Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zelena vila boema

14.08.2019. 14:10
Zelena vila boema


Vile. Nadnaravna bića apsolutne ljepote, velikih moći, vrckavog karaktera. Svaka nosi svoju boju, koja najbolje opisuje njenu osobnost i elemente kojima vlada. No ujedno i ne opraštaju, kažnjavaju odmah bilo koje kršenje njihovih pravila. Neki zbog moguće kazne, misle da ih je bolje uopće ni ne sresti, neki pak zbog darova koje one mogu dati, takve susrete priželjkuju…
Absint, smaragdno zelene boje, apsurdno visoke gradacije alkohola, u njegovoj osobnosti je pelin. Ima sve karakteristike vila, vrckavost i odnošenje u neke druge svjetove, opčarao je pjesnike i slikare boeme krajem 18 stoljeća, obojao u vrtlozima umjetnička djela Van Gogha, plutao sa Monetovim lopočima, Picasso – no dobro kod njega ni ne znam od kuda da počnem što njemu napravi, ušao u retke Oscara Wildea… No kao i svaka vila, neke je od njih kaznio.
U pelinu, glavnom sastojku absinta – zelene vile, kako su je u doba impresionizma zvali, nalazi se tujon, ljekovit u malim dozama vrlo otrovan u visokim. Zbog toga je poetična zelena vila, Fee Verte došla na zao glas, i bila zabranjena. Djelovanje su joj čak i posebnim imenom zvali: absitizam. No današnja znanost pokazuje da tujon kroz ovaj napitak ne može fizički biti dovoljno popijen da bi dosegao opasne doze. Ustvari, absitizam kada se dobro i iskreno pogleda koje simptome ima, dobije se opis jednostavnog alkoholizma. Nije ni čudo, jer zelena vila se mogla pohvaliti sa vratolomnih 75 stupnjeva gradacije alkohola!
Pa su je protjerali baš kao i vile. Iako je ona samo naplatila kaznu za nepoštivanje osnovnog pravila – ne pretjeruj!
I odoše u zaborav njena zelena boja, posebne čaše u kojima se razvodnjavao ledenom vodom, na koje se polagala umjetnička srebrna žličica na koju se stavljala kockica šećera. Sve do nedavno kada je čak parlament EU zasjedao i ponovno dozvolio proizvodnju.
Ovo piće se rađa kao lijek. Za malariju, probavu, bolne menstruacije.
Pelin koji je glavni protagonist u ovoj neobičnoj sudbini jednog pića, je pak poznat od prapovijesti čovječanstva. Egipćani su o njemu pisali, spašavao je graditelje piramida od parazita i trovanja hranom. Stari Rimljani i Grci su ga s poštovanjem koristili. Biblija ga spominje, a i narodne izreke – »gorak kao pelin«
Biljka koja je zaista vilinska, po boji, djelovanju, ali i ne smijemo ju naljutiti. Ona kažnjava prevelike doze halucinacijama, vrtoglavicom, mučninama.
Pa zašto onda uopće imati posla sa ovom biljkom?
Njezina ljekovitost je apsurdna. Današnja ispitivanja (na Yale-u) su pokazala da na primjer kod Kronove bolesti, pravilnom primjenom pelina se mogu prestati uzimati steroidi i samim time poboljšati kvaliteta života. Čisti organizam od parazita, kao što su to Egipćani radili, a tamo su paraziti zaista opake beštije, u usporedbi sa ovim našim današnjim. I bez puno osude, 95% ljudi ima parazite. To ne znači da smo prljavi. To samo znači da smo dio svijeta koji nije sterilan. I to je divno. Manje je divno ono što su posljedice parazita, pa je super što u tom svijetu raste biljka koja te probleme vrlo efikasno rješava. Ova biljka sadrži tujone i izotujone, koji ubijaju ne samo odrasle parazite nego i njihova jajašca. Među sastojcima pelina je i santonin, poznat kao lijek za bolesti uzrokovane parazitima. Prisutan je i seskviterpen lakton, koji oslabljuje membrane parazita te ih lako ubija.
Pelin je jedan od najučinkovitijih i najbrže djelujućih lijekova za sve vrste tegoba s probavom i žuči.
Gorčinu mu daje absintin, koji djeluje na probavu i cirkulaciju. Osim kao digestiv koristi se i protiv visoke temperature i malarije, pri čemu nadmašuje i kinin. Sustavno liječi i pretilost i šećernu bolest. Ima i iznimno tonizirajuće djelovanje te uklanja tjelesnu slabost. Pa se koristi kod oporavka od gripe.
Kada se pije u malim količinama potiče rad bubrega te pomaže kod bolesti bubrežne nakapnice, upalnih nadražaja bubrega, katara mjehura i vodene bolesti. No zabranjen je kod oštećenih bubrega i jetre, u trudnoći i dojenju
Dakle može učiniti svoju čaroliju kod: tjeranja i uništavanja parazita, nadalje listovi se ne kvare, što samo po sebi govori da sprečava rast štetnih mikroorganizama, olakšava grčeve, odstranjuje plinove i kronični zatvor, poboljšava probavu i apetit, pomaže stvaranju žuči, poboljšava rad jetre i žučnog mjehura, liječi trovanja, stimulira menstrualni ciklus, suzbija visoku temperaturu, okrepljuje, obnavlja i oporavlja organizam, ubrzava rad organizma, potpomaže mršavljenju, olakšava porod
A primjenom obloga liječi bolne nam škripave i upaljene zglobove.
Čarobna zelena vila, puna divnih sinergija, vrckava i moćna. No željna poštovanja, jer za preveliko doziranje nas vodi u ludilo halucinacija, ili čudna i izmučena putovanja kroz umjetnost.