Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Morske orgulje i Pozdrav Suncu pred svijetom

Autor: Damir Maričić

13.09.2008. 22:00
Morske orgulje i Pozdrav Suncu pred svijetom

Foto: Damir MARIČIĆ



U subotu je svečano otvoren hrvatski paviljon u sklopu 11. bienala arhitekture u Veneziji na kojem je Hrvatska predstavljena Morskim orguljama i Pozdravom Suncu arhitekta Nikole Bašića, uz autorstvo povjerenika postave Branka Silađina i kustosa Branka Franceschija. Bijenale arhitekture u Veneziji autor Aaron Betsky naslovio je Out There: Architecture Beyond Building, ili “Aritektura onkraj građenja”, a vjerojatno ništa zornije ne ilustrira njegove intencije od ovog zadarskog uratka, koji nije građevni uradak, već živo tkivo Zadra.
Uz već niz međunarodnih priznanja, Bašić je ovim, osim sebi, priskrbio i Zadru jedno veliko priznanje i jednu veliku pažnju, a svojskim trudom Silađin i njegovi suradnici predvođeni kustosom Franceschijem prenijeli su to u srce venecijanskih arsenala.
U sljedeća dva mjeseca svjetska publika imat će priliku zaviriti u ovaj paviljon i poželjeti vidjeti stvarnost,  a ona vodi u Zadar.
Pretjerano komplicirani protokol Bijenala i složeni postupci dolaska do pozivnica, a jedino se s njima u subotu moglo pristupiti izložbi, bili su na snazi samo prvi dan, dok se od nedjelje vrata otvaraju svim posjetiteljima.
Branko Silađin kazao je za ovu arhitekturu da je u stvari “materijalizirani doživljaj”, ovdje ipak drugačiji, pa sve poziva da to u punini dožive u Zadru.  Silađin je zahvalio i ministru Biškupiću i brojnim suradnicima što su ovaj nastup učinili mogućim. Državna tajnica  u Ministarstvu kulture Nina Obuljen održala je pravi hommage ovom uratku kao i autoru – antologijskom Nikoli Bašiću, čija je istaknuta djela i navela. Štoviše, nastojanje autora kompletnog Bijenala da arhitekturu ne iskaže kroz građenje i gradnju, već odnos spram svijeta dovođenjem u razmišljanje i promišljanje, upravo je u Bašićevom ovdje predstavljenom radu postalo – prostorna senzacija. Orgulje kao savršen instrument, svojevrsni perpetuum mobile beskonačne glazbe iz duha tradicije  na kojoj je nastao i srca mora, a Pozdrav Suncu i korak dalje od toga, akumulirajući sunčeve zrake osvjetljuje prostor ljudske igre.
Možda najveći pozdrav ovom uratku dala su djeca nekolicine posjetitelja, koja su spontano zaigrala na pločama Pozdrava Suncu, prigrlivši ih jednako kao Zadrani, ukazao je Franceschi, dodavši kako ne vjeruje da su sve  namjestili organizatori.
Kazao nam je i to da je istina kratak, ali sabijen posao pripreme ove izložbe po ideji i naputcima Silađina bio divota i užitak .
– Ipak, ostaje otvoren i vidljiv poziv da se sve ovo doživi tamo gdje je to živo i događa se – u Zadru.
Nikola Bašić ipričao se što ne može nabrojiti sve kojima bi trebao zahvaliti, te neće pojedinačno spominjati nikoga, ali želi zahvaliti onima koji su ovo prepoznali i omogućili da se dogodi.
Gradonačelnik Kolega kazao nam je kako je ispunjen zadovoljstvom i ponosom.
– Za razliku od većine predstavljenih radova koji su tek plod mašte i fantazije, ovaj zadarski rad je stvarnost, on u našem gradu živi. Ne bih bio sretan da sam gradonačelnik grada u kojem će se ozbiljiti mnogi od ovdje predloženih ili kreacijom autora predstavljenih radova,  jer ispunjeni su fantastikom, osjećajem tjeskobe čovjeka pred futurističkim vizijama. Baš i ne bismo željeli živjeti uz takve radove i takve asocijacije. Naš je rad oda radosti i ljubavi za život, prirodu, veseli čovjeka koji ga ugleda, te stoga nije čudo da je u gradu s toliko povijesnog značenja i spomenika uspio potvrditi da i danas u ljepotom i nasljeđem bremenitom gradu možemo stvarati ljepotu i monumente koje će svijet primijetiti.


Tko je sve došao u Veneciju iz Zadra
Udaljenost Venecije nije bila prepreka iznenađujućem broju što službeno što spontano okupljenih Zadrana na ovoj izložbi. Uz autore izložbe i autora djela Nikolu Bašića, izaslanstvo Grada Zadra na čelu s gradonačelnikom dr. Živkom Kolegom, pročelnicom graditeljstva Nives Kozulić, ravnateljem Lučke uprave Ivicom Burićem, pročelnicom Grozdanom Perić, Tomislavom Lalovićem, koji se uime grada najviše pojavljivao na Orguljama i Pozdravu, glasnogovornikom Borisom Artićem, našli su se tu i čelnici Sveučilišta u Zadru, predvođeni rektorom  Antom Uglešićem i prorektorom Vladimirom Skračićem, članovi uprave Turisthotela na čelu s Franom Skoblarom, skoknuli su iz nedaleke Ravene u kojoj s partnerima dogovaraju studiju razvitka TN Zaton, direktor TZ Zadarske županije Ivo Dunatov, ravnatelj Konzervatorskog zavoda RH Miljenko Domjan, a mnogi se tek najavljuju.


Paviljon internetom povezan sa zadarskom rivom
Hrvatski paviljon smještena je u atraktivnom prostoru paviljona Artiglierie, u Arsenalima, na 110 četvornih metara izložbenog prostora koji je u središnjem dijelu popločen bijelim bračkim kamenom. Paviljon je danas bio iznimno posjećen, a posjetitelji su u dvije simultane videoprodukcije Bašićevih urbanih instalacija sa zadarske rive – “Morskih orgulja” i “Pozdrava Suncu” – mogli doživjeti isto ono što i šetači po zadarskoj rivi.  Naime, ugođaj originalne lokacije dočaravaju video projekcije Davora Šarića – jedna na površini od 6,5 metara i visoka četiri metra “pratiti život” “Morskih orgulja” od zora do sumraka, a druga projekcija prati “Pozdrav Suncu” sa zadarske rive. Također autori Hrvatskog paviljona središnji dio izložbenog prostora internetom su povezali s rivom u Zadru, pa će posjetitelji i na taj način osjetiti vibracije zadarskih instalacija i tamošnjega ugođaja.