Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Adaptacija vrijedna 170 tisuća kuna

Autor:

13.09.2009. 22:00
Adaptacija vrijedna 170 tisuća kuna

Foto: Adam VIDAS



Sad je konačno obnovljena kompletna hidroizolacija, termoizolacija, betonizacija, obnovljeni su podovi i keramika. Nadam se da više ne bismo trebali imati problema, kazao je Vidaić, podsjetivši kako Udruga slijepih postoji od 1953. godine od kad bilježi kontinuirani rad
Nakon višemjesečne adaptacije, prostor Udruge slijepih Zadarske županije jutros je, u nazočnosti članova Udruge, te predstavnika Grada Zadra i Zadarske županije i svih koji su pridonijeli obnovi i uređenju ovih prostora i službeno otvoren. Marinko Vidaić, predsjednik zadarske Udruge slijepih srdačno je pozdravio sve nazočne, zahvalivši na pruženoj podršci te konstantnoj pomoći i brojnim donacijama bez kojih bi udruga teško funkcionirala. Ovom su prilikom stoga nazočili Zvonimir Vrančić, gradonačelnik Grada Zadra, njegov zamjenik Darko Kasap, Boris Artić, pročelnik Ureda Gradonačelnika, Mario Pešut, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, Josip Kraljić, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije te zadarski nadbiskup mons Ivan Prenđa.
Obnovljena izolacija
– I po treći put smo završili radove u ovim prostorima. Da podsjetim, prvi radovi kompletnog prostora su bili 2002. godine, a s obziorom da smo vrlo brzo shvatili da tim radovima nije napravljen kvalitetan posao, već dvije godine iza toga pokušali smo još jednu adaptaciju. Sad je konačno obnovljena kompletna hidroizolacija, termoizolacija, betonizacija, obnovljeni su podovi i keramika. Nadam se da više ne bismo trebali imati problema, kazao je Vidaić, podsjetivši kako Udruga slijepih postoji od 1953. godine od kad bilježi kontinuirani rad.
Iako je nakon osamostaljenja RH i ovoj udruzi, kao i svim ostalima, bilo iznimno teško, Vidaić je naglasio kako su im tada, kao i u svakoj prilici poslije, najveću podršku pružili Grad Zadar, Zadarska županije i Zadarska nadbiskupija.
– Rijetko koja udruga ima toliko donatora koliko ih ima Udruga slijepih i hvala im na tome. No, ova je Udruga i po mnogim stvarima prva u Hrvatskoj i to najprije kada je riječ o pomaganju potrebitihih. Tako redovito u vrijeme Uskrsa i Božića naši članovi obilaze domove za stare i nemoćne te naše članove, koji su potpuno nemoćni, a prvi smo i u izdvajanju sredstava za naše članove za koje znamo da teško žive, kazao je Vidaić, podsjetivši i ovaj put na najveći problem slijepih u Hrvatskoj – problem mjesečnog dohotka na sljepoću za čije se povećanje oni bore godinama. S obzirom da na njihove vapaje država neće imati sluha ukoliko im se ne pridruže sve ostale udruge invalida, Vidaić je ovu priliku iskoristio kako bi poslao apel svim udrugama, u čijem su članstvu stopostotni invalidi.
Taktilne ploče na mostu
Predsjednik je potom ukazao na posljednji projekt na kojem trenutačno rade, a u kojemu inm najviše pomaže upravo Grad Zadar. Riječ je, naime, o još jednoj vrsti pomoći u kretanju slijepih, a odnose se konkretno na taktilne ploče, za koje je Grad Zadar osigurao sredstva.
– Razgovarali smo s Gradom i oni su nam za taktilne ploče, koje najprije moramo postaviti s jedne i druge strane mosta, osigurali 60 tisuća kuna, kazao je Vidaić, nakon kojega se prisutnima obratio gradonačelnik Vrančić.
– Iako sam prije desetak dana pomalo kritično govorio o nekim udrugama, svojim današnjim dolaskom ovdje pokazujem da podržavam Udrugu slijepih. Ja i dalje smatram da su udruge civilnog društva potrebne, da one obnašaju poslove koje vlast ne može raditi, a riječ je o poslovima humanističke naravi. Udruga slijepih je nastala iz realnih potreba, a Grad ju je uvijek pomagao i pomagat će koliko bude mogao, kazao je Vrančić, naglasivši kako je ova posljednja adaptacija Grad koštala 170 tisuća kuna, 60 tisuća kuna je osigurano za spomenute taktilne ploče, a 110 tisuća kuna Grad godišnje osigurava zadarskoj Udruzi slijepih.
Vrančić je ovom prilikom istaknuo kako će se Grad uvijek zalagati i za zapošljavanje slijepih koliko god to bude moguće, a isto je preporučio i svim ostalim poslodavcima bilo u javnom ili privatnom sektoru, jer siguran je kako svatko od njih u svojim tvrtkama ima poslova koje su slijepi sposobni obavljati.
– Svjesni smo da vaša udruga ima i drugih problema, problema više naravi, koje Grad na žalost ne može riješiti. No, mogu vam obećati da ćemo nastaviti ovim putem i truditi se da vam život bude što ugodniji i ravnopravniji s ostalima, kazao je Vrančić, nakon čega je nadbiskup molitvom pružio Božji blagoslov uređenim prostorima Udruge, kao i svima koji će u njima provoditi vrijeme.
Naposljetku je, prije prigodnog domjenka, gradonačelnik Vrančić uručio Vidaiću prigodni poklon i to zidni sat koji će ubuduće svojim izgledom i otkucajima upotpunjavati novouređene prostore Udruge.