Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Novac od odštete potrošen, što ako se presudi drugačije?!

Autor:

13.09.2009. 22:00
Novac od odštete potrošen, što ako se presudi drugačije?!

Foto: Adam VIDAS



Ako se na ponovljenom postupku presudi u korist tvrtke moglo bi biti problema, jer su radnici najvjerojatnije već potrošili novac koji im je odmah po prvoj presudi isplaćen, kaže Mario Košta, sindikalni povjerenik Nauta Lamjane. U tom slučaju bi došlo do ovrhe imovine radnika
Vrhovni sud ukinuo je prije desetak dana odluku Općinskog i Županijskog suda prema kojoj je tvrtka Nauta Lamjana bila dužna isplatiti petorici radnika odštetu za nezakoniti otkaz i vratio je na ponovljeni postupak.
– Nakon što je prije dvije godine Općinski i Županijski sud pravomoćno presudio u korist petorice radnika Nauta Lamjane, Vrhovni sud je tu odluku prije desetak dana ukinuo po reviziji koju je zatražila tvrtka Nauta Lamjana i ponovljeni postupak trebao bi započeti u listopadu, rekao je Vedran Uranija, pravni zastupnik radnika Lamjane i dodao kako ostalo ne smije komentirati dok je postupak u tijeku.
Naime, petorica radnika 2002. godine dobili su otkaze u Lamjani za koje su smatrali da su nezakoniti pa su tužili tvrtku u kojoj su donedavno radili. Prvostupanjska presuda išla je u korist radnika, a drugostupanjska, koja je donesena u siječnju 2007. godine, je to i potvrdila i presuda u korist radnika bila je pravomoćna. Presudom je odlučeno kako će se radnicima isplatiti ukupno oko 1,5 milijuna kuna za zaostale plaće te ostala davanja.
Međutim, tvrtka Nauta Lamjana u međuvremenu je Vrhovnom sudu poslala zahtjev za revizijom pa je prije desetak dana Vrhovni sud ukinuo presudu i slučaj vratio na ponovljeni postupak.
Mario Košta, sindikalni povjerenik Nauta Lamjane rekao je kako su radnici smatrali da im otkazi nisu dani zakonito te su tražili da ih se vrati na posao i isplate zaostale plaće. On je dodao kako su trojica radnika otišla u penziju dok dvojica još uvijek rade.
– Ako se na ponovljenom postupku presudi u korist tvrtke moglo bi biti problema, jer su radnici najvjerojatnije već potrošili novac koji im je odmah po prvoj presudi isplaćen, kazao je Košta i dodao kako se nada da do toga neće doći, jer će se tada morati napraviti i ovrhe imovine radnika.
Dražen Špinderk, predsjednik uprave Nauta Lamjane potvrdio nam je da su ubrzo nakon pravomoćnosti presude isplatili sve novce koje su radnici potraživali. Dodao je kako su zahtjev za reviziju uputili tijekom trajanja prvog postupka i to nakon odluke nadzornog odbora tvrtke koji smatra kako su radnici otkaze dobili opravdano.
– Vidjet ćemo što će biti na ponovljenom postupku, ako oni dobiju sve ostaje po starom, ali ako se pokaže da smo mi u pravu, radnici će morati vratiti novce, zaključio je Špinderk.
Zlatko Mašina jedan je od radnika koji su dobili odštetu, a trenutačno u tvrtki radi kao brodski električar. On je kazao kako je nakon dobijanja otkaza radio u u drugoj tvrtki, da bi nakon presude opet dobio svoj stari posao. On je u tom razdoblju na Zavodu za zapošljavanje bio tek pet ili šest mjeseci pa ni njegova naknada nije visoka kao njegovih kolega koji nisu u međuvremenu našli posao. On je dodao kako samo još jedan kolega radi, dok su ostali u mirovini. Kaže kako se nada da će presuda u ponovljenom postupku biti ista kao i u prvom.