Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Uvozimo i radnike

13.09.2010. 22:00
Uvozimo i radnike


Nezainteresiranost i nemotiviranost radnika, nedostatnost socijalnih vještina, nedostatna znanja u radu na računalu te nepoznavanje stranih jezika također mogu biti razlozi zbog kojih hrvatski poslodavci ne zapošljavaju domaću radnu snagu već se radije odlučuju na onu iz inozemstva
Hrvatska gospodarska komora, Obrtnička komora i Zavod za zapošljavanje proveli su među tvrtkama Zadarske županije redovnu godišnju anketu za utvrđivanje potreba radnih dozvola za zapošljavanje stranaca za sljedeću godinu.
Iz Hrvatske gospodarske komore županijske komore Zadar rekli su nam da su ankete poslali na gotovo tisuću adresa tvrtki u Zadarskoj županiji. Na tisuću poslanih upita dobili su 20 odgovora, od čega je njih 11 odgovorilo da nemaju potreba za zapošljavanje stranaca.
– Od ovih devet tvrtki koje su nam poslale podatke o potrebama radnih dozvola za zapošljavanje stranaca najveća je potreba u poljoprivredi. Najviše se traži berača poljoprivrednih proizvoda – njih 70, te pomoćnih vinogradara – 10, rekla je Ivana Šare iz HGK županijska komora Zadar. Istaknula je da je pored poljoprivrede i u građevinarstvu izražena potreba za radnim dozvolama za zapošljavanje stranaca. Najviše se traži dozvola za zidare (24), tesare (10), armirače (10), betonirce (9) te voditelje građevinskim strojevima (6).
Također su vrlo izražene potrebe za dozvole za radnike u prerađivačkoj industriji i to radnika u pogonu za preradu ribe, za koje se traži 20 dozvola. U turizmu i ugostiteljstvu potrebe su manje pa se traže tek tri dozvole.
Šare je objasnila kako su svake godine traženja otprilike slična pa se u graditeljstvu i poljoprivredi traže dozvole za rad stranih državljana.
Objasnila je kako oni u suradnji s Obrtničkom komorom i Zavodom za zapošljavanje rade ove ankete te potom podatke šalju u Ministarstvo gospodarstva koje potom odobrava broj dozvola.
Željko Marić, pročelnik zadarskog podružnog ureda HZZ-a, rekao nam je da bi poslodavac prvo trebao tražiti radnike na razini županije, potom na razini Hrvatske, a tek onda, ako ne nađe radnike, tražiti one iz inozemstva.
Ipak, postavlja se pitanje kako je moguće da je uz velik broj nezaposlenih radnika iz Hrvatske potrebno uvoziti radnike iz inozemstva?
Naime, na evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područne službe Zadar, krajem kolovoza 2010. godine bile su evidentirane 8.942 nezaposlene osobe. No prema podacima HZZ-a poslodavci imaju poteškoće pri zapošljavanju zbog nedostatka radnika traženog zanimanja ili radnika s traženim iskustvom pa se u takvim slučajevima odlučuju zaposliti radnika iz inozemstva. Osim toga nezainteresiranost i nemotiviranost radnika, nedostatnost socijalnih vještina, nedostatna znanja u radu na računalu te nepoznavanje stranih jezika također mogu biti razlozi zbog kojih hrvatski poslodavci ne zapošljavaju domaću radnu snagu već se radije odlučuju na onu iz inozemstva.