Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Poštanske marke iz više od 50 zemalja svih kontinenata

13.09.2010. 22:00
Poštanske marke iz više od 50 zemalja svih kontinenata


Sinoć je ispred pulta Gradske knjižnice Zadar postavljena i svečano otvorena izložba poštanskih markica “Osvajanje svemira – program Apollo” Hrvatskog filatelističkog društva Zadar, točnije njezinog člana Miljenka Radovića s Vira. Filatelističku je izložbu gostima predstavio Igor Černigoj, predsjednik Hrvatskog filatelističkog društva Zadar, kazavši između ostalog:
– Velike uspjehe američke astronautike pratila je i filatelija diljem svijeta. Mnogobrojne poštanske uprave izdale su lijepe prigodne poštanske marke, blokove i poštanske žigove. Posebno valja spomenuti dva američka izdanja iz 1969. godine. Riječ je o prigodnim poštanskim markama koje su obilježile dvije najvažnije misije u konačnom osvajanju Mjeseca. Motiv na prvoj marki naslova “Misija Apollo 8” prikazuje površinu Mjeseca i Zemlje. Dizajn marke tiskane u 187 milijuna primjeraka potpisuje Leonard E. Buckley. Drugo je izdanje posvećeno misiji “Apollo 11” koja je na mjesec u srpnju 1969. dovela prve ljude. Marka naslovljena “Prvi čovjek na Mjesecu” prikazuje koračanje Neila Armstronga Mjesečevom površinom. Marku je dizajnirao Poul Calle, a tiskana je u 152 milijuna primjeraka. Program “Apollo” obilježile su prigodnim izdanjima mnoge države diljem svijeta, što je filatelistima omogućilo stvaranje lijepih i vrijednih zbirki. Sakupljanje filatelističkog materijala vezano za istraživanje svemira naziva se astrofilatelija. Večerašnja je zbirka vlasništvo Miljenka Radovića. Ograničeni brojem vitrina nažalost nismo bili u mogućnosti izložiti cjelokupnu zbirku koju Radović kompletira već punih pet godina. Na jedanaest panoa i 132 izložbena lista izložene su poštanske marke iz više od 50 zemalja svijeta svih kontinenata. Nadamo se da će posjetitelji filateliju doživjeti kao zanimljiv hobi.
Inače, Miljenko Radović je sa sakupljanjem poštanskih markica započeo u dobi od 15 godina i sakuplja ih već 50 godina. Dugo je vremena radio u Njemačkoj gdje je filatelija razvijenija i bolje organizirana negoli u nas. Član je njemačkih filatelističkih društava, a pet je godina član Filatelističkog društva Zadar. Ponosi se olimpijskom zbirkom, a za sljedeću godinu priprema izložbu maraka na temu poznatog slikara Petera Paula Rubensa.