Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

PRIPREMA ZA LOKALNE IZBORE Dogovoreno ujedinjenje svih pravaških stranaka

14.08.2020. 14:25


U Zadru su u srijedu popodne dogovoreni prvi detalji velikog ujedinjenja svih pravaških stranaka u Hrvatskoj. Domaćin sastanka bio je bivši predsjednik županijske organizacije HSP Ante Starčevića, Ante Žoni Maksan, nacionalni dopredsjednik stranke, koji je i inicirao ujedinjenje svih pravaša. Nakon gašenje njegove stranke u stečajnom postupku otvorenom zbog dugova, starčevićanci osnivaju novu, ali ovoga puta ne sami, već objedinjeni u jednu pravašku stranku.
Maksana smo u Pakoštanima dobili upravo u vrijeme dogovora s predsjednikom Hrvatske čiste stranke prava, Davorom Trbuhom, s kojim je dogovarao detalje ujedinjenja za lokalne izbore
– Cilj nam je do listopada ujediniti sve hrvatske pravaške stranke, HSP AS, HČSP i HSP, ali ne u koaliciju, već u jednu stranku, za što smo se već pripremili. To je ideja na kojoj već dulje vrijeme radim, a sada je i ostvarujemo, kazao nam je Maksan.
Davor Trbuha, čelnik HČSP-a, napominje kako svojim okupljanjem žele razbiti i mit o Domovinskom pokretu Miroslava Škore koji im je uzeo glasove, pa čak i članove stranke.
 


Vratit ćemo staro članstvo


– Vratit ćemo se pod pravaški kišobran, ujedinjeni u Hrvatsku stranku prava, što očekuju svi birači i pravaši koji danas lutaju u domovinskim pokretima, u Hrvatskim suverenistima jer smo razjedinjeni. Danas, 12. kolovoza dogodio se povijesni trenutak kada ja, kao čelnik HČSP-a i gospodin Maksan, a uskoro i predsjednik HSP-a Karlo Starčević, radimo na ujedinjenju u jednu stranku te hrvatskom narodu vraćamo pravaštvo za sva vremena. Ovdje nisu bitne stranke, bitno je očuvati hrvatsko pravaštvo od kojega svi strepe priželjkujući da nas ne bude. No, mi ovdje danas u Pakoštanima radimo na ujedinjenju svih pravaša u jednu stranku, kaže Trbuha koji smatra kako na ovaj način uzimaju i dio birača Domovinskom pokretu.
– Vraćamo naše biračko tijelo, odnosno svoje zalutale ovce svojemu domu, čime ćemo imati birački korpus koji diljem domovine broji 400 tisuća ljudi koji lutaju po ostalim strankama. To je ono što priželjkuje hrvatski narod i pravaška opozicija, poručuje Trbuha, napominjući kako imaju i uvjete za HSP, a odnose se na to da se "Čapko, Augustinčić i Granić maknu iz HSP-a jer žele uzeti tron".
Naime, ovoj pravaškoj priči, kažu Maksan i Trbuha, pridružuje se i HSP kojega vodi gospićki gradonačelnik Karlo Starčević. Njegova je stranka na parlamentarne izbore izišla s NHR-om, no sudeći prema najnovijem razvoju događaja, na lokalne će izbore izići s ostalim pravašima.
 




Uzeti birače desnim strankama


Pritom jasno kažu i koji im je cilj, a taj je uzeti dio biračke baze ostalim desnim strankama, Domovinskom pokretu i Hrvatskim suverenistima. Uporište za ovakav plan vide u činjenici da su pravaši dosad bili razjedinjeni, ali će ponovnim okupljanjem u jednu stranku vratiti i pravaše iz ostalih stranaka. Bit će zanimljivo pratiti hoće li i koliki broj članova drugih stranaka, prije svega Domovinskog pokreta i Hrvatskih suverenista, pravaši uspjeti privući te koliki će broj glasova dobiti na idućim lokalnim izborima.
Naime, ova je politička opcija više godina bilo vrlo jaka u Zadarskoj županiji te su imali i svojih vijećnika u Gradskom vijeću i Županijskoj skupštini. Bili su jedna od najjačih snaga i na nacionalnoj političkoj sceni, međutim i kod njih je, kao i u većini stranaka, došlo do razjedinjenja. Tako je dio nezadovoljnih pravaša još 2006. godine naputio HSP, kojega je tada vodio Anto Đapić, te iste godine osnovao HSP Ante Starčevića. Da su se starčevićanci uspjeli održati na okupu, 6. rujna proslavili bi obljetnicu osnutka stranke, no veliki minusi na računu i pasivizacija članova doveli su i do njihova gašenja.
Maksan očito nikad nije odustao od osnivanja nove stranke i stare ideje o ujedinjenju svih pravaških opcija, zbog čega je u rodnim Pakoštanima već okupio dio čelnika. Ovako ujedinjeni vjeruju da će vratiti svoju nekadašnju snagu, no pravi test čeka ih na prvim idućim izborima kada će birači odlučiti koliku će im podršku zapravo dati.
 


Slaganje koalicija


Ne zaboravimo, pokušaja ujedinjenja pravaških stranaka u Hrvatskoj je bilo već više puta, no bezuspješno, a u Zadru se zadnji takav dogodio prije četiri godine. Plan je pak neslavno završio smjenom dijela čelništva pravaških stranaka. No, čini se kako zadarski pravaši ovoga puta imaju puno veće argumente za ovo okupljanje, s obzirom da su detalji ujedinjenja već dogovoreni s čelnicima stranaka.
Sudeći po svemu, reklo bi se kako se zadarske stranke već naveliko pripremaju za lokalne izbore iako se je za takve planove uvijek čekao kraj ljeta. Naime, i SDP radi na okupljanju svoje koalicije za lokalne izbore za koje su već obavili i niz razgovora, kako nam je kazao predsjednik zadarske organizacije, Daniel Radeta. Pravaši su svoje ujedinjenje već priveli kraju, što znači da nas u svibnju čeka napeta izborna kampanja.