Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ugostitelji: Nove odluke stožera su nepravedne. Većina nas je ionako financijski već propala

14.08.2020. 15:02


Nacionalna udruga ugostitelja pozvala je ugostitelje da se pridržavaju najnovijih mjera i preporuka Stožera civilne zaštite o barovima, ali ih smatra nepravednim prema onima koji su se pridržavali mjera.
Stožer civilne zaštite jučer je donio odluku kojom je radno vrijeme ugostiteljskih objekata iz kategorije “barovi”, kao što su noćni klubovi, noćni barovi, disco-barovi, caffe barovi i sl., koji mogu raditi najduže do ponoći odnosno do 24 sata. Ta se mjera primjenjuje od danas i vrijedit će idućih deset dana.
Nacionalna udruga ugostitelja uoči nadolazećeg vikenda, a u povodom te odluke, poziva sve ugostitelje da se, kao i uvijek do sada, pridržavaju svih mjera i preporuka koje su propisane od strane epidemioloških službi te Stožera.


Bez uvažavanja struke
No, prihvaćajući epidemiološku realnost, Udruga upozorava kako je ta odluka donesena bez uvažavanja ugostiteljske struke i specifičnosti rada široke kategorije raznolikih objekata koji spadaju pod barove.
“Nepravedno je da se danas ugostitelji koji su poslovali u skladu sa svim propisanim mjerama, kao i čitave regije bez rasta broja zaraženih, poput Istre i Kvarnera, kažnjavaju zbog propusta u nekoliko klubova. Protivimo se ograničavanju radnog vremena, budući da barovi obuhvaćaju prevelik broj ugostiteljskih objekata, u rasponu od mirnih cafe barova na plaži u Istri do najvećih klubova na Jadranu. Naš je prijedlog da se svaki klub ili drugi objekt specificiran kao žarište odmah privremeno zatvori na 14 dana, uz testiranje svih zaposlenika”, poručuje predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak.
Velikim problemom hrvatskih barova označio je i visoki porez na dodanu vrijednost (PDV), koji se na usluživanje pića i napitaka obračunava po stopi od 25 posto, na što još lokalna samouprava najčešće dodaje porez na potrošnju.


Većina već propala
Istodobno, kako ističu iz udruge ugostitelja, u zemljama na Mediteranu se pića i napici oporezuju bitno nižim stopama PDV-a, a pojedine države sada zbog epidemije koronavirusa PDV u ugostiteljstvu ruše i do 5 posto te subvencioniraju potrošnju građana u ugostiteljskim objektima.
“Ugostiteljima ovih deset dana ograničenja radnog vremena neće značiti previše, većina nas je ionako već financijski propala. Predstoji nam katastrofa za ugostitelje i tragedija za njihove zaposlenike, uglavnom mlade ljude koji će nakon što ostanu bez posla svoju sreću potražiti izvan Hrvatske. Jedina šansa da preživimo i dočekamo iduću sezonu, koja će možda biti bolja, jest da se ubrza kreditiranje ugostitelja za likvidnost putem HBOR-a i HAMAG BICRO-a te da nam se kroz nižu stopu PDV-a na pića i napitke omogući da taj novac u budućnosti vratimo”, poručuje Medak.
Udruga ugostitelja u priopćenju je pozvala i na češće inspekcije i kažnjavanje onih ugostitelja koji se ne pridržavaju epidemioloških mjera, budući da takvi nanose štetu javnom zdravlju i poslovanju svih koji dosljedno provode mjere.
Nacionalna udruga ugostitelja na raspolaganju je stožeru sa svojim stručnim kapacitetima te poziva na dijalog s ciljem očuvanja zdravlja hrvatskih građana i poslovanja gospodarskih subjekata, zaključuje se u priopćenju.