Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Štambuk: Skidanje križa je samoubojstvo dostojanstva

Autor: Z L

13.09.2009. 22:00
Štambuk: Skidanje križa je samoubojstvo dostojanstva


Čovjek mora biti sposoban prepoznati svoje. Tko to ne zna, neće prepoznati ni tuđe, kazao je biskup Slobodan Štambuk
Obilježavajući Dan hrvatskih mučenika na prostoru ispred Crkve hrvatskih mučenika okupilo se jučer gotovo šest tisuća ljudi pristiglih iz cijele Hrvatske i dijelova Bosne i Hercegovine gdje žive Hrvati. Gospićko-senjski biskup dr. Mile Bogović u uvodnoj je riječi naglasio važnost 9. rujna, dana kada je 1493. godine podno Udbine u bitci protiv Turaka izginulo desetak tisuća hrvatskih vojnika. U Udbinu su jučer iz Zagreba pješice stigli mnogi hodočasnici, dok su bikeri sa sobom donijeli 40 kamenova uzetih sa stratišta diljem Hrvatske i BiH. Među njima se našlo kamenje s Golog otoka i otoka Sveti Grgur gdje su se nakon sukoba Tita i Staljina nalazili kazamati bivšega režima.
Koncelebriranu misu predvodio je biskup Hvarsko-bračko-viški dr. Slobodan Štambuk. U propovijedi često prekidanoj pljeskom mnoštva biskup Štambuk je kao osnovnu misao uzeo pjesmu Augusta Šenoe “Budi svoj” i kroz njezine riječ apostrofirao probleme današnjice.
– Hvala našem slavnom Šenoi i njegovim stihovima koje ovdje danas uzimam za primjer. Ovdje želim učiti biti svoj i vjerski i nacionalno, ali zdravo vjerski i zdravo nacionalno. Čovjek mora biti sposoban prepoznati svoje. Tko to ne zna, neće prepoznati ni tuđe. Tko ne zna najprije u vlastitom domu srediti odnose, taj neće znati pravilno postupati prema drugima. Ovdje bi trebali imati svoje mjesto svi oni koji su iz našega naroda odigrali pošteno i časno svoju ulogu. Ovdje crkva mora biti jedna naša, časna, velika i hrvatska. Danas smo se okupili učiti nešto o vremenu u kojemu su se neki sjetili koliko križ smeta i treba ga ukloniti zbog tolerancije prema drugima. A što je to tolerancija? To je pametno i pravilno uvažavanje drugoga, prihvaćanje drugoga i njegovih osobnosti. Tolerancija nije izbjegavanje svojega da bih se ja drugome svidio. Skidanje križa nije tolerancija, to je gospodine moj samoubojstvo svojega dostojanstva. Blago nama i našim novinarima. U Splitu su učenici započeli školsku godinu sa svećenikom s kojim su molili Očenaš. Zamislite, kakav su to grijeh načinili, zapitao se u propovijedi biskup Štambuk.
U Crkvu hrvatskih mučenika bit će ugrađeno više od tisuću klesanih kamenova uzetih sa stratišta gdje su u burnoj povijesti nedužni stradavali zbog svojih uvjerenja, braneći svoje obitelji, vjeru i Domovinu. Grubi radovi na Crkvi hrvatskih mučenika okončani su ovih dana i odmah se nastavlja s uređenjem interijera i eksterijera. Kao i svih ovih godina tijekom obilježavanja Dana hrvatskih mučenika nije zabilježen niti jedan incident po bilo kojoj osnovi.
Na svečanosti u Udbini bili su potpredsjednik Sabora Josip Friščić, potpredsjednik Vlade Darko Milinović, državni tajnici Dorica Nikolić i Dražen Jurković, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te predstavnici lokalne vlasti.