković u rješenju je navela kako je zahtjev za izmjenu u registru sud zaprimio 1. srpnja ove godine. Tražilo se brisanje sadašnjeg člana društva i uprave Ante Hrskanovića i upis Badurine koji je nedavno izišao iz istražnog zatvora, nakon što je osumnjičen za malverzacije u tvrtki registriranoj na istoj adresi, Ostrea d.o.o. sada u stečaju, teške gotovo 50 milijuna kuna.
Traje mjera opreza
– Utvrđeno je da je zahtjev za upis u sudski registar neosnovan. Naime, uvidom u rješenje Županijskog suda u Zadru od 19. ožujka 2019. godine utvrđeno je da je Nevenu Badurini iz Luna, između ostalih, određena i mjera opreza zabrane obavljanja određenih poslovnih aktivnosti i to osnivanja novih trgovačkih društava i članstva u upravljačkim strukturama trgovačkih društava, a ta mjera je rješenjem istog suda od 3. srpnja 2019. produljena. Provedbom upisa promjene članova društva i osobe ovlaštene za zastupanje Neven Badurina postao bi jedini član društva, odnosno osoba ovlaštena za zastupanje društva, čime bi zatraženi upis promjena predstavljao izravno kršenje određene mjere opreza, stoji u rješenju Trgovačkog suda Zadar.
U posao s ribom Badurina je ušao prije desetak godina, a zbog poslovnih uspjeha i »okretanja« milijuna ubrzo je stekao nadimak Kralj inćuna. Osnovao je tvrtke Ostrea i Ostrea mare sa sjedištem u Stankovcima, a posao je proširio i na benkovačko područje preko tvrtke Hladnjača Benkovac d.o.o, koja se u registru navodi kao osnivač njegove tvrtke Luna hotel d.o.o., sada također u stečaju.
Kada je zadarska tvrtka Adria upala u financijske probleme, u ortaštvu s poduzetnikom Jadrankom Lisicom i zagrebačkim odvjetnikom Davorom Galetovićem, Badurina ju je preuzeo u najam. Pred istek ugovora s partnerima je osnovao nekoliko tvrtki, među kojima i Adriu Zadar i Srdelu, koje su kao članovi uprave on i Galetović 2013. pripojili Ostrei. Adria je po njihovu odlasku završila u stečaju, a najvrjedniji posao – proizvodnja ribljih konzervi brenda Eva za koprivničku Podravku, kao i neki vrijedni strojevi, otišli su s njima u Stankovce.
Sudilo mu se više puta
Badurina se našao nekoliko puta na optuženičkim klupama zadarskih sudova, što zbog Adrije, što zbog sumnjivih poslova u hotelu Luna u mjestu Lun na Pagu i to još dok se gradio, a posljednji put s onu stranu zakona našao se u listopadu prošle godine zbog sumnje da je u više navrata i bez ikakve valjane osnove sa žiro računa Ostree podignuo 48 milijuna kuna državnih potpora i poticaja namijenjenih unaprjeđenju proizvodnje i otvaranju novih radnih mjesta. Sumnja se da je s partnerima u razdoblju od 2003. do 2018. godine preko Ostree i tvrtki iz Zagreba i Samobora izvukao ukupno oko 68 milijuna kuna, od kojih 19 milijuna kuna na štetu državnog proračuna.
U svega nekoliko mjeseci njegovo poslovno carstvo se urušilo, a ništa nije mogla učiniti ni njegova izvanbračna supruga, mlada splitska manekenka i poduzetnica Dora Vukušić, koja je u sudskom registru kao član uprave i osoba ovlaštena za zastuipanje upisana svega sedam dana nakon što je on završio iza rešetaka i to za tvrtke Ostrea i Hotel Luna.
​Ostreu je prošle godine preuzela tvrtka talijanskih vlasnika sa sjedištem u Splitu Parma fish, nakon što je sva imovina rasprodana. Stečaj nad tvrtkom vodi Željko Vrkić, a ukupna potraživanja uključujući i ona bivših radnika iznose 74 milijuna kuna.
​​Stečaj nad tvrtkom Luna hotel, a u naravi hotelske zgrade u Lunu na Pagu, povjeren je stečajnoj upraviteljici Ivanki Bosotina. Iznos ukupnog dugovanja još uvijek se zbraja, a zasigurno će premašiti onaj Ostrein.
«Porođajne muke« stečaja
Na e-oglasnoj ploči suda mogu se pronaći brojni podnesci stečajne upraviteljice Bosotina, a u jednome od njih opisala je »porođajne muke« nakon preuzimanja tog predmeta, a dobrim dijelom jer je Dora Vukušić, kao osoba ovlaštena za zastupanje tvrtke do otvaranja stečaja, odbijala suradnju pod raznim izlikama.
– Sud je utvrdio da Dora Vukušić ne surađuje sa stečajnom upraviteljicom, ne daje joj potrebne informacije i poslovne knjige, čime onemogućava stečajnu upraviteljicu u utvrđivanju odlučnih činjenica u ovom postupku, radi čega je bila novčano kažnjavana. Rješenjem Trgovačkog suda u Zadru od 30. travnja 2019. godine naloženo joj je da stečajnoj upraviteljici preda cjelokupnu poslovnu dokumentaciju stečajnog dužnika te je odredio ovrhu radi predaje, ali unatoč svemu do predaje poslovne dokumentacije nije došlo, stoji u izvješću stečajne upraviteljice koja je navela kako je uspjela utvrditi da je na dan 31. 12. 2016. godine stečajni dužnik imao dugotrajnu imovinu ukupne vrijednosti 58.410.743,94 kuna. Bosotina je navela kako je iz stečajne prijave koju je zaprimila od stečajnog vjerovnika Ostrea d.o.o. u stečaju došla do saznanja da je turistička sezona 2017. i 2018. godinu u hotelu Luna odrađena sa zaposlenicima iz Ostree.
U izvješću je navela sve radnje koje je poduzela, a među ostalim i da je utvrdila kako je »stečajni dužnik otuđio imovinu stečajnog dužnika«. Opisala je i način na koji se to dogodilo navodeći kako je tvrtka Luna hotel sa sjedištem u Splitu, zastupana po članu uprave Dori Vukušić, za 45 milijuna kuna prodala hotel Luna u mjestu Lun na Pagu tvrtki Luna turizam Zagreb, čiji je član uprave Mate Pavlović iz Korlata, ujedno i vlasnik tvrtke Hladnjača Benkovac. Ugovor o kupoprodaji ovjerili su kod javnog bilježnika Emila Brkića iz Zadra 19. studenog 2018. godine, a onda je promijenjena osoba ovlaštena za zastupanje Luna turizma. Opozvan je Pavlović, a upisan je Mateo Badurina, Nevenov sin. Do isplate 45 milijuna kuna nikada nije došlo, ali je Badurina mlađi temeljem tabularne navedene u Kupoprodajnom ugovoru pod točkom 5. ishodio upis prijenosa prava vlasništva na svoje ime.
Poslovi oko hotela u Lunu
– Uvidom u sudski registar uočava se povezanost između Luna hotel d.o.o. i Luna turizam d.o.o., te postoji velika vjerojatnost da su trgovačka društva povezana s Nevenom Badurinom. Na internetskim stranicama hotela Luna nudi se smještaj i za 2019. godinu u sastavu trgovačkog društva La luna, d.o.o. iz Jakišnice, 289 A, koje je osnovano 13. veljače 2019. godine, a osnivač je Hladnjača Benkovac d.o.o. U odnosu trgovačkog društva La luna u sudskom registru je 18. veljače 2019. godine upisana promjena naziva i sjedišta društva, tako da se hotel Luna oglašava u sastavu trgovačkog društva Horeca consulting d.o.o. iz Zagreba (promijenjen naziv La luna d.o.o.). U zemljišnoknjižnim ulošcima br. 4801 i 4946 za k.o. Novalja od 12. travnja 2019. godine evidentiran je upis Ugovora o zakupu između Luna turizma d.o.o. i Horeca consulting na određeno vrijeme od osam godina, počevši od 1. travnja 2019. s mogućnošću produljenja. Iz svega nedvojbeno proizlazi da stečajni dužnik nema nikakvih uvjeta za nastavak obavljanja djelatnosti, a imovina društva je otuđena četiri mjeseca prije otvaranja stečajnog postupka, za vrijeme kada je već bio pokrenut stečajni postupak, detaljno je opisala Bosotina navodeći i kako smatra da uzrok insolventnosti tvrtke Hotel Luna nije posljedica lošeg poslovnog rezultata. Navela je kako je poslovao s dobiti 2016. godine te da ima informaciju i da je bio dobro popunjen 2017. i 2018. godine.
– Uzroci insolventnosti su vjerojatno posljedica postupka uprave, a koji će vjerojatno biti predmet posebnog sudskog postupka, zaključila je jedan od izvještaja sudu Bosotina.