Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Fotografije pričaju priču, čuvaju tradiciju sela i komentiraju društvo

14.08.2021. 08:06


Marko – Lorenzo Blaslov, mladi zadarski fotograf hoda svijetom i kroz objektiv bilježi njegove ljepote. Ono što posebno privlači pozornost je to što su njegove fotografije, koje objavljuje na društvenim mrežama, popraćene pričom koja je u pozadini.
Primjerice, ispriča zanimljivost koju je saznao od sugovornika, kritički se osvrće na društvene pojave, prisjeća se djetinjstva u ulici, a posebno mjesto u njegovom stvaralaštvu zauzimaju priroda i životinje.
Ispričao je kako se razvijala njegova ljubav prema fotografiji, što ga pokreće i inspirira, tko su mu uzori, komentirao je nedavnu izložbu u Brlogu, ali i umjetnost u doba društvenih mreža.


Čarobni svijet
– Ljubav prema fotografiji započela je zapravo još davno, prije nego što sam dobio prvi fotoaparat. Uvijek sam volio gledati galerije iz »nat-geo« časopisa razmišljajući o ljudima koji se nalaze s druge strana aparata i uzbudljivim životima koje zasigurno vode, mjestima koja posjećuju i ljudima koje upoznaju. Smatrao sam to nekim čarobnim svijetom za neke sretne, spretne i odabrane. Nevjerojatno je bilo razmišljati i čitati o svim situacijama u kojima se nađu ti fotografi i izađu s kvalitetnim materijalom, prisjeća se Blaslov i dodaje da i dan-danas ima slično razmišljanje i voli fotografiju i ono što mu donosi više nego ikad.
Najviše ga zanima priča iza svega, govori Blaslov, nekad je to neko pusto selo s dubokom tradicijom koja se lagano zaboravlja ili neki pastir koji živi sam na otoku.
– Na moju sreću, imamo predivnu zemlju punu takvih priča i mjesta pa nije potrebno daleko »potegnuti« za pronalazak inspiracije, ističe Blaslov.
Otkrio je poveznicu između planinarenja i fotografije.


Planinarske vode
– Pa jedna od poveznica je sigurno bol u leđima i vratu koja se javlja ponekad. Ali šalu na stranu, kako mi je planinarenje najveća strast, a scene koje doživiš na planini teško su opisive riječima, lijepo je nekad imati fotografiju da te podsjeti na te neke trenutke. Nekad je to samo obična fotografija prve jutarnje kave na starom drvenom stolu u skloništu. Vjerojatno bi neki rekli da je to čisti klišej od kadra, ali kad se sjetiš tog mirisa kave na svježem planinskom zraku prije prvih zraka sunca, sve je jasno, govori Blaslov kroz smijeh.
Blaslov ima puno uzora, a često ih nađe i među svojim kolegama i prijateljima koji ga znaju inspirirati svojim radovima.
Nedavno je u Brlogu izložio 70 fotografija s planine koje su nastale u prošloj godini.
 




***Više pročitajte u tiskanom izdanju Zadarskog lista!