Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Najava naplate ispraznila Đil

Autor: Elza Radulić-Toman

13.09.2009. 22:00
Najava naplate ispraznila Đil

Foto: Zvonko KUCELIN



Postavljeni su naplatni automati, ali su u Obalama i lučicama odlučili da će ih tek sutra početi koristiti. Razlog je čekanje na telekomunikacijsko uključivanje novoga broja za potrebe mobitelskoga naplaćivanja, kako bi se vozačima omogućilo da parkiralište mogu platiti i mobitelom
Danas je nova gradska odluka o promjenama na zadarskim naplatnim parkiralištima djelomično započela. Počelo se, naime, naplaćivati parkiranje na bivšoj Maloj pijaci na Trgu kneza Višeslava, dok je na atletskome stadionu, zvanom Đil, sve po starom, nije se još naplaćivalo.
Tamo su bili postavljeni naplatni automati, ali su u Obalama i lučicama odlučili da će ih tek sutra početi koristiti. Razlog je čekanje na telekomunikacijsko uključivanje novoga broja za potrebe mobitelskoga naplaćivanja, kako bi se vozačima omogućilo da parkiralište mogu platiti i mobitelom. Radi se o broju 8234, koji je nov za razliku od broja 8233, koji je i dosad postojao za plaćanje parkiranja preko mosta. Broj 8232 će se, dakle, koristiti za plaćanje mobitelom na Đilu, što je sada četvrta parkirna zona, a 8233 je broj za treću zonu, koja obuhvaća parkiralište ispred Ljepotice i novo na Maloj pijaci.
Očekujući da će početi naplata mnogi vozači su jučer zaobilazili Đil. Tako je ujutro iza osam sati veliki dio parkinga bio prazan, a oko 10,30 sati još uvijek je više od trećine parkirališta bilo slobodno, bez obzira što su iz Obala i lučica poručivali da prvoga dana sigurno neće kažnjavati neplatiše. To parkiralište je, inače, dosad svakodnevno u prijepodnevim satima bilo prekrcano. Tamo su već danas bila dva naplatna automata, ali oni nisu bili uključeni. Vjerojatno ni sutra, kako nam je kazao Zvonko Višak, neće biti kažnjavanja. U prvoj i drugoj parkirnoj zoni jučer su također osvanuli automati s većim cijenama. U prvoj je sada sat parkiranja šest, a u drugoj četiri kune.
Valja reći da su vozači danas više nego ikad gunđali na ovu odluku Grada Zadra, koja je naplatom obuhvatila i prostore koji nisu u središtu grada i koja “miriše” da bi se ubuduće mogli naplaćivati i drugi prostori izvan gradske jezgre.
Saznajemo da će građani koji su zainteresirani za povlaštene parkirne kartice od srijede moći kupovati takve kartice u upravi Obala i lučica. Povlašteno parkiranje za stanare Poluotoka i onih koji gravitiraju ostalim parikiralištima mjesečno stoji 50 kuna, a za invalidne osobe 25 kuna. Ostali građani koji žele kupiti mjesečnu kartu trebaju platiti 150 kuna. Svi koji kupe kartice za šest mjeseci imaju popust od 20 posto, a vozači koji su kartice već kupili ostaju na starim cijenama.