Ovogodišnja berba će biti izuzetna

Slika korisnika admin
nadin_berba grozdja_2
Ivan JAMIČIĆ
Članovi Udruge vinara i vinogradara Nadin okupili su se na početku berbe

U Nadinskom blatu tijekom subotnjeg popodneva na svečan način započela je berba vinskog grožđa. Događaj su organizirali članovi Udruge vinara i vinogradara Nadin.

- Cilj nam je bio okupiti u što većem broju vinare i vinogradare sa zadarskog područja, zbog međusobne izmjene informacija i predstavljanja naših proizvoda. Htjeli smo na ovaj način obavijestiti potencijalne kupce o kvaliteti sortimenta i proizvedenog grožđa te prezentirati naša vina. Ujedno, do Domovinskog rata ovakvi događaji su bili tradicija, nakon duže stanke drago nam je što smo uspjeli organizirati svečani uvod u berbu, rekao nam je Željko Vrsaljko, predsjednik Udruge.

Danas na području Nadina ima oko 400 hektara vinograda, na kojima se nalazi oko 2 milijuna loza, od toga je 60 hektara u eko proizvodnji. Sorte koje se uzgajaju na ovom području su: merlot, cabernet sauvignon, syrah, grenache, maraština i carignan. Trud i rad ovdašnjih vinara i vinogradara se ogleda kroz mnoga kvalitetna i tri vrhunska vina: "Nadinska rana" kupaža je syraha i merlota koje je proizveo Vrsaljko, zatim vina "Cabernet Sauvignon" i "Merlot" Šime Škaulja.

- Imamo najviše površina pod ekološkom proizvodnjom vinove loze u Hrvatskoj. Prema navedenim hektrima i po broju trsova prednjačimo i u konvencionalnoj proizvodnji, rekao nam je Vrsaljko.

Ovom događaju prisustvovao je Zvonimir Vlatković, dipl. ing. agr. iz HZPSS-a koji je istaknuo da su trudom i upornošću vinari i vinogradari zaslužili ovakve akcije te ih je pohvalio što maksimalno surađuju sa strukom.

- Ovogodišnja berba će biti izuzetna, kvaliteta vrhunska, prema mojoj procjeni ubrat će se oko dvije tisuće tona grožđa. Optimalne kiseline sada se kreću negdje od 6 do 7, ovisno o sorti, a čekat ćemo koji dan da padnu, šećeri zadovoljavaju što je idealno za početak berbe. Vremenske prilike su nam bile naklonjene, imali smo pravilniji raspored oborina nego proteklih godina, zaključio je Vlatković.

Događaju se odazvao i dogradonačelnik grada Benkovca, Mirko Erstić koji je rekao da je Grad Benkovac financijski potpomogao vinare i vinogradare u cilju stvaranja kvalitetnih i vrhunskih vina.

- Vinfest i ostale manifestacije smo organizirali između ostalog i da vama pomognemo da promovirate i plasirate svoja vina na tržište, u restorane i trgovačke lance.

Potporu vinarima i vinogradarima došla je iskazati Sandra Skenderović, predstavnica francusko-hrvatskog udruženja poduzetnika i industrije.

- Upoznati smo s vinom "Nadinska rana" kojeg želimo plasirati u hrvatske i francuske restorane. Vino ima ekološki certifikat i smatramo da je to važan aspekt za turizam i gospodarstvo. Zahtjev za ekološkom proizvodnjom danas postavlja svjetsko tržište, a Hrvatska ima veliki potencijal što se tiče eko proizvodnje, istaknula je Skenderović.

Članovi udruge su događaj uveličali svečanim ručkom, naravno i zdravicom sa svojim vinima.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno