Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Besplatni tečajevi Prve pomoći

Autor: Jelica Farkaš

13.09.2009. 22:00


Svi zainteresirani mogu se javiti u prostorije Crvenog križa te će se za skupine od desetak osoba već moći provesti tečaj osposobljavanja, a oni će za građanstvo biti besplatni, kazala je Branka Kulaš, dodavši da svakako treba naglasiti da je tijekom protekle godine u Hrvatskoj poginulo 640 osoba, a njih 94 bile su mlađe od 20 godina
U sklopu redovitih aktivnosti Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru obilježilo je proteklog petka i Svjetski dan Prve pomoći. Ove godine bilo je više aktivnosti vezanih uz edukaciju, kazala je ravnateljica biogradskog Gradskog društva Branka Kulaš.
Prigodna predavanja održana su u osnovnoj i srednjoj biogradskoj školi, a upriličena je i jedna radioemisija na tu temu. Edukacija vozača također se provodi u okviru društva, a pokreće se akcija i osposobljavanja što većeg broja građana u pružanju prve pomoći.
– Svi zainteresirani mogu se javiti u prostorije Crvenog križa te će se za skupine od desetak osoba već moći provesti tečaj osposobljavanja, a oni će za građanstvo biti besplatni, kazala je Branka Kulaš, dodavši da svakako treba naglasiti da je tijekom protekle godine u Hrvatskoj poginulo 640 osoba, a njih 94 bile su mlađe od 20 godina. Od ozljeda se liječi čak 4.900 osoba, a od toga je 950 mlađih od 20 godina.
Pravovremeno i pravilno pružanje prve pomoći unesrećenima često je presudno u spašavanju života pa stoga i ovakvih akcija nikada nije dosta.
– Ove godine osposobljavat ćemo i ekipe za djelovanje u katastrofama, a obuhvatit ćemo sva mjesta na području našeg djelovanja. Tako planiramo po jednu takvu ekipu osposobiti osim za Biograd i u Pakoštanima te Svetom Filipu i Jakovu, Svetom Petru i drugim mjestima koje obuhvaćamo svojom djelatnošću. Jedna od novina jesu i leci koje ćemo idućih dana dijeliti žiteljima, a koju provodi Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Hrvatski zavod za javno zdravstvo – Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti te, dakako, Hrvatski Crveni križ. Riječ je o brošurama koje upozoravaju na osobnu zaštitu u slučaju širenja novog virusa gripe A(H1N1), kazala je Kulaš.
S obzirom na trenutačno stanje i približavanje sezone uobičajene gripe što može povećati i opasnost od širenja svinjske gripe, ovakva edukacija iznimno je važna i neophodna. Ona, naime, može pridonijeti sprječavanju velikih razmjera bolesti koja bi se brzo širila.
Osim toga svaka edukacija i znanje o pružanju prve pomoći i preventivnim mjerama usmjerenim na očuvanje zdravlja, višestruko su i dugoročno korisni i isplativi.