Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ina prodana za spas škverova i poljoprivrede

13.09.2010. 22:00
Ina prodana za spas škverova i poljoprivrede


Prodaju Ine iz ljeta 2003. godine odradila je Vlada Ivice Račana. – Sama Ina nije bila razlog privatizacije, kazao je bivši predsjednik NO-a Ine Slavko Linić, a trebalo je financirati dubioze u brodogradnji, poljoprivredi i prehrambenom sektoru
Prvi dan iskaza svjedoka na saborskom istražnom povjerenstvu o privatizaciji Ine protekao je u znaku analize prodaje 25 posto plus jedne dionice Ine iz ljeta 2003. godine koju je odradila Vlada Ivice Račana. HDZ-ove članove zanimalo je zašto je MOL dobio pravo veta na 17 pitanja i zašto se uopće išlo u prodaju dok je SDP-ove zanimalo zašto nisu modernizirane rafinerije. Predsjednik Nadzornog odbora Ine od 2000. do 2004. Slavko Linić (SDP) rekao je da je tome kriva hrvatska strana jer je imala većinu u upravi i nadzornom odboru.
– Mađarska strana nija imala ovlasti zaustavljati odluke koje bi išle u tom smjeru. A činjenicu da oni nisu blokirali modernizaciju rafinerija potvrđuje i to da je ona pokrenuta nakon što je MOL 2009. dobio ovlasti i da je sada na tom planu učinjeno puno više nego kada je hrvatska strana dominirala, rekao je Linić. On je rekao da je MOL dobio zadržana prava u nekim pitanjima kako bi se pokazalo da “hrvatska strana nije varalica koja bi bez suglasnosti strateškog partnera prodavala dijelove tvrtke ili ulagala njen kapital u područja koja nemaju veze s osnovnom djelatnošću”.
Dobar posao
– Korektno je uvažavati partnera koji ima 25 posto plus jednu dionicu. Bilo je to više jamstvo Mađarima da Hrvatska neće zloupotrijebiti svoje ovlasti, rekao je Linić. Govoreći o razlozima za prodaju Linić je naveo potrebu za novcem s obzirom da je tada trebalo financirati dubioze u brodogradnji, poljoprivredi i prehrambenom sektoru.
– Sama Ina nije bila razlog privatizacije. Očekivali smo 250 milijuna dolara dok su nam konzultanti govorili da nećemo dobiti više od 180. Za to što smo na kraju dobili čak 505 milijuna dolara isključivo je zaslužan Ljubo Jurčić, rekao je Linić.
Sam Jurčić je rekao da je da bi prodaja “bila dobar posao da se ostvarilo ono što je predviđeno strateškim dokumentima”.
– Posao je bio dobro zamišljen, a zašto nije ispao dobar to je drugo pitanje, rekao je Jurčić. Dodao je da “politika nikada nije upravljala Inom već su tu bile različite interesne skupine koje su se zaklinjale u dobrobit države, ove i bivše”.
“Zelenaški” plin
– Nisam vidio drugi način nego da u kompaniju uđe strateški partner koji bi zbog zaštite svojih uloga imao interes za što bolje poslovanje, rekao je Jurčić dodavši da je MOL platio premiju za upravljanje.
Predsjednik uprave Ine od 2000. do 2009. godine Tomislav Dragičević rekao je da nas nakon lipnja 2009., zbog izmjene dioničarskog ugovora, MOL “ne mora uvažavati kao što smo mi njega morali”. Dodao je da se jednom prilikom žalio potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu zbog toga što Ina mora kupovati plin po visokoj cijeni, a prodavati ga po puno nižoj na što mu je ovaj odgovorio da je propuštena prilika da se to riješi.
 


Kunst: 25% plus jedna dionica je 26%


Potpredsjednik povjerenstva Boris Kunst (HDZ) svojim je izlaganjem izazvao zbunjenost prisutnih jer je po onome što je rekao ispalo da ne zna razliku između 25 posto plus jedne i 26 posto dionica.
– Ako ta jedna dionica nije posebno vrijedna, kad netko proda 25 plus jedan, zašto ne piše 26 posto, rekao je Kunst. Na to mu je Linić rekao da te dvije stvari nisu jednake. Nakon što je njegova izjava bila objavljena na svim portalima Kunst je uvrijeđen obilazio novinare govoreći da je iz njegovog izlaganja bilo jasno da nije napravio početničku grešku i da jako dobro zna razliku između ova dva pojma.




 


Sanaderu poziv nije uručen


Predsjednica povjerenstva Dragica Zgrebec (SDP) rekla je da je istražno povjerenstvo dobilo službenu obavijest pošte da poziv za svjedočenje nije uručen nekadašnjem premijeru Ivi Sanaderu. Potom je upitala članove povjerenstva smatraju li da Sanaderu treba uputiti novi poziv na što joj je član povjerenstva iz redova HDZ-a Boris Kunst rekao da bi bilo najbolje o tome odlučiti u utorak za kada je bilo i zakazano Sanaderovo svjedočenje. Kunst je predložio da se budući da se ipak ne očekuje dolazak Sanadera promjeni raspored nastupa svjedoka koji će se danas pojaviti pred istražnim povjerenstvom.