Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

“Ne želim biti dio klanovske borbe, u izbore idem i nudim – sebe!”

14.08.2020. 10:47


Zadarski vijećnik SDP-a Jure Zubčić, najpoznatiji po akcijama u kojoj grafite "Ubi Srbina" prepravlja u "Ljubi Srbina",
danas je u Parku kraljice Jelene, održao konferenciju za novinare na kojoj je najavio svoju kandidaturu za člana Predsjedništva svoje stranke u kojoj je ovaj 30-godišnjak, punih 12 godina.
– U prethodnom mandatu bio sam član Glavnog odbora i na mnoge probleme sam četiri godine ukazivao. Bio sam na tragu toga da se pasiviziram. Međutim, stanje je takvo da nakon četiri godine ukazivanja na probleme imam osjećaj, potrebu i obvezu da se moram ići boriti. Moram se ići boriti za sve one stvari u kojima SDP mora i može biti bolji – u vertikalizaciji komunikacije u stranci, u jačoj podršci lokalnim organizacijama, u artikulaciji socijaldemokratskih politika. Ono što želim naglasiti to jest činjenica da ne uvjetujem i ne očekujem podršku niti jednog predsjedničkog kandidata. Ne očekujem podršku niti jedne ili jednog predsjednice ili predsjednika općinske, gradske i županijske organizacije. Kandidiram se iz razloga što očekujem potporu članica i članova – objasnio je Jure Zubčić.
Naglasio je kako ne želi biti dijelom klanovske borbe i u izbore ide jer, kako je rekao, nudi sebe i osiguran broj glasova kao što će nuditi i ostali kandidati koji će istaknuti svoje kandidature. Podvukao je još, kako želi biti dio rješenja i želi biti izabran od strane članstva stranke koje je pozvao da na izbore izađu u što većem broju i glasaju po svojoj savjesti, a ne po naputku svojih lokalnih šefova.


Puno je tema kojima se želi baviti
– Teme kojima ću se baviti su teme koje nažalost, nisu dovoljno artikulirane u javnom prostoru. Prije svega SDP mora ponuditi rješenja u vezi porezne politike konkretno, razlike između poreza na dohodak i poreza na dobit i odgovor na pitanje zbog čega gradovima i općinama nije u interesu da privlače investicije. To je nešto što u ovoj državi nitko ne artikulira i to je nešto u čemu SDP treba biti predvodnik – mišljenja je Zubčić.
S druge strane, prema njegovim riječima, u nacionalnoj politici, nitko ne apostrofira činjenicu da smo mi država u Europi koja ima najveći uvoz električne energije po glavi stanovnika te zbog toga za posljedicu ima i činjenicu da plaćamo jednu od najskupljih električnih energija u Europi, što snažno odbija investicije.


SDP treba okrenuti "ploču"
– Još jedna tema kojom ću se baviti jest – orkestrirani napad muškarčina s desna poput uvaženog supruga zastupnice Marije Selak Raspudić koji udaraju na reproduktivna prava žena, udaraju na ravnopravnost spolova. Mislim da to nije samo borba naših kolegica u SDP -u, već mislim da je ta borba obveza i nas muškaraca da stanemo u obranu prava žene na izbor i da ne slušamo više u javnom prostoru da će žene "dobit po prstima", da se žene moraju dogovarati s muškarcima što da naprave sa svojim tijelom. To nije borba samo žena, to je borba nas muškaraca. Smatram još da se SDP treba okrenuti zelenim i suvremenim rješenjima – rekao je Jure Zubčić, parafrazirajući za kraj citat svog stranačkog kolege – "bolje i gram pameti, nego kilogram lojalnosti" aludirajući time kako SDP treba okrenuti svoju politiku odnosno, kako je rekao "ploču".