DODANA VRIJEDNOST Projekt školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva - ide dalje!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Iz EU fonda gotovo milijun kuna za obroke u zadarskim školama
Projekt će se, vjerujem, nastaviti normalno provoditi i dalje jer je najavljeno kako će se nastava normalno provoditi od 7. rujna 2020. godine. Paket sredstava je osiguran iz Europskog socijalnog fonda, a ukoliko se on ne iskoristi jer djeca zbog loše epidemiološke situacije ne budu u mogućnosti pohađati nastavu, ona se jednostavno neće povući. U svakom slučaju taj program ide dalje, istaknuo je Joso Nekić, pročelnik UO za odgoj i školstvo u Gradu Zadru
Zadarski list/Arhiva
Školska kuhinja u Osnovnoj školi Zadarski otoci

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i ove će godine usprkos koronakrizi i neizvjesnom početku školske godine, prema riječima Jose Nekića, pročelnika Upravnog odjela za odgoj i školstvo u Gradu Zadru, kao i protekle četiri godine, otvoriti poziv za dostavu projektnih prijedloga za projekt Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva.
 

Škole provode anketu

- Projekt će se, vjerujem, nastaviti normalno provoditi i dalje jer je najavljeno kako će se nastava normalno provoditi od 7. rujna 2020. godine. Paket sredstava je osiguran iz Europskog socijalnog fonda, a ukoliko se on ne iskoristi jer djeca zbog loše epidemiološke situacije ne budu u mogućnosti pohađati nastavu, ona se jednostavno neće povući. U svakom slučaju taj program ide dalje. Ovaj projekt predstavlja dodanu vrijednost postojećim nacionalnim programima i nije zamjena postojećih programa subvencioniranja prehrane već dodana vrijednost kojom će pomoć biti dostupna većem broju djece. Iznos potpore po obroku je kao i do sada, u visini 5,47 kuna. U ovaj projekt uključene su sve osnovne škole kojima je Grad Zadar osnivač, osim OŠ Voštarnica koja već ostvaruje subvenciju za prehranu učenika putem Ministarstva znanosti i obrazovanja, rekao je Nekić.

Poziv Ministarstva za dostavu projektnih prijedloga u protekloj školskoj godini 2019./2020. bio je otvoren u kolovozu, a prema Nekićevim riječima, isti model bi se trebao primijeniti i ove godine kroz kolovoz ili nadolazeći rujan kao nastavak projekta prehrane iz prethodnih godina.

- Princip prijava je isti. Osnovne škole kojima je osnivač Grad Zadar provode početkom školske godine anketu među roditeljima učenika te prikupljaju dokumentaciju za učenike koji bi bili uključeni u projekt Mreža prehrane učenika u osnovnim školama Grada Zadra.

U postupku anketiranja po osnovnim školama roditelji/skrbnici učenika trebali su iskazati interes za sudjelovanje u projektu Osiguravanja prehrane za djecu u riziku od siromaštva i dostavili dokaznu dokumentaciju za navedeni kriterij. Prošle godine projekt se počeo provoditi od 9. rujna 2019. godine u osnovnim školama Grada Zadra te su sredstva bila osigurana u Proračunu Grada Zadra, neovisno o ishodu projektne prijave, a tako će biti i ove godine.
 

Stigma o "sirotinjskom obroku"

Ukupan iznos prihvatljivih troškova tada je dobiven umnoškom standardne veličine jediničnog troška (5,47 HRK) i ukupnim brojem obroka koje su partnerske organizacije planirale podijeliti tijekom provedbe projekta, od početka do kraja školske godine. Tako je prošle godine 1000 učenika primilo 174.000 obroka, a ukupna vrijednost projekta iznosila je gotovo milijun kuna, a kako će biti ove godine tek ćemo vidjeti, istaknuo je Nekić.

Kao i svih godina do sada, mnogi roditelji još uvijek zaziru od uključenja u projekt jer smatraju da je to mjera za "sirotinju", ali ona nije osmišljena kao nešto takvo već kao subvencija i pomoć roditeljima koji nisu u mogućnosti osigurati svojoj djeci adekvatan "školski obrok". Stvorila se i stigma u društvu o "sirotinjskom obroku", a uopće nije tako. Subvencionirani obrok je samo jedna velika pomoć obitelji.

- Obroke, kao svih godina do sada, pripremaju djelatnici školskih kuhinja, a onim školama koje ih nemaju doprema ih putem javne nabave angažirana tvrtka za catering. Jednostavno treba iskoristiti svaku pomoć koju možemo pružiti našoj djeci u njihovom radu, rastu i razvoju, zaključio je Nekić.
 

Jasni kriteriji

Pravo na subvencioniranu prehranu imaju: djeca iz obitelji koje su korisnici prava na doplatak za djecu - rješenje HZMO-a o priznavanju prava na doplatak za djecu za 2020. godinu; djeca korisnika zajamčene minimalne naknade ili druge naknade sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi (doplatak za pomoć i njegu, osobna invalidnina i sl.) - rješenja Centra za socijalnu skrb o ostvarenom pravu; djeca kojoj su jedan ili oba roditelja nezaposleni - potvrda o vođenju u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje; djeca iz višečlanih obitelji (obitelj s troje i više djece) - rodni listovi djece i potvrde o školovanju; djeca iz jednoroditeljskih obitelji - smrtni list, odluka o roditeljskoj skrbi; djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi koja se nalaze na skrbi izvan vlastite obitelji (npr. u udomiteljskoj obitelji) - rješenja o priznavanju prava u sustavu socijalne skrbi; djeca romske i ostalih nacionalnih manjina - rodni list; djeca s teškoćama u razvoju/težim zdravstvenim teškoćama - rješenja o priznavanju prava u sustavu socijalne skrbi ili mišljenje relevantnog tijela, nalaz vještačenja te druga dokumentacija koja dokazuje ovaj kriterij te obitelji u kojima su jedan ili oba roditelja (ili članovi obitelji) osobe s invaliditetom - zdravstvena dokumentacija.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)