Relikvije sv. Kasijana u Sukošan donesene prije 1.165 godina

Slika korisnika mkvanja
Proslavljen svetac po kojem je Sukošan dobio ime
Sukošanska crkveno-pučka fešta jedna je od rijetkih svetkovina u Hrvatskoj koja proslavlja tog ranokršćanskog mučenika, a Sukošanci i Debeljačani ga od davnina štuju kao svog zaštitnika
Velimir BRKIĆ
Svečev kip su nosili: Božidar Brkić, Antonio Gašparović, Tino Grdović i Kasijan Pašić

Blagdan svetog Kasijana, biskupa mučenika koji u ruci nosi pisanku kojom je ubijen, a na dlanu cijeli Sukošan i njegov puk, proslavljen je jučer euharistijskim slavljem i točno u podne s procesijom barjaka i nekoliko stotina vjerničkog puka koji su usprkos zvizdanu i velikoj sparini sudjelovali u ophodu selom s postajom na trgu Gornja vrata. Sv. Kasijan, nebeski je zaštitnik župe Sukošan (Sukošan, Debeljak).

Pomoćnik u teškim tjeskobama

Sukošanska crkveno-pučka fešta jedna je od rijetkih svetkovina u Hrvatskoj koja proslavlja tog ranokršćanskog mučenika, a Sukošanci i Debeljačani ga od davnina štuju kao svog zaštitnika. Relikvije sv. Kasijana u Sukošan su donesene prije 1.165 godina, gotovo prije 12. stoljeća. Kasijan je zagovornik dobre žetve i pomoćnik u teškim tjeskobama.
- Odrasli svojim primjerom više nego riječima djeci i mladima trebaju prenositi vjeru i pomoći im živjeti u istini i ljubavi. Starijima je dužnost davati primjer, poručio je fra Žarko Relota. u svojoj propovjedi.
Fra Žarko, župnik zadarskih Ploča, euharistijsko slavlje i procesiju je predvodio u zajedništvu sa župnikom don Domagojem Kelavom i subraćom svećenicima.
- Današnja generacija mladih živi u svijetu različitom od onoga u kojem su živjeli njihovi roditelji i odgojitelji. U traženju putova koji mogu ponovno probuditi hrabrost i zanose srca mora se nužno voditi računa o tome da Isusova osoba i Radosna vijest koju on proglašava i dalje privlače mnoge mlade, naglasio je fra Žarko:

Mladima i djeci prenositi vjeru

Velika je odgovornost odgajati mlade. Kršćanin se treba skrbiti o mladima, o djeci, treba im prenositi vjeru, ono što živi i što nosi u srcu, ističe fra Žarko.
U propovijedi je fra Žarko opisao život sv. Kasijana rođenog u sjevernoj Italiji gdje je kao učeni Rimljanin i istaknuti kršćanin u današnjem Tirolu propovijedao te postao biskup utemeljitelj biskupije Briksen. Iz Rima je biskup Kasijan oko 300. godine bio protjeran, a na putu za Tirol zaustavio se u gradu Imoli i počeo navješćivati Evanđelje.
- Svjestan da odrasli, caru odani pogani neće lako postati kršćani, potajno je okupljao djecu koje je učio čitati, pisati i govorio im o istinama kršćanstva. Posijao je Božju Riječ u mlade Imole. Zato ga je rimski prefekt dao uhititi i izvesti na glavni trg gdje je tražio da prinese žrtvu poganskim bogovima. Kasijan je to odbio pa je bačen u tamnicu, istaknuo je propovjednik.

Sv. Kasijan se štuje u San Cassianu

Po naredbi prefekta dovedena su djeca koju je poučavao, te su, nahuškana, biskupu Kasijanu strgali odjeću i boli ga željeznim pisaljkama dok ne iskrvari. Izmučen i obliven krvlju sveti biskup Kasijan završio je zemaljski život 13. kolovoza 302.
- Njegovo tijelo nalazi se u Imoli gdje su ga vjernici pokopali, a kad je kršćanstvo dobilo slobodu puk Tirola ga štuje kao svog glavnog zaštitnika, osobito u San Cassianu.
Uz pjevanje liturgijskih pjesama župnog zbora pod ravnanjem č. s. Davide nakon misnog slavlja održana je procesija sa svečevim kipom, crkvenim barjacima i vjerničkim pukom
Pored bogatih stolova u domaćinstvima sa stotinama janjaca na pučko veselje se nastavilo u večernjim satima. Uz već tradicionalno slobodan ulaz na u Debeljaku za zabavu je bio zadužen sastav Dalmatino, a na SC Sukošan Tomislav Bralić i klapa Intrade te Mladen Grdović Cule.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno