Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

DODANA VRIJEDNOST Projekt školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva – ide dalje!

14.08.2020. 14:46


Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i ove će godine usprkos koronakrizi i neizvjesnom početku školske godine, prema riječima Jose Nekića, pročelnika Upravnog odjela za odgoj i školstvo u Gradu Zadru, kao i protekle četiri godine, otvoriti poziv za dostavu projektnih prijedloga za projekt Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva.
 


Škole provode anketu


– Projekt će se, vjerujem, nastaviti normalno provoditi i dalje jer je najavljeno kako će se nastava normalno provoditi od 7. rujna 2020. godine. Paket sredstava je osiguran iz Europskog socijalnog fonda, a ukoliko se on ne iskoristi jer djeca zbog loše epidemiološke situacije ne budu u mogućnosti pohađati nastavu, ona se jednostavno neće povući. U svakom slučaju taj program ide dalje. Ovaj projekt predstavlja dodanu vrijednost postojećim nacionalnim programima i nije zamjena postojećih programa subvencioniranja prehrane već dodana vrijednost kojom će pomoć biti dostupna većem broju djece. Iznos potpore po obroku je kao i do sada, u visini 5,47 kuna. U ovaj projekt uključene su sve osnovne škole kojima je Grad Zadar osnivač, osim OŠ Voštarnica koja već ostvaruje subvenciju za prehranu učenika putem Ministarstva znanosti i obrazovanja, rekao je Nekić.
Poziv Ministarstva za dostavu projektnih prijedloga u protekloj školskoj godini 2019./2020. bio je otvoren u kolovozu, a prema Nekićevim riječima, isti model bi se trebao primijeniti i ove godine kroz kolovoz ili nadolazeći rujan kao nastavak projekta prehrane iz prethodnih godina.
– Princip prijava je isti. Osnovne škole kojima je osnivač Grad Zadar provode početkom školske godine anketu među roditeljima učenika te prikupljaju dokumentaciju za učenike koji bi bili uključeni u projekt Mreža prehrane učenika u osnovnim školama Grada Zadra.
U postupku anketiranja po osnovnim školama roditelji/skrbnici učenika trebali su iskazati interes za sudjelovanje u projektu Osiguravanja prehrane za djecu u riziku od siromaštva i dostavili dokaznu dokumentaciju za navedeni kriterij. Prošle godine projekt se počeo provoditi od 9. rujna 2019. godine u osnovnim školama Grada Zadra te su sredstva bila osigurana u Proračunu Grada Zadra, neovisno o ishodu projektne prijave, a tako će biti i ove godine.
 




Stigma o "sirotinjskom obroku"


Ukupan iznos prihvatljivih troškova tada je dobiven umnoškom standardne veličine jediničnog troška (5,47 HRK) i ukupnim brojem obroka koje su partnerske organizacije planirale podijeliti tijekom provedbe projekta, od početka do kraja školske godine. Tako je prošle godine 1000 učenika primilo 174.000 obroka, a ukupna vrijednost projekta iznosila je gotovo milijun kuna, a kako će biti ove godine tek ćemo vidjeti, istaknuo je Nekić.
Kao i svih godina do sada, mnogi roditelji još uvijek zaziru od uključenja u projekt jer smatraju da je to mjera za "sirotinju", ali ona nije osmišljena kao nešto takvo već kao subvencija i pomoć roditeljima koji nisu u mogućnosti osigurati svojoj djeci adekvatan "školski obrok". Stvorila se i stigma u društvu o "sirotinjskom obroku", a uopće nije tako. Subvencionirani obrok je samo jedna velika pomoć obitelji.
– Obroke, kao svih godina do sada, pripremaju djelatnici školskih kuhinja, a onim školama koje ih nemaju doprema ih putem javne nabave angažirana tvrtka za catering. Jednostavno treba iskoristiti svaku pomoć koju možemo pružiti našoj djeci u njihovom radu, rastu i razvoju, zaključio je Nekić.
 


Jasni kriteriji


Pravo na subvencioniranu prehranu imaju: djeca iz obitelji koje su korisnici prava na doplatak za djecu – rješenje HZMO-a o priznavanju prava na doplatak za djecu za 2020. godinu; djeca korisnika zajamčene minimalne naknade ili druge naknade sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi (doplatak za pomoć i njegu, osobna invalidnina i sl.) – rješenja Centra za socijalnu skrb o ostvarenom pravu; djeca kojoj su jedan ili oba roditelja nezaposleni – potvrda o vođenju u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje; djeca iz višečlanih obitelji (obitelj s troje i više djece) – rodni listovi djece i potvrde o školovanju; djeca iz jednoroditeljskih obitelji – smrtni list, odluka o roditeljskoj skrbi; djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi koja se nalaze na skrbi izvan vlastite obitelji (npr. u udomiteljskoj obitelji) – rješenja o priznavanju prava u sustavu socijalne skrbi; djeca romske i ostalih nacionalnih manjina – rodni list; djeca s teškoćama u razvoju/težim zdravstvenim teškoćama – rješenja o priznavanju prava u sustavu socijalne skrbi ili mišljenje relevantnog tijela, nalaz vještačenja te druga dokumentacija koja dokazuje ovaj kriterij te obitelji u kojima su jedan ili oba roditelja (ili članovi obitelji) osobe s invaliditetom – zdravstvena dokumentacija.