Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Ugljan ima pretpostavke za turistički procvat

Autor: Dragana Glavočić

13.09.2009. 22:00
Ugljan ima pretpostavke za turistički procvat

Foto: Adam VIDAS



Zbog raštrkanosti naselja, njih čak devet, gost nema osjećaj prenapučenosti. Stoga je Ugljan, kako je istaknuo Bakota, netipično turističko mjesto. Naime, gost može u jednom danu uživati na usamljenoj plaži, popodne može ručati u jednom od ugljanskih restorana, a navečer se zabaviti u night baru “Ritam”
Mjesec rujan je vrijeme kad se zbrajaju turistički rezultati ostvareni od početka sezone do kraja kolovoza. Mjesto Ugljan na istoimenom otoku posljednjih je godina postalo jedno od zapaženijih turističkih odredišta. Koji su razlozi turističkog procvata koji je ovo mjesto, sastavljeno od devet zaseoka, u posljednjih osam godina doživjelo, doznali smo od Valentina Bakote, direktora TZ Ugljan.
Devet naselja
– Od početka turističke sezone pa do danas ostvareno je ukupno 98.000 noćenja, što je dva posto manje u odnosu na prošlu godinu. Najveći priljev turista zabilježen je, kao što je to uobičajeno, u srpnju i kolovozu, kazao je Bakota. Što se tiče strukture gostiju vodeći su Slovenci, potom slijede Slovaci i domaći gosti te Talijani i Nijemci, kazuje Bakota.
Sudeći prema reakcijama gostiju, ono što osobito hvale na Ugljanu jesu prostranost mjesta, velika obalna crta i velike površine zelenila. Zbog raštrkanosti naselja, njih čak devet, gost nema osjećaj prenapučenosti. Stoga je Ugljan, kako je istaknuo Bakota, netipično turističko mjesto. Naime, gost može u jednom danu uživati na usamljenoj plaži, popodne može ručati u jednom od ugljanskih restorana, a navečer se zabaviti u night baru “Ritam”.
– Svako od ovih devet naselja funkcionira posve samostalno. Koliko je to prednost, toliko zna biti i nedostatak jer nedostaje koncentričnosti – na jednom mjestu nisu sabrani svi sadržaji. Danas u mjestu Ugljanu boravi 300 gostiju koji su raspoređeni po svim ovim zaseocima tako da se i ne primijećuje da toliko gostiju ljetuje u mjestu. Da Ugljan ima koncentričnost kao što to imaju ostala otočna mjesta, kao što su Preko ili Kukljica, tada bi se ova brojka od 300 gostiju itekako osjetila u mjestu, pojasnio je Bakota.
Posljednjih godina važni zahvati napravljeni su na uređenju mjesta. S obzirom da su u središtu mjesta uglavnom privatne parcele, radi se konstantno na poticanju uređenja okućnica i vrtova. Turistička zajednica posljednjih sedam godina dodjeljuje nagradu za najbolje uređeni vrt, okućnicu i terasu u ugostiteljskom objektu.
– Ova je nagrada probudila u mještanima natjecateljski duh te razvila svijest o potrebi uređenja zelenih površina. Mjesto Ugljan ima oko 400 vikendica te isto toliko kuća domicilnog stanovništva. To je brojka od 800 kuća te je vrlo važno za opći dojam o mjestu da su okućnice uređene, pojasnio je Bakota.
Jedra i sidra turizma
Luksuzni apartmani opremljeni klimom, kvalitetnim namještajem, internetskim priključkom standardi su koji će se ili partiti ili ne.
– Odnosno, budu li privatni iznajmljivači pratili trendove, moći će opstati na tržištu ili neće imati s čime konkurirati, kazuje Bakota. Za daljnji i što bolji razvoj turizma na Ugljanu naš sugovornik navodi da je vrlo važan marketinški angažman. Ako privatni iznajmljivač ima lijepo opremljen apartman, smješten neposredno uz more, i ako taj svoj objekt ne zna plasirati na tržište, bit će to zaista “mrtvi kapital”.
– Privatni iznajmljivači na Ugljanu upravo zbog promoviranja svojih apartmana bilježe izvrsne rezultate iz godine u godinu te tijekom sezone imaju 47 dana popunjenosti apartmanskog smještaja. Godine 2001. zabilježeno je 42.000 noćenja. Prošle godine imali smo 100.000 noćenja, kazao je direktor TZ Ugljan te dodao da, ako jedno mjesto nema veći broj dobro opremljenih apartmana, ne može konkurirati na tržištu kao važno turističko središte, a niti privući goste bolje platežne moći.
Ove sezone hotel “Ugljan” bilježi lošije poslovanje u odnosu na proteklu godinu. Razlog je tome, navodi Bakota, kasni početak rada hotela.
– Nekad su hoteli na otoku Ugljanu bili jedra turizma, dok su danas sidra. Neulaganja u hotelske objekte te slab plasman na tržište razlog su takvoj situaciji. Kvaliteta mora biti proporcionalna s cijenom, istaknuo je Bakota.
U obogaćivanju turističke ponude tijekom ljeta organizirane su brojne fešte, a osobito poznat je ŠUG-Šeteman ugljanskih guštov. Od ovog ljeta u samostanu na Ugljanu organiziran obilazak uz pratnju informatora. Ovaj je samostan važan i stoga što se u njemu nalazi grob Šimuna Kožičića Benje.
Valentin Bakota uskoro odlazi s dužnosti direktora TZ Ugljan te je imenovan za voditelja ureda načelnika Općine Preko.