Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Biciklistička staza zapriječila put prema polju

Autor:

13.09.2009. 22:00
Biciklistička staza zapriječila put prema polju


Je li važnije da tom stazom godišnje prođe dvadeset biciklista i da maslinici budu zapušteni ili da se zemlja obrađuje, nezadovoljan je mještanin ističući da su pomišljali čak i na rušenje rubnjaka. Ostavljanje prilaza važno je tim više, ističe, što nisu u pitanju samo vlasnici zemlje, već i, primjerice, ulazak vatrogasnih vozila u slučaju požara
Rekonstrukcija državne ceste na dionici od Zadra do Zatona dovršena je krajem prošle godine, a u tijeku je nastavak radova prema Virskom mostu. Važnost obnove ove prometnice kojom svakodnevno, a osobito u sezoni, prolaze brojna vozila, velika je, no izvedenim radovima jedan dio mještana Petrčana ipak je nezadovoljan.
Kako su se, naime, požalili zbog izdignutog rubnjaka i staze namijenjene biciklistima, njima je onemogućen pristup na sporedne putove kroz koje su dolazili do svojih polja i maslinika.
– Uz cestu u pravcu Nina, na dijelu od križanja kod Petrčana nalazi se privatna imovina u posjedu desetak vlasnika, ukupne površine od dva hektara, gdje su uglavnom voćnjaci, maslinici, oranice. Dok se cesta nasipala prilaz sporednim putevima bio je ostavljen, no kada je stavljen asfalt, izdignuta je biciklistička staza i ulaz više nije bio moguć, kaže nam mještanin Petrčana, jedan od vlasnika spomenute imovine. S prometnice, ističe, nema nikakve komunikacije prema imanjima. Urod na maslinicima i poljima lani je zbog suše bio vrlo loš, a ove su godine vlasnici donosili vodu, ali su pritom radili prekršaj, odnosno vozili nekoliko metara stazom predviđenom za bicikliste.
– Je li važnije da tom stazom godišnje prođe dvadeset biciklista i da maslinici budu zapušteni ili da se zemlja obrađuje, nezadovoljan je mještanin ističući da su pomišljali čak i na rušenje rubnjaka. Ostavljanje prilaza važno je tim više, ističe, što nisu u pitanju samo vlasnici zemlje, već i, primjerice, ulazak vatrogasnih vozila u slučaju požara.
Predsjednik Mjesnog odbora Petrčane Velimir Čubrić, također smatra da se prilikom uređenja biciklističke staze nije vodilo računa o potrebama mještana, odnosno o izlaznim putovima, te napominje da su o problemu ceste već upozoravali, ali ništa ipak nije učinjeno.
Investitor radova ove državne prometnice su pak, Hrvatske ceste, koje za radove imaju građevinsku dozvolu te je prema riječima šefa ispostave Zdravka Jeraka točno navedeno što sve treba napraviti. Radi se o državnoj cesti na koju nisu moguća priključenja sporednih puteva.
– To je državna, turistička cesta koja ima svoj kontinuitet i ne možemo poljske putove priključivati na takvu glavnu cestu. Ulaz u Petrčane riješen je po propisima struke, a za sve daljnje prilazne ceste treba riješiti unutar Mjesnog odbora i Grada Zadra, kaže Jerak, dodajući da je s problemom mještana upoznat te su upućeni na Mjesni odbor kako bi zajedno s Gradom pokušali pronaći rješenje pristupa terenima sporednim putovima.
U Gradu Zadru, koji je sudjelovao u financiranju izrade biciklističke staze, kažu nam da do sada nisu dobili nikakvih primjedbi.