Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Smiljevac i Kampo izborili veliko finale

14.08.2021. 12:18


Sreću, tugu, veselje, očaj… Suze i smijeh. Sve to, i puno više, pružilo nam je polufinale Zadarske ljetne lige odigrano u četvrtak navečer na vanjskom terenu ŠC Višnjik. I još jednom pokazalo da Zadrani, koliko god to patetično zvučalo, uistinu vole košarku. Mjesta za sve znatiželjnike, a oni su se brojali u stotinama, bilo je premalo. Sjedilo se na zidiću, na betonu, stajalo u nekoliko redova… sve to ne bi li se vidjelo tko će od junaka narančaste lopte u subotu navečer krenuti u finalni boj za naslov ovosezonskog pobjednika Ljetne lige. Na koncu je, nakon izuzetno uzbudljive i emocijama nabijene večeri, ta čast pripala košarkašima Smiljevca i Kampo Kaštela koji su svladali igrače Talvi putovanja Jadera i Voštarnice, gurnuvši ih u bitku za »počasnu broncu«.


Presudila četvrta četvrtina
Prvi su na teren pred petstotinjak gledatelja istrčali lanjski finalisti iz Talvija i košarkaši Smiljevca. Cilj je, jasno, bio samo jedan – pobjeda. Ateljevi momci, već treću uzastopnu godinu polufinalisti, nadali su se da su eliminacijom aktualnog prvaka Sfinga Stafforda očistili put ka trofeju, no s druge su strane stajali jednako motivirani mladići sa smiljevačkog asfalta, osokoljeni četvrtfinalnom pobjedom protiv Bazena. I dok su potonji ostali bez trenera Lovre Bašića koji se zaputio na pripreme u Belgiju, Talvi je prisilno dobio novog voditelja. Ozljeda ruke ostavila je Ivana Atelja na klupi gdje je preuzeo trenersku palicu od brata Marka. U takvom odnosu snaga veći dio prve četvrtine protekao je u blagoj rezultatskoj prednosti Smiljevca koji je drugu dionicu otvorio s pet uzastopnih poena i došao nadomak dvoznamenkaste prednosti (18:27). Uslijedila je minuta odmora nakon koje su Talvi putovanja uhvatila priključak, pa se na veliki odmor otišlo s otvorenih 35:37. Ipak, ono što nisu uspjeli u prvom dijelu, igračima Pjera Stipanova je pošlo za rukom na samom otvaranju nastavka. Serija 0:8 odvela je Smiljevac na 35:45, no nova minuta odmora još je jednom pokazala koliko Ljetna liga može biti nepredvidljiva. Lanjski finalisti su uzvratili s četiri dalekometna ubačaja i već do kraja treće četvrtine u potpunosti preokrenuli susret, povevši 51:49. Uslijedilo je nekoliko izjednačenih minuta nakon kojih su se uloge još jednom obrnule. Ovaj put su košarkaši Smiljevca bili ti koji su pogađali dalekometne šutove (Horvat, Vidaić, Jadrijev i Segarić) za visokih plus 14 (56:70). Do kraja je ostalo tek nešto više od tri minute i premda su Ateljevi momci još jednom zaprijetili prišavši na jednoznamenkasti zaostatak, »točku na i« stavio je Niko Marin koji je nakon lijepe solo-akcije pogodio za 63:74, nakon čega je priči bio kraj. Najefikasniji u pobjedničkim redovima ponovno je bio Matej Segarić s 18 koševa i pet asistencija, dok su po 11 poena dodali Marino Zrilić i Toni Vidaić. U redovima Talvija prednjačili su Luka Žilić sa 17 i Marko Atelj s 15 koševa.
TALVI PUTOVANJA J. 65 – SMILJEVAC 76


(18:22, 17:15, 16:13, 14:26)
ZADAR – Vanjski teren ŠC Višnjik. Gledatelja: 550. Suci: Tonći Anzulović, Tomislav Prpić i Hrvoje Jurković.
TALVI PUTOVANJA J.: A. Atelj 2, Jusup 6, S. Atelj 13, Žilić 17, Blaslov 2, Kalinić 1, I. Atelj 15, Škibola, Blaslov 9. Trener: Ivan Atelj.
SMILJEVAC: Perović 2, Horvat 10, Matulina, Zrilić 11, Marin 8, Kolgjeraj, Korman, Krstinić 5, Segarić 18, Jadrijev 3, Kovačević 8, Vidaić 11. Trener: Pjero Stipanov.
Drama vrijedna finala
Druga polufinalna utakmica donijela je okršaj Kampo Kaštela i Voštarnice. Nadali su se zeleni da će, poput košarkaša Smiljevca, nastaviti sa stopostotnim učinkom, no s druge strane je stajala izuzetno borbena momčad predvođena jednim od najboljih igrača dosadašnjeg dijela Zadarske ljetne lige Vitom Barbarošom. Očekivao se tvrd i do posljednje minute neizvjestan dvoboj, no ono što smo vidjeli na Višnjiku nadmašilo je i najoptimističnija očekivanja. Bilo je to finale prije finala i sportska drama vrijedna i puno veće pozornice. Uistinu, prava je šteta što je netko morao izgubiti. Prva četvrtina je protekla u izjednačenoj košarci dvaju ravnopravnih suparnika u kojoj se niti jedna momčad, niti u jednom trenutku, nije uspjela odvojiti na više od posjeda prednosti. Za prvi »bijeg« trebalo je sačekati artiljerijsku dionicu Barbaroše koji je s tri trice u tek nešto više od dvije minute odveo svoju momčad na plus osam, da bi već u idućem napadu položio nakon ukradene lopte za okruglih 40:30. Kontraofenziva, kako to biva, bila je žestoka! Marčev, Klarica i Kurta učas su istopili zaostatak, da bi Zubčić nedugo potom vratio stvari na početak (42:42). Na sljedeće veće odvajanje čekali smo do početka drugog poluvremena, a ponovno su prvi »povukli« momci iz Kampo Kaštela. Ovaj put ključna je bila obrana. Čak sedam minuta bez primljenog koša iz igre odvelo je igrače Martina Tarčukija na velikih plus 17 (62:45). »Vošta« je u tim trenucima griješila u napadu, gubila lopte i promašivala šutove, no svima je bilo jasno da još ništa nije riješeno. Čim su zeleni došli do zraka, krenuo je novi udar. U glavnim ulogama su bili Paolo Marčev i Marin Knežević koji su uzeli loptu u svoje ruke i već do kraja treće dionice primakli Voštarnicu na minus četiri (62:58). Četvrta četvrtina donijela je pravu dramu. Igralo se koš za koš, odgovaralo tricom na tricu, a sve što smo vidjeli na terenu bila je tek uvertira za posljednju minutu osnovnog dijela susreta u koju se ušlo s minimalnom prednošću »Vošte« (75:76). Sudbinu su ovaj puta krojili promašaji. Prvo Bašića, pa Marčeva, onda i Barbaroše i Pešuta, da bi prvi mirnu ruku zadržao »Lance« za 75:77. Ivan Bašić je imao priliku poravnati, no prvo slobodno bacanje nije bilo precizno, nakon čega je drugo namjerno promašio, pa je Marčev s druge strane mogao zapečatiti pobjedu svoje momčadi. Ipak, ruka mu je zadrhtala, a da stvar bude gora prekršaj je u skoku u napadu napravio Kurta i dao novu priliku Kampu da izbori produžetak. Mlinar je uz poljubac sreće ubacio oba bacanja za egal, da bi se za dodatnu dramu pobrinuo Barbaroša koji je ukrao loptu i digao se na šut za pobjedu. Lopta se odbijala od obruča – jednom, dvaput… ali je na koncu iscurila van.
Produžetak!
U dodatnih pet minuta igralo se poen na poen, pa smo u posljednjih 37 sekundi ušli s izjednačenih 87:87. Knežević je napravio prekršaj u napadu, pa je posljednja lopta došla u ruke igrača Kampa. Emocije su bile na vrhuncu, a napetost se mogla osjetiti u zraku, no ništa nije omelo Lovru Višića koji je na asist Barbaroše ubacio tricu iz kuta za konačnih 90:87. Do kraja su ostale još dvije sekunde, a Klarica je pokušao preko cijelog terena, no njegov projektil nije pronašao metu te je Kampo pod »kišom« različitih predmeta koji su uletjeli u teren počeo slaviti plasman u veliko finale. Vito Barbaroša je ponovno bio najefikasniji igrač susreta s 35 poena, dok je junak pobjede Kampo Kaštela Lovre Višić utakmicu završio s 19 koševa. S druge strane, »Voštu« su predvodili kapetan Paolo Marčev s 32 poena i 14 skokova te Marin Knežević s 22 koša i osam uhvaćenih lopti.




KAMPO KAŠTELO 90 – VOŠTARNICA 87


(24:23, 20:22, 15:19, 13:10)
Zadar – Vanjski teren ŠC Višnjik. Gledatelja: 800. Suci. Tonći Anzulović, Tomislav Prpić i Hrvoje Jurković.
KAMPO KAŠTELO: Bašić 11, Pešut 6, Vidov, Piasevoli 4, Višić 19, Ivičić, Barbaroša 35, Šonja, Dijan, Mlinar 4, Grganović 9, Majica 2. Trener: Martin Tarčuki.
VOŠTARNICA: Karamarko 12, Klarica 6, Jurišić, Zubčić 4, Mikić, Kurta 8, Dujmov 2, Knežević 22, Iannilli 1, Marčev 32, Ostojić. Trener: Šime Buterin.


Raspored


Utakmica za treće mjesto (20 sati)
Talvi putovanja Jadera – Voštarnica
Finale (22 sata)
Smiljevac – Kampo Kaštelo


Put do finala


Smiljevac
Smiljevac – Kukljica                      79:45
Smiljevac – Tako lako Jadrija               91:65
Smiljevac – Bili Brig                      70:63
Smiljevac – Bazen                             82:80
Smiljevac – Talvi putovanja Jadera               76:65
Kampo Kaštelo
Kampo Kaštelo – Talvi putovanja Jadera        81:64
Kampo Kaštelo – Maslina                     85:64
Kampo Kaštelo – Bokanjac                     80:85
Kampo Kaštelo – Sukošan                      59:56
Kampo Kaštelo – Voštarnica                      90:87