Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sanaderov sporazum omogućuje rast plaća

13.09.2010. 22:00
Sanaderov sporazum omogućuje rast plaća


Sindikati su se u svibnju prošle godine odrekli povećanja plaća od šest posto, a Sanader im je obećao da će im to vratiti čim BDP bude rastao po dva posto u dva kvartala zaredom
U temeljnom kolektivnom ugovoru za javni sektor, dokumentu koji regulira prava 180 tisuća zaposlenih u zdravstvu, obrazovanju, znanosti i kulturi, sindikati su dobili i više nego što su se mogli nadati kad su započeli razgovore. Odrekli su se božićnice za ovu godinu i cipelarine za one čije su kuće od posla udaljene manje od kilometra, a Vlada je zauzvrat u život vratila sporazum koji su prošle godine u svibnju nakon 27 sati pregovora dogovorili s tadašnjim premijerom Ivom Sanaderom.
Sporazum je dogovoren tjedan dana prije izbora, sindikati su se odrekli povećanja plaća od šest posto, a Sanader im je obećao da će im to povećanje vratiti čim BDP bude rastao po dva posto u dva kvartala za redom te da će njihove plaće do 2016. godine biti uz postupna povećanja izjednačene s plaćama u realnom sektoru, odnosno da će plaća početnika s visokom stručnom spremom biti jednaka prosječnoj bruto plaći u zemlji. Takav dogovor s Vladom potvrdila nam je predsjednica Samostalnog sindikata u zdravstvu Spomenka Avberšek, uz napomenu da sindikati mogu biti zadovoljni novim kolektivnim ugovorom.
Mogućnost pregovora
S druge strane, Vlada nikada nije aktivirala mogućnost da smanji plaće ako BDP pada dva kvartala zaredom pet posto, što joj je omogućavao sporazum, a odustala je i od toga da se prava onih koji primaju plaće iz proračuna vežu uz prilike u tom istom proračunu.
No, zato je za sljedeće tri godine, koliko će trajati temeljni kolektivni ugovor, otvorila mogućnost sindikatima da pregovaraju oko rasta plaća. Premijerka Jadranka Kosor tako je nakon pokušaja promjene Zakona o radu, kako bi smanjila prava iz kolektivnih ugovora, sindikatima ponudila i više nego to su tražili na početku, što je još jedna stvar koja sugerira da se HDZ već počeo pripremati za naredne parlamentarne izbore, koji bi se trebali održati potkraj sljedeće godine.
Rashodi će rasti
Ukoliko u sljedećoj godini dva kvartala zaredom BDP bude rastao više od dva posto, sindikati mogu tražiti povećanje osnovice za šest posto, te uz to mogu inzistirati na tome da se njihove plaće počnu usklađivati s onima u realnom sektoru. Uz to, Vlada je u kolektivni ugovor uključila i sporazum kojim prosvjeta dobiva pravo na dodatak od dva posto. Ukoliko se išta od toga dogodi, a izborna godina sugerira da za to postoji velika mogućnost, Vlada će teško sačuvati rashode na razini ovogodišnjih, kako je to planirala.
S obzirom da obveze preuzete kolektivnim ugovorom vrijede naredne tri godine, zauzdavanje rashoda bit će nemoguće u 2012. godini i nova Vlada će ih morati povećavati ili će prekršiti kolektivni ugovor, koji bi uskoro trebao biti i potpisan. U takvoj situaciji teško će se održavati i sadašnja razina deficita. On bi do kraja ove godine godine, bez lokalne zajednice, pogotovo Zagreba, HBOR-a, brodogradnje, trebao biti 14,05 milijardi kuna, a kad se uključe i ti segmenti, deficit se opasno približava 19 milijardi kuna.
Ako se išta iz sporazuma sa sindikatima bude moralo realizirati sljedeće godine pitanje je s kolikim će deficitom Hrvatska ući u izbore te što će taj deficit značiti za kreditni rejting zemlje, a time i za uvjete zaduženja, odnosno kamate po kojima će se u sljedećoj godini podizati krediti.
 


Vlada: Vrijedit će i revizije


U Vladi tvrde da sindikati nisu dobili puno priznavanjem Sanaderovog sporazuma u kolektivnom ugovoru. Ističe se i to da će, osim sporazuma, vrijediti i sve njegove eventualne promjene i revizije, a na pitanje hoće li ih biti naš sugovornik iz Vlade odgovara: “to ćemo još vidjeti”.