Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ustavni sud odlučuje o sadržaju referendumskog pitanja

13.09.2010. 22:00
Ustavni sud odlučuje o sadržaju referendumskog pitanja


Na sjednici saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav danas je sa sedam glasova “za” i šest “protiv”, podržan prijedlog vladajuće većine da Ustavni sud odluči o sadržaju referendumskog pitanja te potrebi održanja referenduma nakon što je Vlada povukla iz saborske procedure prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR).
Svrha prikupljanja potpisa bila je spriječiti donošenje izmjena i dopuna ZOR-a, a nakon što je Vlada povukla prijedlog izmjena i dopuna ZOR-a parlamentarna većina drži da je ispunjen cilj – spriječiti donošenje ZOR-a onakvog kakvog ga je Vlada predložila, istaknuo je Vladimir Šeks.
Oporba je smatrala da Ustavni sud nema što arbitrirati između volje građana i obveze Hrvatskog sabora da po toj volji raspiše referendum.
Predsjednik SDP-a Zoran Milanović ustvrdio je kako se obraćanjem Ustavnom sudu pokušava izbjeći odgovornost. Utvrđivanje političke svrsishodnosti referenduma nije posao Ustavnog suda, rekao je Milanović.
Mi smo za poštivanje volje građana čiji su potpisi vlasništvo i po njima Sabor treba postupiti”, poručio je.
SDP-ovac Josip Leko naglasio je kako je ovo prvi puta da su građani svojim potpisom zatražili vlast da o nečem odlučuju. Prebacivati takav zahtjev građana na pravno pitanje je ignoriranje njihove volje, mišljenja je Leko.
Protiv prijedloga koji je u ime vladajuće većine iznio Vladimir Šeks bila je i Vesna Pusić (HNS) koja je ustvrdila da se tu radi o “bijegu od odgovornosti”.
Odbor je konstatirao da je prikupljen dovoljan broj potpisa na jednom pitanju čija se ustavnost možda mogla provjeravati prije prikupljanja potpisa, ali ne poslije, poručila je Pusić.
Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav na prethodnoj je sjednici prošlog tjedna jednoglasno zaključio da su sindikati prikupili dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma, a donošenje odluke o referendumu bilo je odgođeno na prijedlog HDZ-a kako bi se razriješila neka sporna ustavno-pravna pitanja.