Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Dio roditelja ne želi da njihova djeca najesen krenu u školu, Ministarstvo odgovara: ‘Dobrovoljnost neće biti kriterij’

14.08.2020. 08:12


Ministarstvo znanosti i obrazovanja inzistirat će da se od 7. rujna nastava u školama normalno odvija, osim ako do sljedećeg tjedna rast prisutnosti koronavirusa ne bude toliko velik, da se takva načelna odluka dovede u pitanje. O svemu će na sastanku u utorak 18. kolovoza raspravljati radna skupina koju uz predstavnike Ministarstva čine i epidemiolozi, predstavnici agencija, sindikati, znanstvenici te ravnatelji škola i predstavnici lokalnih samouprava.
U radnu skupinu imenovani su Ivana Pavić Šimetin, Bernard Kaić, Sanja Šprem, Branimir Mihalinec, Gordana Kovač-Bluha, Igor Radeka, Nikica Mihaljević, Suzana Hitrec, Vesna Šerepac, Matilda Juričević Žigman, Živko Bulat, Sanja Urek, Igor Rukljač, Vesna Anđelić, Jasmina Havranek, Ivana Katavić, Andrijana Prskalo Maček, Tanja Sever, Zdenka Čukelj, Ivana Pilko-Čunčić, Nandor Čapo, Marijana Gojčeta i Kristina Ferara Blašković.


Mogućnost odabira
Broj od 180 novooboljelih od jučer, međutim, nikako ne pomaže Ministarstvu – dio roditelja koji jednostavno ne želi da njihova djeca idu u školu, nego će inzistirati na odvijanju nastave online, već se okupio na društvenim mrežama i na resorsno Ministarstvo radi pritisak da se samim roditeljima omogući donošenje odluke o tome hoće li njihova djeca odlaziti izravno na nastavu ili ne. »Sigurnost prije svega, mogućnost odabira online nastave za 2020./2021.«, naziv je skupine roditelja koji su se organizirali na Facebooku kako bi od nadležnih državnih vlasti zatražili da njihova djeca ne moraju fizički na nastavu u pogoršanim uvjetima epidemije.
– Grupu smo osnovali kao roditelji koji ne žele da se o sigurnosti i zdravlju njihove djece odlučuje mimo njih. Smatramo da spašavanje naše ekonomske situacije ne smije biti prioritetom nad zdravljem naše djece i članova njihovih obitelji, objasnili su roditelji u opisu grupe.
Grupu su roditelji osnovali 8. kolovoza, a četiri dana poslije imali su već skoro tisuću članova.
– Razumijemo da mnogi roditelj nisu fizički u mogućnosti brinuti se o djeci od kuće, no mnogi su voljni i spremni na to te se stoga zalažemo za otvorenu opciju pohađanja online nastave za školsku godinu 2020./2021., zaključuju roditelji u opisu grupe. Ono čega se oni boje i o čemu raspravljaju na svojoj grupi jest, primjerice, pitanje nošenja maski, koje bi se trebale mijenjati svakih par sati, što djeca u nižim razredima niti znaju niti mogu. Također, tu je pitanje i troška te opreme za roditelje, a mnogi od njih argumentiraju i da su njihova djeca nužno u kontaktu sa starijim osobama, bakama i djedovima s kojima žive u istim domaćinstvima, pa upozoravaju i na tu opasnost. Ako se školu moglo pohađati online na proljeće, sigurno će to biti moguće i najesen, tvrde oni, tim više što će dio djece završavati u samoizolaciji, pa će biti nužno da i oni prate nastavu tim putem, ističe se među ostalim u grupi na Facebooku.


Službeni zahtjev
Roditelji su Ministarstvu znanosti i obrazovanja uputili službeni zahtjev kojim traže pravo na izbor da svoju djecu šalju na fizičku nastavu u školi ili na virtualnu preko interneta. U zahtjevu se pozivaju na pravo na odabir kao posljedicu ugroženosti zdravlja i djece i odraslih, za čime dalje navode obavezu države da tome udovolji ili infrastrukturno ili odgovarajućim mjerama. Roditelji ukazuju i na to da je ponašanje virusa još nedovoljno poznato, da su u školama nedovoljni higijenski uvjeti, često čak i u normalnom stanju, a obaveznim slanjem djece u školu, ističu, posebno su ugrožene rizične skupine.
Na naš upit kako će se Ministarstvo odnositi prema ovom zahtjevu, dobili smo sljedeći odgovor, u kojem se ističe kako dobrovoljnost neće moći biti kriterij za pohađanje nastave.
– Cilj Ministarstva je da od 7. rujna učenici pohađaju nastavu u učionicama uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. U iznimnim slučajevima u suradnji s CARNET-om nastojat će se osigurati online nastava, u pravilu prema unaprijed određenom rasporedu za učioničku nastavu, za sve učenike koji zbog epidemioloških razloga neće moći sudjelovati na nastavi u učionicama.




Tri scenarija
U tijeku je i ustrojavanje savjetodavno-operativnog tijela u kojem će sudjelovati cijeli niz stručnjaka, od epidemiologa do predstavnika CARNET-a, agencija, sindikata, ravnatelja i osnivača škola, naših vodećih znanstvenika do raznih drugih dionika. Navedeno tijelo imat će zadatak razrade scenarija te prijedloga mjera, aktivnosti i uputa.
U spomenutom tijelu bit će jedna osoba epidemiolog, koja će biti zadužena za direktnu komunikaciju s Nacionalnim stožerom i koja će upute Stožera pretočiti u realnost, ali jednako tako i Nacionalnom stožeru prenijeti sve specifičnosti škola, vrtića i fakulteta. Navedeno tijelo sastat će se idući tjedan. Pristup je da sva djeca idu u školu, a ako postoji opravdani razlog, kao i prije epidemije, stručne osobe odlučit će može li dijete pohađati nastavu kod kuće. Sigurno nećemo ići s varijantom dobrovoljnosti i prebacivanja odgovornosti na roditelje da roditelji odlučuju hoće li dijete ići u školu ili ne. Sve druge informacije vezane uz organizaciju nastave Ministarstvo će pravovremeno komunicirati, kažu iz ureda za odnose s javnošću MZO-a.
Kako je prošlih dana izjavljivao pomoćnik ministra obrazovanja Momir Karin, postoje tri scenarija za provedbu nastave u novoj školskoj godini, koji uključuju i miješani oblik nastave:
– Postoje tri scenarija – onaj koji želimo da bude je taj da učenici budu u svojim školama i klupama i da se nastava održava u školama, drugi je da se nastava održava dijelom online, dijelom u školama, a treći je, da će se u najgorem slučaju, nastava održavati online, kazao je Karin za HRT.


Detaljne upute za maturu
Za one koji će pristupiti državnoj maturi u drugom roku, HZJZ je objavio detaljne upute u kojima, među ostalim, stoji da tijekom epidemije koronavirusa ispitima državne mature ne mogu pristupiti osobe sa znakovima akutne respiratorne bolesti.
U skladu s uputama, državnoj maturi neće moći pristupiti pristupnici koji pokazuju znakove akutne respiratorne bolesti, kao što su povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, ni oni kojima je utvrđena zaraza COVID-19.
Kad je pak riječ o mjerama opreza prije ispita, svim pristupnicima, djelatnicima uključenim u provedbu mature i pomoćnicima na ispitu preporučuje se, koliko je moguće da se pridržavaju pravila koja smanjuju mogućnost zaraze koja uključuju dosljedno pridržavanje fizičke udaljenosti i pojačanu osobnu higijenu, a detaljno se govori i o uvjetima koji moraju biti zadovoljeni u samim učionicama, školama itd. Nošenje maski i dalje nije obavezno, ali se preporučuje.