Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

POGLED U DUBINU Protiv otpada, za čiste lučice i spas morskih stvorenja

14.08.2020. 10:52


Aktivno silbensko Društvo 20 000 milja je u sklopu programa "Zajedno protiv morskog otpada" i projekta "Čiste luke, čisto more", ovih dana održalo je akciju čišćenja podmorja lučice Mul na Silbi, u kojoj su, kako je rekla predsjednica Društva, Barbara Čolić, imali podršku ronioca, ali snorklera, koji su uz podršku s kopna skupili veliku količinu sitne plastike koja je plutala po moru, ali i glomaznog otpada s dna lučice.
 


Ježinac s plastikom na sebi


– Akcija čišćenja podmorja lučice Mul, donijela nam je i previše ružnih kadrova i to ježinca s plastikom na sebi, te plutajućih komadića vrećica na površini, ali i odbačenih guma na morskom dnu, rekla je Čolić, dodajući kako se s ovom akcijom s kojom se nastojalo očistiti što više smeća, također pokazalo kako jednu ovakvu akciju nije lako provoditi, te da je potrebno čuvati prirodu i more od zagađenja.
Osim otpada na dnu mora, kako je dalje objasnila predsjednica Društva, bilo je tu i otpada vezanih uz ribolov i marikulturu. Međutim, prilikom čišćenja ronioci su naišli i na jedno iznenađenje, jer su na jednoj od mrežica našli mnoštvo jajašaca sipe i to u obliku male crne kuglice.
– Srećom, upravo postavljamo svoje akvarije, pa smo imali slobodan prostor za udomiti mala jajašca ne znajući imaju li uopće šanse preživjeti takav stres, kazala je Čolić, dodavši kako su ipak pokušali spasiti jajašca, što se na kraju pokazalo pametnom odlukom te su "bebe" sipe nakon par dana odlučile počastiti svijet svojim dolaskom i uskoro će biti puštene u more.
Ova akcija čišćenja, kako su poručili njezini sudionici i organizatori, još jednom je pokazala da nije dovoljno biti samo ronilac, već se u svakom trenutku mora znati procijeniti koliku dobrobit ili štetu stvara neki predmet u moru.
 




"Svjetlo i tama na morskom putu"


– Da, ova je akcija pokazala kako je čišćenje podmorja zahtjevno i kako ga nije lako provoditi, ali i mora se imati na umu ukoliko se krene u uklanjanje nečega što nije nečiji dom da se to ipak izvede na način da morska stvorenja budu što manje pogođena tim postupkom, poručili su aktivisti ove akcije čišćenja.
Nakon završene akcije, vrijedni članovi društva, kako bi upotpunili ovu ekološku priču i probudili svijest kod ljudi, te im približili život mora i podmorja, organizirali su isti dan u večernjim satima izložbu fotografija pod simboličnim nazivom "Svjetlo i tama na morskom putu".
– Već tradicionalno, treći put na Silbi, ovih smo dana nakon akcije čišćenja u večernjim satima pripremili izložbu čiji smo postav upotpunili novim fotografijama i edukativnim pričama. Izložbom smo potaknuli posjetitelje da promisle o svojim navikama po pitanju otpada i količini odbačene plastike, istaknula je Čolić, dodavši kako su sve ugroze koje otpad predstavlja ovom prilikom povezali s atraktivnim biološkim i ekološkim pitanjima koja se odnose na zaštitu, ali i konzervaciju morskih zaštićenih područja.
 


Nakon Silbe, akcija čišćenja na Istu i Olibu
Akciju čišćenja koju smo imali na Silbi, planiramo i na susjednom otoku Olibu, rekla je Čolić, poručujući kako će ovaj vikend akcija čišćenja biti na Istu te da je cijela ideja "Čiste luke, čisto more" edukativnog karaktera koja ima cilj postavljanja info – edukativnih ploča većih dimenzija u svaku od očišćenih lučica kroz jesenske mjesece.