Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Gusić: Vlajternativa = Neugodnost i materijalna šteta!

14.08.2021. 08:08


Svi koji su se u petak našli u Benkovcu ponovno su imali priliku uživati u jedinstvenom festivalu nezavisne kulture – Vlajternativi, koji već desetu godinu za redom organizira Udruga Vlajter – Ego. Svi oni, koji su željni kvalitetne ponude kulturne subscene, u petak su imali priliku uživati u pet fantastičnih koncerata. Ovogodišnje izdanje Vlajternative najavio nam je Ante Gusić.
– Udruga Vlajter – ego Benkovac ove neizvjesne 2021. godine odlučila se odraditi svoju jubilarnu desetu Vlajternativu. Prošle godine smo događanje otkazali zbog pandemije, kao i većina organizatora, jer je bilo skoro pa neizvedivo u kratkom vremenu nakon »lockdowna« dovesti izvođače, smisliti program i udovoljiti nejasnim mjerama i uputama kojih smo se svi prepali kao i iščekivanja novog zatvaranja, kazao je za početak Gusić i dodao kako im je ove godine stiglo pet novih bendova.


Pet izvrsnih koncerata
– To su Kurve iz Zagreba – galopirajući, energični punk/rock bend koji drma scenom i sve više zasluženo privlače scenu, medije i ljude sa svojim specifičnim nastupima i punk poetikom. Njihov zadnji EP, »Jedna mladost jedan EP« definitivno ih je lansirao u zvijezde kao bend koji se mora čuti, vidjeti, znati i u koje se možemo pouzdati, te uvjeriti da je punk stvarno živ i aktualan.
Drugi bend je dno. – što je akronim od početnih imena članova benda koji sviraju čvrsti rock’n’roll s punk/noise energijom, jezgrovitim kritičkim tekstovima. Inače su i jedni od pobjednika Rock Off festivala. Iza članova benda dno. je veliko iskustvo sviranja po alternativnim bendovima tipa »Cherkezi United«, »No Comment«, »The Babies« itd.
​Treći su Parnepar – zanimljivi trio iz Zagreba koji svoj vlastiti zvuk i stil grade po uzoru na new wave, punk, post punk pokret osamdesetih godina prošlog stoljeća. Bend je to koji voli i publika i kritika i kojemu je i vrijeme da dođe u Dalmaciju.
Četvrti bend je Bednja iz Varaždina. Ime su dobili po jednim od najhladnijih mjesta u državi koje svake godine ruši rekorde. Njihov je izričaj black metal pomiješan s hardcoreom, koji je nastao spojem mržnje, frustracija, otpora i energije. Upravo taj stil daje Bednji strašno dobar i moćan zvuk kojeg oni jedva čekaju prezentirati u Benkovcu. Uskoro im izlazi i EP »Ponosni u smrti«, a nama će premijerno odsvirati i nove stvari.
Peti bend dolazi nam iz Zadra. To je Serpentslain. Već se gube oklade oko izgovora i pisanja naziva benda. Jako, jako oštar, precizan i moćan bend koji se nakon desetak godina vratio s novim članovima, novim albumom Merging the void, videspotovima i planovima za budućnost. Uhvatili smo ih u najboljem trenutku kad im je nastup prijeko potreban. Melodic death black metal porcija je to koju nestrpljivo iščekuju konzumirati svi ljubitelji metala. Njih već smatramo i suorganizatorima, jer su nam bili od velike pomoći, objasnio je Gusić te istaknuo poruku ovogodišnje Vlajternative.


Make it, or brake it
Vlajternativa je uvijek bila i uvijek će biti više od samog izvođenja glazbe i odrađivanja koncertne usluge. To je jedinstveni događaj za sve one kojima je dosta jednoličnih i predvidljivih događanja, koji ne nude ništa novo.
– Poruka ovogodišnjeg festivala nakon 2019. godine je da želimo opstati, hoćemo preživjeti, ne želimo biti »nekadašnji« festival ili »nekoć« se u Benkovcu održavala Vlajternativa. Bojali smo se da će nas, ako i ove godine prokockamo godinu, popustimo pod pritiskom, dopustimo mjerama da nas pokolebaju, slegnemo ramenima, pokunjimo glavu i padnemo pod (pokazalo se) negativnim trendom odustajanja od koncerata i događanja, svi zaboraviti. Bojazan da ne bi preživjeli, opstali i da bi sami sebe zakopali i prepustili se pasivnosti nam nije bila opcija. Nama je Vlajternativa nekakva glazbeno scenska personifikacija samih nas, preslika našega grada, mladosti, ideala, zdravog odrastanja i sazrijevanja. Simbol pokreta otpora dosadi, kako se volimo prezentirati, simbolistički predstavlja naša vlajter – ega, progovara umjesto nas,a mi je s našim karakterima, djelima, idejama, ljudima, humorom, radom, zalaganjem nadopunjujemo i revitaliziramo ili oživotvorimo uvijek kada je to potrebno, istaknuo je Gusić, te dodao kako im je glavna misao vodilja za ovogodišnju Vlajternativu bila – make it or brake it.
– Vjerujemo da je karantena, zatvaranje i ova izvanredna situacija u svakome živome biću iznjedrila nekakvu reakciju, pozitivnu ili negativnu. Nekome promjenu na gore, nekome na bolje, neki su se malo posvetili sebi, pročistili svoje živote, preraspodijelili prioritete, izoštrili poglede na život. Naša nekakva ideja ili misao vodilja je bila da moramo nešto napraviti, nešto organizirati, jer »Svijet se okrenuo naopačke«- a nismo htjeli da Vlajternativa bude mirna i blage ćudi i da je uništi nevrijeme. Uglavnom, to »nevrijeme« nas je dovelo do nametnute diobe »staro normalno« – »novo normalno«. Izgubljeni o promišljanju o svemu tome, ipak se nismo dali da nas pojede to sve i odlučili smo oživiti Vlajternativu i njoj se posvetiti, jer nam se ona činila kao nešto nužno, potrebno i zdravo, neokrznuto svim pričama. Nešto u čemu se svi možemo pronaći i biti svoji. Vrlo jednostavno zapravo. Rješenje nam je bilo pred nosom, rekao je Gusić i kazao kako se ekipa od samog početka organizacije festivala suočila s velikim problemima.
 




***Više pročitajte u tiskanom izdanju Zadarskog lista!