Rekordan rast u lipnju u Zračnoj luci Zadar

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Više putnika u hrvatskim zračnim lukama
Autor: 
Hrvatske zračne luke u prvoj polovici godine zabilježile su ukupno 4,3 milijuna putnika ili gotovo 11 posto više nego u istom razdoblju prošle godine
DINO SVORCINA/MOVEM
Kroz Zračnu luku Zadar je u lipnju prošlo 121,4 tisuće putnika

Hrvatske zračne luke u prvoj polovici godine zabilježile su ukupno 4,3 milijuna putnika ili gotovo 11 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a sličan porast, od 11 posto, u tim je lukama bio i u lipnju sa 1,5 milijuna putnika, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).
U svim zračnim lukama u prvoj polovici ove godine bilo je gotovo 54 tisuće operacija zrakoplova, što je porast od osam posto u odnosu na isto razdoblje 2018., dok je samo u lipnju tih operacija bilo gotovo 17 tisuća ili 11 posto više nego u lanjskom lipnju.
Za razliku od toga, promet tereta u pola godine i u lipnju bio je manji nego prošle godine - u prvih šest mjeseci s nešto više od 5.500 tona tereta zračne luke su bile ukupno u minusu od 3,4 posto, a samo u lipnju od pet posto, s oko tisuću tona tereta.
Među devet zračnih luka u Hrvatskoj, najviše putnika je u ovogodišnjem lipnju, 510,4 tisuće, prošlo kroz Zračnu luku Split, koja je time i u plusu od 8,2 posto u odnosu na lanjski lipanj, a poraste su zabilježile i ostale luke, osim Osijeka i Brača.
Split po broju putnika slijedi Zračna luka Dubrovnik, koja je s njih 413,6 tisuća u porastu od 14,1 posto, dok je na trećem mjestu Zagrebačka zračna luka Franjo Tuđman sa gotovo 333 tisuće putnika ili 0,7 posto više nego u lanjskom lipnju.
Najveće poraste broja putnika, od čak 44 i 39 posto, u ovom su lipnju ostvarile zračne luke Zadar i Rijeka, kroz koje je prošlo 121,4 tisuće odnosno 30,5 tisuća putnika.
Zračna luka Osijek je sa nešto manje od šest tisuća putnika bila u minusu od 9,2 posto, a nešto manji minus, od gotovo devet posto, imala je i Zračna luka Brač s 5.300 putnika.
Najmanja zračna luka u Hrvatskoj, ona na Malom Lošinju je pak s 523 putnika u ovom lipnju zabilježila porast od 6,3 posto.
Po zemljama odakle je u lipnju dolazilo najviše putnika na hrvatske zračne luke prva je Njemačka, s 312 tisuća putnika ili 18,1 posto više nego u lanjskom lipnju, a slijedi UK s 305,4 tisuće putnika ili 13,3 posto više.
Treća je Francuska s čijih je zračnih luka u Hrvatsku doletjelo 101,5 tisuća putnika ili 15,3 posto, dok su među prvih deset zemalja još Švedska, Norveška, Nizozemska, Italija, Austrija, Španjolska i Irska, iz kojih je u lipnju na hrvatske zračne luke dolazilo putnika između 40 tisuća i 70 tisuća putnika. Iz svih tih zemalja zrakoplovima je došlo i više putnika nego u lanjskom lipnju, osim iz Švedske iz koje se bilježi blagi minus od 0,3 posto.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno