Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kafići “propušili”, ministar Milinović šalje inspekcije

Autor: Z L

13.09.2009. 22:00
Kafići “propušili”, ministar Milinović šalje inspekcije

Foto: Adam VIDAS



Vlasnici kafića smatraju da zakon više ne vrijedi pa su vratili pepeljare na stolove. To je kršenje zakona, rekao je Darko Milinović
Iako izmjene Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda koje liberaliziraju režim nepušenja u lokalima još nisu došle ni do sabornice, u kafićima se one već primjenjuju u praksi. Prošlotjedni poziv ministra zdravstva Darka Milinovića upućen građanima, u kojem ih poziva na poštivanje postojećeg zakona o zabrani pušenja dok novi zakon ne stupi na snagu, posjetitelji lokala nisu shvatili previše ozbiljno, pa su pušači od objave zakona koji duhanski dim vraća u ugostiteljske objekte u lokalima diljem zemlje počeli paliti cigarete bez ustezanja.
Ministar zdravstva i jučer je apelirao na sve građane da u prijelaznom periodu i dalje promoviraju zdrav život zabranom pušenja u kafićima te tako zaštite zdravlje nepušača i pušača. Dok se u kafićima pušilo bez obzira na stanje ventilacije, Milinović je jučer obilazio Kliničku bolnicu za plućne bolesti Jordanovac, a izmjene i dopune zakona o zabrani pušenja na radnom sastanku s upravom bolnice prezentirao je i predstavnicima Hrvatske lige protiv raka, Hrvatske udruge za astmu, Udruge oboljelih od raka pluća Jedra te udruge građana “Bez dima”. Struka, kao i udruge oboljelih od plućnih bolesti i građana, podržali su izmjene Zakona, zadovoljni što se novim zakonskim okvirom vodila briga o očuvanju zdravlja nepušača i uklanjanju nepotrebnih štetnih učinaka na zdravlje pušača.
Na Jordanovcu je, priopćili su iz Ministarstva zdravstva, istaknuto zadovoljstvo što to ministarstvo “prati europske trendove te što mu je i dalje na prvome mjestu javnozdravstveni interes – očuvanje zdravlja”. Dogovorene su pojačane aktivnosti u narednim mjesecima koje će, kako se najavljuje, biti usmjerene promicanju zdravog života.
Prošlog je tjedna Milinović pohvalio građane i čestitao im što su poštivali zakonsku zabranu pušenja te objavio da je u ukupno 8.552 inspekcijska nadzora ove godine, uočeno samo 20 nepravilnosti.
– Vlasnici kafića smatraju da zakon više ne vrijedi pa su požurili vratiti pepeljare na stolove. To je kršenje zakona i Ministarstvo zdravstva će ići u pojačanu kontrolu, najavio je ministar prilikom jučerašnjeg posjeta Klinici za ženske bolesti i porodništvo u Petrovoj.
– Nismo protiv zakona, niti protiv zaštite građana ili prevencije raka pluća, ali se taj zakon ne može lomiti preko leđa ugostitelja i restoratera. Nitko ne zna kako bi nova ventilacija trebala izgledati, ni koja bi je služba trebala provjeravati, poručuje pak Miroslav Folnegović, predsjednik Udruge restoratera te dodaje da bi ministar zdravstva “prvo trebao uvesti reda u bolnice, koje izgledaju kao da je treći svjetski rat, a onda se baviti drugim stvarima”. U Udruzi restoratera zamjeraju šefu Ceha ugostitelja Zlatku Puntijaru što je pregovarao s ministarstvom bez njih te najavljuju da će tužiti i njega, i to zbog uzurpacije prava da zastupa sve ugostitelje.
 


Restorateri šalju Ustavnu tužbu


Udruga restoratera Hrvatske podnijet će ustavnu tužbu protiv izmjena Zakona o ograničenoj uporabu duhanskih proizvoda te podnijeti amandmane na taj zakon kako bi se smanjila šteta za vlasnike lokala, najavio je jučer Folnegović. Tražit će se, među ostalim, trogodišnji rok prilagodbe.
– U četiri mjeseca primjene tog zakona rezultati po ugostitelje su porazni. Da nije bilo ovih restrikcija, turizam bi ostvario osam milijardi eura prihoda, ustvrdio je Folnegović, tvrdeći da su klubovi, kockarnice i restorani u trgovačkim centrima prošli najgore. Iznio je podatke o padu prometa prosječne ugostiteljske tvrtke s 45 zaposlenih za oko 60 posto. S 2,8 milijuna kuna u prvom tromjesečju 2008. godine promet takve tvrtke pao je na 864.000 kuna, a izgubljeno je čak 13 radnih mjesta. Problem je, kaže Folnegović, u tome što ugostitelje nitko nije upozorio na rigorozni zakon, jer da su za njega znali, ne bi dizali kredite i ulagali u skupe prostore u trgovačkim centrima koji su sada prazni.




 


U Toweru sw vwć pušilo


Neki ugostitelji preduhitrili su primjenu zakona koji će ponovo dozvoliti pušenje u kafićima i svojim gostima brže-bolje stavili pepeljare na stol. Pušilo se proteklog vikenda u casinu na posljednjoj etaži Tower Centra, bez imalo straha da će banuti inspekcija. Službeno objašnjenje vlasnika casina nismo uspjeli dobiti jer nam njegove kolege rekoše da je na putu. Voditelj šanka u casinu Marko Tadić kazao nam je da nam sa sigurnoću može reći da se na šanku i na terasi ispred šanka sigurno ne puši, a da za prostor casina nije ovlašten davati izjave. Ovaj je casino bio “nestašan” i kad je prije nekoliko mjeseci stupio na snagu zakon o zabrani pušenja. Prvoga dana, kad su već svi ugostitelji sklonili pepeljare iz kafića i kukali u praznim lokalima, na šanku i na unutarnjoj terasi casina gosti su slobodno pušili, a voditelji su se pravdali da prvi dan primjene zakona podrazumijeva prilagodbu i da inspekcija dijeli samo opomene.