Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Surać: Ovo nije igra za Prvu ligu

Autor: Roman Morović

13.09.2008. 22:00
Surać: Ovo nije igra za Prvu ligu

Foto: Vedran SITNICA



Četvrti uzastopni poraz Zadra i samo jedan bod iz sedam utakmica u potpunosti je razbilo mogućnost da Zadrani odrade jednu mirnu sezonu bez grčevite borbe za ostanak. Poraz kod kuće od izravnog rivala Croatie iz Sesveta pokazao je dva lica Zadra. Ono iz prvog poluvremena kada je momčad trenera Dalibora Zebića imala snage i ideje da zaprijeti protivničkom vrataru, pa čak dođe i do vodstva, te ono iz drugog poluvremena kada su Zadrani u potpunosti nestali s terena i dopustili sasvim prosjećnoj gostujućoj momčadi da lagano odnese sva tri boda sa Stanova.
– Nogomet se igra zbog golova, a Croatia ih je ovoga puta zabila više od nas. Bez obzira na svu volju, želju i borbenost koju smo prikazali u prvom poluvremenu, nakon 45 minuta vodili smo samo 1-0 i to nam se kasnije vratilo. U drugom poluvremenu kao da je na teren ušla potpuno druga momčad, kao da su se moji igrači prepali prve prvenstvene pobjede. Umjesto da nastavimo pritiskati, boriti se i napadati mi smo u potpunosti stali i prepustili inicijativu gostima – kazao je nakon utakmice trener Zadra Dalibor Zebić.
Zadar je u drugom poluvremenu neobjašnjivo stao, kao da se prepao prve prvenstvene pobjede, a gosti su to, premda bez većeg pritiska na zadarsku obranu, znali iskoristiti.
– Bili smo zadovoljni igrom u prvom poluvremenu i naravno da smo to htjeli ponoviti i u drugom, međutim već se u prvim minutama nastavka vidjelo da to nije to.  Postali smo vrlo nervozni, počeli smo braniti rezultat i to nas je na kraju koštalo. Ponovno smo primili jedan neoprezan gol iz prekida, a onda smo, nakon drugog pogotka,  potpuno potonuli. Izgubili smo vjeru u sebe i ona osobnost koju smo smo imali više ne dolazi do izražaja na terenu – rekao je Zebić i priznao kako je upravo u ovoj utakmici vidio mogući povratak Zadra u život.
– Nadali smo se da će ovo biti utakmica koja će preokrenuti tijek naše sezone i gurnuti nas prema naprijed, no sada se nalazimo u još težoj situaciji. Jedno poluvrijeme ili dvadesetak minuta po utakmici koliko mi odigramo jednostavno je premalo za jednu ozbiljnu prvoligašku momčad. Cijela momčad je odigrala vrlo loše. Vezni red više nije pritiskao, obrana nije izlazila kako treba i na taj način nismo mogli izbjeći poraz – zaključio je Zebić.   
Na novinarski upit razmišlja li o posljedicama ovako lošeg početka sezone i eventualnom odlasku sa klupe Zadra Zebić je kazao:
– Sutra ćemo održati sastanak pa ćemo znati više. Naravno da je trener prvi i najodgovorniji za rezultat i ako se uprava odluči za soluciju šok terapije ja ću to prihvatiti. Svi smo duboko razočarani ali još uvjek vjerujem da ova momčad ima snage za povratak.
I dok su Zadrani na sto muka kako se izvući iz ove teške situacije, trener Sesveta Ljubo Petrović zadovoljno je trljao ruke jer sada izravnom rivalu u borbi za ostanak bježi već velikih sedam bodova.  
– Čestitao bih igračima Zadra na fer i korektnoj sportskoj borbi. Ušli su u utakmicu vrlo otvoreno, tražeći pobjedu i u zasluženo su vodili 1-0 nakon prvog poluvremena.  Kako je utakmcia odmicala kao da se kod igrača Zadra uvukao određeni strah, a mi smo bez većih prilika i pritiska uspjeli postići dva gola – kazao je Petrović koji je ipak priznao kako bi nerješen rezultat bio najpošteniji ishod ove utakmice.
– Iako bi možda nerješen rezultat bio najpošteniji vrlo sam sretan zbog ove pobjede i čestitam mojim igračima. Mi praktički sve utakmice igramo u gostima i svi su nam bodovi itekako važni – zaključio je Petrović pohvalivši još jednom svoje igrače za veliku borbenost koju su jučer prikazali.
Najbolje je situaciju nakon utakmice sažeo kapetan Zadra Jakov Surać.
–  Zasluženo smo izgubili. Još jednom smo pokazali da nemamo karakter. Kod vodstva od 1-0 umjesto da stanemo na loptu mi smo počeli s nekim napucavanjima i izbijanjima. Pravoj momčadi se ne smije dogoditi da u pet minuta izgubi utakmicu. Ovo je jedan od najtežih trenutaka otkada igram za Zadar. Sada su sve momčadi napravile jednu razliku u odnosu na nas i ne smijemo si nikako dopustiti poraz u Vinkovcima za tjedan dana. Imamo dosta utakmica i poraza u nogama i ne mogu vjerovati da ovako naivno možemo izgubiti utakmicu.
Ljut sam na sve nas. Neshvatljivo mi je igrači u obrani čuvaju zrak, a ne vide da im igrači ulaze iza leđa i stvaraju višak. Previše smo lopti poklonili protivničkom vrataru i to nije igra za prvu ligu.