Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

NEUMOLJIVA STATISTIKA Teško je poboljšati demografsku sliku na otocima jer su stanovnici uglavnom umirovljenici

14.08.2020. 14:50


I lani, a i ove godine smo puno bolji kad je u pitanju demografska slika nego što smo bili prethodnih godina. Statistika je neumoljiva, ali treba znati da je na našem otoku većina stanovništva i to gotovo dvije trećine, starije životne dobi i oni "odlaze". Mi već niz godina provodimo jednu od najizdašnijih pronatalitetnih politika jer djeca imaju besplatne udžebnike, studentima dajemo stipendije, a svako novorođeno dijete na otoku dobije po deset tisuća kuna i tako do šeste godine života što je dakle, 60 tisuća kuna po djetetu. Naravno, glavni preduvjet je da obitelj stalno živi na otoku, objasnio je načelnik Općine Sali Zoran Morović, komentirajući najnovije podatke Državnog zavoda za statistiku prema kojem su Sali uvršetene u one otočne općine s poražavajućim demografskim podacima u prošloj godini.
Naime, riječ je o devet rođenih na 28 umrlih.
 


Sali ne odustaju…


– Obrnuti taj podatak u Salima jednostavno je nemoguća misija, ali mi se jako trudimo i dalje, i trudit ćemo se. Zadovoljni smo jer je situacija zapravo iz godine u godinu sve bolja. Imamo sve više mladih obitelji na otoku kojima nastojimo stvoriti što bolje i kvalitetnije uvjete za život i rad. Gradi se i vrtić. Zadarska županija nam je kroz Program razvoja otoka u ovoj godini, odobrila potpore za izgradnju dječjeg vrtića Orkulice u iznosu od 450 tisuća kuna, dodao je načelnik Morović koji nam se još u svibnju ove godine pohvalio kako vrtić broji 30-ak djece, a Osnovna škola Petra Lorinija ima sveukupno više od 60 djece, od kojih je desetak u Područnoj školi u Božavi.
Osim u Salima na Dugom otoku, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, stanje je loše i na otoku Viru i u Općini Preko koje, također jako puno već godinama ulažu u demografiju te u Pagu i Općini Kolan na otoku Pagu.
 




Više se ljudi doseljava nego iseljava


Na području cijele Zadarske županije u malom plusu lani su bile tri općine. Rekorder po broju rođenih su opet Bibinje sa 44 djeteta na 41 umrlog, što gotovo da više i nije vijest, ali je svakako sjajno iznenađenje mala Općina Vrsi s 23 rođena i 20 umrlih.
U sastavu Općine Vrsi nalaze se još mjesta Vrsi i Poljica, a prema popisu stanovništva iz 2011. godine broje 2.053 stanovnika.
Inače, ukupan broj stanovnika Zadarske županije sredinom godine procjenjuje se na 168.153, što je nastavak pada od 2013. godine, kada ih je bilo 171.594, no u Zadarsku županiju za razliku od mnogih drugih u Hrvatskoj, više je osoba doselilo iz drugih hrvatskih područja ili inozemstva, nego što ju je napustilo. Ipak, zabilježen je do sada najveći odljev u strane zemlje. Lani je novi dom u inozemstvu potražilo 1.917 stanovnika zadarskih gradova i općina.