Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

SNAGATORI U ŠKABRNJI Šampioni Hrvatske gorostasi iz Otočca, šampionke veličanstvene Škabrnjanke

14.08.2019. 13:19
SNAGATORI U ŠKABRNJI Šampioni Hrvatske gorostasi iz Otočca, šampionke veličanstvene Škabrnjanke


Škabrnja je na športskom kompleksu Vlačina bila domaćin najboljim snagatorima iz Hrvatske. U organizaciji Športskog kluba potezanje užeta Škabrnja, a pod pokroviteljstvom Općine i uz potporu sponzora održano je sedmo po redu Prvenstvo Hrvatske u potezanju konopa.
Sedmo prvenstvo bit će upamćeno po kršnim momcima iz Like, Udruzi Gačanski konopaši iz Otočca, koji se prekinuli apsolutnu dominaciju Matuljaca, ekipu Sportskog društva Konopaši Matulja kod Opatije, koji su dosad osvojili svih šest hrvatskih prvenstva. Veličanstven niz je prekinut u Škabrnji na konopaškom terenu na Vlačini.
– Povlačenje konopa se zasniva na izdržljivosti, a Ličani su zaista izdržljivi ljudi, kazao je glavni sudac Marin Bilaver iz Škabrnje.
Natjecanje je pratilo oko 2.000 ljubitelja konopijade i ravnokotarskih fešta, turista, znatiželjnika i dokonjaka. U velikom broju opet su se našli bližnji, rođaci, prijatelji i poznanici.
– Nije sve u težini i snazi, jako je važna i tehnika, kako ćeš uhvatiti konop, položaj tijela, kako se ukopati, sve su to sitnice koje mogu odlučiti o pobjedniku, otkriva konopaške tajne konopaš iz pobjedničke ekipe iz Otočca, sve ljudine visoke po dva metra i prosječne težine 135 kilograma koje zbog orijaške snage nazivaju »dizalicama«.


Privlačanke srebro proslavile vatreno
Šampionke u potezanju konopa su Škabrnjake, ženska ekipa Športskog kluba za potezanje užeta Škabrnja, trenera Ante Šegarića i kapetanice Danijele Šegarić. Škabrnjankama je ovo drugi naslov prvakinja, prvi put su prvakinje Hrvatske bile prije dvije godine, 2017.
– Drugo mjesto u muškoj konkurenciji osvojila je Udruga starih sportova Konopaš Privlaka kod Vinkovaca koji su srebro proslavili poput hrvatskih nogometaša u Rusiji, vatreno i urnebesno, rekao je izuzetno raspoloženi i vješti voditelj-animator manifestacije Dragan Veselić Dragi, glumac Kazališta lutaka Zadar.


Nabrijani i nabildani Pridražani trećeplasirani
Trećeplasirani su gorostasi iz Športskog kluba za potezanje konopa Pridraga, od sunca preplanuli, nabrijani i nabildani Pridražani, koji su u ravnokotarsku Škabrnju stigli izravno s pridraške plaže Ćuskijaš. Pridražani su 2013. bili domaćin prvog Prvenstva Hrvatske i osnutka Hrvatskog konopaškog saveza.
– U konkurenci je bilo šest konopaških ekipa. Još su se natjecali Sportsko društvo Konopaši Matulji, Udruga starih sportova Donji Grad Osijek i domaćini Športski klub za potezanje užeta Škabrnja, nabrojio je Neven Šegarić, predsjednika konopaša Škabrnje i krovne konopaške udruge HKS-a.
Kod žena je bilo tri ekipe. Drugo mjesto osvojila je Udruga Pozla Gora, naselja u Općini Pozerje, Dubrovačko-neretvanska županija. Brončana medalja pripala je konopašicama iz Udruge starih sportova Donji Grad Osijek, temeljit je Ivica Jurić, voditelj protokola i zapisničar.
Na spektakularnoj zabavi uz veličanstveni vatromet i živu svirku besplatno se degustirala hrana, a natjecatelji i piće. Pored desetaka kilograma pečenih srdela peklo se oko 100 kilograma tune. Druženje »jakih dečaka«, organizatora i publike uz živu glazbu produžilo se tko zna do kada.