Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Sjajni zadarski atletičari

Autor: Čedo Fabulić

13.09.2009. 22:00
Sjajni zadarski atletičari


Zlatnim odličjima su se okitili Lucija Zubčić i Katarina Gašparović iz AŠK-a Zadar te Marko Pestić i Marko Vukelić iz Olympionika. Kadetkinje AŠK-a osvojile su naslov pobjednica Kupa, a štafeta Olympionika postavila je novi hrvatski klupski rekord za kadete
U organizaciji AK Međimurje u Čakovcu je okončano ovogodišnje finale Kupa Hrvatske u atletici za kadete i kadetkinje. U finalu je ukupno nastupilo 280 atletičara i atletičarki iz 27 klubova koji su to pravo izborili na prethodnim kvalifikacijama po regijama. AŠK Zadar je nastupio s jedanaest atletičarki i pet atletičara, a drugi zadarski klub AK Olympionik s pet atletičara i dvije atletičarke. Članovi AŠK-a ostvarili su sjajan uspjeh koji je još jedanput potvrdio da su mladi Zadrani u samom vrhu hrvatske atletike.
U konkurenciji 24 kluba kadetkinje AŠK-a su osvojile prvo mjesto i naslov pobjednica Kupa sa 142 boda, drugo mjesto osvojio je AK Nedelišće sa 126, a domaćin AK Međimurje iz Čakovca treće mjesto sa 112 bodova. Kadetkinje Olympionika su osvojile 21. mjesto s 10 bodova. U konkurenciji 21 kluba među kadetima Olympionik je osvojio peto mjesto sa 85 bodova, a kadeti AŠK-a 10. mjesto sa 36 bodova. U sveukupnoj konkurenciji (kadeti i kadetkinje) članovi AŠK-a su osvojili izvrsno drugo mjesto sa 178 bodova, a Olympionik deveto sa 95 bodova.
Zubčić najbolja
Mlada zadarska skakačica u vis Lucija Zubčić (14) osvojila je prvo mjesto s preskočenih 168 cm i za točno tri cm postavila je novi osobni rekord te novi klupski rekord za kadetkinje koji je držala Vanja Saratlija iz 1998. godine sa 167 cm. A uz to Lucija je izborila i mjesto u kadetskoj reprezentaciji Hrvatske (U-15) za tromeč Hrvatska – Slovenija – Mađarska 3. listopada u Kaposvaru. Tako je Lucija tituli dvoranske kadetske prvakinje Hrvatske dodala i titulu pobjednice u Kupu.
– Jako sam sreta što sam uspjela preskočiti visinu od 168 cm. Iako sam na 165 cm prvi put rušila letvicu, vjerovala sam u sebe da to mogu preskočiti što mi je i uspjelo u drugom pokušaju. U prvom pokušaju sam odmah preskočila 168 cm. Prekrasan je osjećaj kada na zaletištu ostanete sami, tek tada budete svjesni da si tog dana najbolja – kaže zadovoljna Lucija.
U skoku u vis nastupile su još dvije atletičarke AŠK-a. Katarina Gašparović je osvojila odlično četvrto mjesto s preskočenih 156 cm što je njen novi osobni rekord, dok je Paola Borović osvojila sedmo mjesto sa 150 cm. U skoku u dalj Paola Borović je osvojila treće mjesto sa 5.40 m, Dalmira Kurtov peto mjesto 4.87 m, a Lucija Bakarić deseto mjesto sa 4.66 m. Na 100 m prepone Anamaria Ćurković je osvojila treće mjesto sa 15,30 sek, dok je na 300 m pr. bila četvrta sa 47,94 sekunde. Na 2000 m Lucija Marinović je osvojila četvrto mjesto (7.38,11). U bacanju kugle Ena Dujić je osvojila četvrto mjesto (9.28 m), Anđela Brkljača je bila deveta (7,61 m). U bacanju diska Ena Dujić je osvojila peto mjesto (20.79 osobni rekord), dok je Anđela Brkljača osvojila deveto mjesto (17.23 m).
U bacanju koplja Katarina Gašparović je osvojila prvo mjesto s daljinom 39.64 m te je i ona izborila nastup u kadetskoj reprezentaciji Hrvatske. Josipa Lukić je osvojila deveto mjesto (22.64 m), a Petra Maruna jedanaesto (15.35 m). U skoku s motkom Lucija Bakarić je osvojila peto mjesto preskočivši 2.10 m, a Petra Maruna sedmo mjesto s preskočenih 1.90 m, što je njen novi osobni rekord. Štafeta AŠK-a 4×100 m je osvojila četvrto mjesto (52,36 sek) trčeći u sastavu: Dalmira Kurtov, Paola Borović, Anamaria Ćurković i Katarina Gašparović.
Zuraku srebro i reprezentacija
U konkurenciji kadeta sjajan nastup članova AŠK-a. Jakov Zurak je osvojio vrlo dobro drugo mjesto preskočivši 175 cm, čime je za točno tri cm postigao novi osobni rekord. Zurak je također uspio izboriti nastup u kadetskoj reprezentaciji Hrvatske. Ovo je odličan uspjeh za Jakova koji atletiku trenira tek nepuna četiri mjeseca, a kako je kadet još sljedeće godine od njega možemo očekivati još bolje rezultate. Dominik Hordov je u istoj disciplini osvojio treće mjesto s preskočenih 172 cm što je i njegov novi osobni rekord. Na 1000 m odličan nastup Roka Škibole. U sporoj taktičkoj trci Roko se odlično snašao osvojivši iznenađujuće drugo mjesto s rezultatom 2.55.64 te je i on izborio nastup u kadetskoj reprezentaciji Hrvatske. Zadnjih 200 m Škibola je bio tek na četvrtom mjestu, zaostavši iza drugoplasiranog više od 15 m, a tada je u zadnjih 150 m krenuo u nezadrživi finiš i zadnjim metrima ipak uspio kao drugoplasirani proći ciljem.
– Ispunila mi se želja da nastupim za kadetsku reprezentaciju Hrvatske. Osijetio sam da imam dovoljno snage i zato sam se odlučio za dugi finiš – kaže Roko. U trci na 100 m Ive Pešušić je osvojio deseto mjesto (12,09 – osobni rekord), a u bacanju diska Denis Bart je osvojio dvanaesto mjesto (21.22 m).
Odlična štafeta Olympionika
Od članova Olympionika najbolji rezultat je ostvarila štafeta 4×100 m, osvojivši prvo mjesto u vremenu 44,72, pri čemu su postavili novi hrvatski klupski rekord u konkurenciji kadeta. U hitroj štafeti Olympionika trčali su: Marko Pestić, Filip Pestić, Marko Vukelić i Luka Fuzul. U skoku u dalj puleni nekadašnjeg izvrsnog daljaša Edija Stipića Marko i Filip Pestić ponovo su na sceni. Marko je osvojio prvo mjesto skočivši 6.62 metra, dok je Filip bio drugi s daljinom 6.37 m. Na 300 m prepone Marko Vukelić je osvojio prvo mjesto (41,00).