Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

UDRI PO DŽEPU! Zbog »prekršaja ubojica« zadarski policajci kaznili 212 vozača

14.08.2019. 08:55
UDRI PO DŽEPU! Zbog »prekršaja ubojica« zadarski policajci kaznili 212 vozača


Provodeći pojačanu kontrolu prometa zadarska policija je prošli tjedan kaznila ukupno 643 počinitelja prometnih prekršaja, a njih 212 zbog prekršaja koji su najčešći uzročnici težih prometnih nesreća, koje nazivaju »četiri ubojice u prometu«.
– Ukupno 145 osoba sankcionirano je zbog prekoračenja dopuštene brzine kretanja, 37 mjera poduzeto je prema osobama koje nisu koristile sigurnosni pojas, 18 ih je prekršajno sankcionirano zbog vožnje u alkoholiziranom stanju, a 12 vozača sankcionirano je zbog nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje, izvijestila je Ivana Grbin, glasnogovornica PU zadarske dodajući kako je još 14 vozača sankcionirano zbog nepropisnog pretjecanja te četiri zbog nepropisnog skretanja.
Vozila bez položenog vozačkog ispita
Kao primjer navela je slučaj iz Biograda od 4. kolovoza ove godine kada su policajci provodeći akciju Vikend u 5.20 sati na Šetalištu kneza Branimira u Biogradu na Moru, zaustavili 27-godišnjeg vozača za upravljačem mercedesa zadarskih registarskih oznaka pod utjecajem od 1,48 promila alkohola. Mladi vozač bio je smješten u prostorijama Policijske uprave zadarske do otrježnjenja, a pušten je uz Obvezni prekršajni nalog na novčani iznos od 5.000 kuna. Dva dana ranije u Viru je u 2.30 sati zaustavljen 35-godišnjak za upravljačem automobila zadarskih registarskih oznaka, a policajci su mu ispisali novčanu kaznu na iznos od 6.300 kuna zbog nekoliko prekršaja. Pokazalo se da je bio pod utjecajem alkohola, a dreger je pokazao 1,07 promila. Osim toga, nije kod sebe imao vozačku dozvolu i u vožnji nije koristio sigurnosni pojas. Pet dana kasnije s 2,03 promila u vožnji Dalmatinom, u automobilu šibenskih registracijskih oznaka oko 16.40 sati, zatečen je 31-godišnjak koji je potom uz optužni prijedlog doveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru. Istoga dana oko 2.20 sati u Ulici Prilaz Tome Matića u Zadru policija je za upravljačem automobila zadarskih tablica zatekla 18-godišnjakinju koja nije položila vozački ispit. Njoj slijedi optužni prijedlog zbog sumnje da je počinila prekršaj iz čl.216.st.1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
– U kontrolu prometa uključen je maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa, rekla je Grbin navodeći kako su u vremenu od 6. do 11. kolovoza na području Policijske uprave zadarske evidentirane 52 prometne nesreće u kojima je ozlijeđeno 11 osoba – četiri teže, a sedam lakše.
Od 12. do 18. kolovoza pojačan nadzor brzine
– Policijski službenici Policijske uprave zadarske i u narednom periodu nastavljaju s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, činjenjem kojih se događaju najteže prometne nesreće s teško ozlijeđenim i poginulim osobama, te poduzimanjem mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu. U periodu od 12. do 18. kolovoza provodit će se pojačan nadzor brzine kretanja vozila usklađen s akcijama organizacije TISPOL – mreže prometnih policija država Europe, na području cijele Republike Hrvatske i u preko 20 država članica TISPOL-a, istaknula je Grbin dodajući kako će se temeljem TISPOL-ovog plana aktivnosti za 2019. godinu na području država članica, kao i na području cijele Republike Hrvatske, pa tako i na prometnicama PU zadarske, održati ciljana preventivno-represivna akcija nadzora brzine vozila.
– Kako svojim ponašanjem ne bi doveli u opasnost vlastitu, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu te kako bi izbjegli moguće sankcije, savjetujemo vozačima da poštuju ograničenja brzine, odnosno da prilagode brzinu kretanja vozila stanju i uvjetima na kolnicima uvijek i bez iznimke, poručuju iz PU zadarske.
 
 


U akciji Vikend 392 kazne
Proteklog vikenda, od 9. do 11. kolovoza, policijski službenici Policijske uprave zadarske su tijekom provođenja akcije Vikend prekontrolirali ukupno 512 vozila i vozača, a poduzeli su 392 represivne mjere.
Alkotestirali su 122 vozača od kojih je njih 10 bilo pod utjecajem alkohola, a rekorder akcije bio je 27-godišnjak s 1,48 promila u krvi.
Čak 175 vozača uhvaćeno je u oglušavanju na prometni znak, a njih 105 u prekoračenju propisanog ograničenja brzine. Bez zaštitnog pojasa vozilo je 16 vozača, a 10 je nepropisno pretjecalo. Osam vozača kažnjeno je jer su koristili mobitel u vožnji, šestero jer su upravljali automobilima bez tehničkog pregleda i registracije, a po jedan jer su zatečeni u vožnji bez vozačke dozvole i u vrijeme zabrane. Jedan ljubitelj vožnje na dva kotača platio je kaznu jer nije koristio zaštitnu kacigu.
Iz prometa je isključeno 13 vozača i 6 vozila, a u navedenom periodu dogodila se 31 prometna nesreća. U nesrećama su dvije osobe teško, a pet lakše ozlijeđene.