Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Vrančić: Bilo bi neodgovorno voditi grad, a da nemamo jedan manji dug

13.09.2010. 22:00
Vrančić: Bilo bi neodgovorno voditi grad, a  da nemamo jedan manji dug


Danas je život takav da nema obitelji, firme, ustanove, gradske samouprave ili države koja svoje probleme ne rješava zaduženjima. I obitelji su se navikle plaćati karticama, pa i ako imaju gotovine, neće da plaćaju gotovinom nego karticama, rekao je gradonačelnik Zvonimir Vrančić


Vladajuća četverostranačka većina (HDZ-HSS-HSP-HSU) kojoj se pribraja i odnedavno nestranački vijećnik Damir Kasap nije, na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, prihvatila amandman SDP-a kojim se predlagalo da se, kako je u ime kluba iznijela Omerka Šarić, izvješće Državnog ureda za reviziju proslijedi Državnom odvjetništvu „radi utvrđivanja eventualnih kaznenih, a svakako prekršajnih djela”, te da „gradonačelnik u roku od 60 dana Gradskom vijeću dostavi program za dugoročno uklanjanje revizijom utvrđenih nepravilnosti koje se ponavljaju”. SDP-ov amandman podržali su vijećnici HNS-a i DSU.
„Poslušajte fonogram”
Državna revizija je, naime, poslovanju Grada Zadra u 2009. godini dala uvjetno mišljenje, a jedna od glavnih zamjerki revizora je nenamjensko trošenje preko 27 milijuna kuna stečenih od prodaje stanova na kojima je postojalo stanarsko pravo, a koji su trebali biti utrošeni u izgradnju socijalnih stanova i stanova iz programa POS-a. Državna revizija upozorila je i na činjenicu da Grad nije predvidio na koji će način osigurati 139 milijuna kuna, koliko iznosi glavnica za izdane obveznica za izgradnju ŠC Višnjik koja dospijeva na naplatu u rujnu 2011. Također je upozoreno kako Grad nije na vrijeme platio 56 milijuna kuna dospjelih obveza, te nije naplatio 143 milijuna dospjelih potraživanja pri čemu za potraživanja u ukupnom iznosu od 64 milijuna kuna nisu poduzete mjere naplate, osim slanja opomena.
Najgorljiviji vijećnik u obrani poslovanja Gada bio je Duško Vuković (HSU) koji je ustvrdio kako bi uvjetno revizorsko mišljenje Gradu Zadru bilo problem „kada bi se radilo samo o jednom gradu”.
– Ovakvo mišljenje je dobilo više od 85% jedinica lokalne samouprave, a radi se manje-više o istim stvarima. Zakonodavac bi se morao pozabaviti ovim izvješćima i pokrenuti potrebne izmjene zakona budući da najveći dio nalaza nije rezultat namjernog nepoštovanja zakona, mešetarenja proračunom, skrivanja podataka ili, kako se to ovdje zna čuti, muljažama i marčapijama, nego je posljedica neusklađenosti zakonodavstva i stvarnog stanja u svakodnevnom poslovanju, pa bi mi odavde mogli kao zaključak poslati zakonodavcu da na temelje ovog i drugih izvješća, se potrudi malo i uskladi te zakone, rekao je Vuković.
Vladajućem umirovljeniku replicirao je opozicijski umirovljenik Josip Perović (DSU) .
-Niste bili ovako zažareni kad je trebalo našim umirovljenicima koji imaju 2.000 kuna ukinuti besplatne autobuse, reka je Perović dok je Ivo Gregov (HNS) izrazio nevjericu da je čuo kako je „svemu ovom krivi zakon”.
 – Nemojte govoriti da sam kazao ono što nisam kazao kao da sam kazao, odgovorio je Vuković Gregovu, dok se iz vijećničkih klupa čulo” poslušajte fonogram.
Vrančić: Bit će sve uredu
– Osobno mislim da ovo nisu dramatične primjedbe, pogotovo ne s kaznenom odgovornošću i ja bih rekao da ćemo ih uspjeti korigirati tijekom ove godine, i da će to sve biti uredu, kazao je gradonačelnik Zvonimir Vrančić.
– Potpisani su ugovori s APN-om za preko 17 milijun kuna za izgradnju infrastrukture na Crvenim kućama i u pripremi je izgradnja socijalnih stanova u iznosu preko 22 milijuna kuna. Upravo su stvoreni uvjeti da bi se kvalitetno ta sredstva mogla utrošiti za namjenu za koju trebaju biti utrošena, što znači da se njihova supstanca neće izgubiti i zna se, u svakom momentu, koliko ih ima na raspolaganju i za što su potrošena. Što se tiče toga da nismo izdvajali sredstva za otplatu obveznica, za to je dobivena suglasnost Ministarstva financija, kazala je vijećnicima pročelnica UO za financije Grozdana Perić.
-Uvjetno mišljenje Revizije nije bezazlena stvar, ocijenila je Omerka Šarić (SDP) koja je zadarski ured Državne revizije prozvala za sklonost aktualnoj gradskoj vlasti zbog koje je „kako prijašnjih, tako i ove godine u nekoliko navrata zanemario vidjeti nešto što je trebalo vidjeti”.
– Mi iz kluba vijećnika SDP-a pisali smo Državnom uredu za reviziju u Zagrebu, Šimi Krasić, vezano za reviziju za 2008. godinu i netočno i nezakonito prikazivanje nekih troškova i Državna revizija je u svemu rekla da smo u pravu, i naložila gradskoj upravi da stvari ispravi. Prošle godine nismo čuli ni slova o novcu od stanova, iako su se i prošle godine posuđivali. Državna revizija izrijekom piše da se to ne može raditi, a izvještaj govori da se to i dalje radi, a projicira se to i dalje raditi. Preko toga se ne može olako priječi. 31. prosinca imali smo 56 milijuna dospjelih obveza, 63 milijuna za koje gradska uprava nije poduzimala pravodobne mjere naplate, 63 milijuna je previše novaca u trenutku kad nam gradska uprava daje na znanje izvješće o poslovanju u prvih šest mjeseci gdje smo u manjku 73 milijuna. Za dug od 140 milijuna kuna platili smo već 7 milijuna kuna eura kamata, kazala je Šarić izražavajući protivljenje reprogramiranju duga po obveznicama za izgradnju ŠRC „Višnjik” koje dolaze na naplatu u rujnu sljedeće godine.
– Pretpostavljam da ćemo dobiti prijedlog da platimo još 8 do 10 milijuna eura kamata i opet nam ostaje dug. Jednom se dug mora vratiti, a ako ovako nastavimo, ovaj će dug dočekati naše praunuke. Država revizija konstatira i nešto što se ne smije raditi. Ne smije se Gradskom vijeću podastrijeti dokument koji nosi naziv Proračun grada Zadra u kojem stoji da će se graditi cesta na Bokanjcu, a onda se gradi u Gaženici, a nama kaže da je napravljena na Bokanjcu, također je kazala Šarićč u raspravi i izviješću Države revizije za prošlu godinu.
Pročelnica Perić usprotivila se stavu vijećnice Šarić o tome kako su sredstva od prodaje stanova trošena nezakonito.
-U izvješću Državne revizije je rečeno da su trošena na način da je odlukom o izvršenju proračuna ugrađeno trošenje tih sredstva i prema tome nisu potrošena nezakonito. Trošili smo ih za trenutnu namjenu, ali to ne znači da ih nećemo uopće i nikada potrošiti za namjenu za koju trebaju biti potrošena,kazala je Perić kojoj je Šarić uzvratila kako je Gradsko vijeće u prosincu prošle godine donijelo „nezakonitu odluku o izvrđenju proračuna”
– Niste vi nas pitali možete li ta sredstva potrošiti, nego ste ih potrošili, a onda to samo amenovali, rekla je Šarić, dok je Sabina Glasovac utvrdila kako u izvješću Državne revizije piše da su „pri trošenju ovih namjenskih sredstava prekršeni članak 27. Zakona o prodaju stanova na kojima postoji stanarsko pravo i članka 8. Zakona o društveno poticanoj stanogradnji”.
-, Grad prije par godina nije imao zgotovljen projekt Crvene kuće i tadašnje rukovodstvo Grada je sasvim opravdano odlučilo da će sredstva namijenjena za tu svrhu koristiti za druge svrhe. Konačno je projekt Crvene kuće u potpunosti je pripremljen, gradnja POS-ovih stanova je otpočela, ovih dana izlazi natječaj za gradnju infrastrukture za Crvene kuće, i do početka sljedeće godine bit će gotov projekt i za socijalne stanove. Obvezo sam se sebi da ćemo tijekom ove i sljedeće godine osigurati sva sredstva potrebna za izgradnju Crvenih kuća ,a to će biti, ne samo 45 milijuna namjenskih sredstava, nego ćemo iz gradskog proračuna morati izdvojiti još sredstava da bismo završili sve što treba, zaključio je gradonačelnik Zvonimir Vrančić.
Vlahović: Tko će pregovarati s Hypo?
Ivu Gregova (HNS) zanimalo je li gradska uprava pripremila „odgovor na pitanje Revizije da Grad treba imati u vidu osiguravanje sredstava za otplatu glavnice obveznica, bez da ulazi u osnovne djelatnosti”, dok je Sabina Glasovac (SDP) ustvrdila kako „možda jest zakonito, ali niti je pošteno niti pametno” zadužiti još tri generacija za otplatu izgradnje bazena i dvorane.
-Tih 139 milijuna je daleko manje, nego što nam zakon dopušta. Zakon dopušta zaduženje u iznosu od 20 posto od izvornih prihoda Grada, Nismo mi zadužili svoja pokoljenja. Dapače, Grad Zadar je u jednom sasvim normalnom, prihvatljivom zaduženju. Danas je život takav da nema obitelji, firme, ustanove, gradske samouprave ili države koja svoje probleme ne rješava zaduženjima. I obitelji su se navikle plaćati karticama, pa i ako imaju gotovine, neće da plaćaju gotovinom nego karticama. Ne treba Grad Zadar stavljati na stup srama kao neki prezaduženi grad. Mislim da bi bilo čak i neodgovorno u današnje vrijeme voditi jedan grad, a da nemamo jedan manji, primjereni postotak zaduženja, a da novac ima svoju cijenu i da se za njega plaća kamata je sve sasvim normalno, odgovorio je kritičarima reprogramiranja gradonačelnik Vrančić, te najavio kako će možda već i u listopadu, a svakako prije predlaganja proračuna za 2011. vijećnicima podastrijeti „prijedlog rješavanja obveznica za Višnjik”.
– Budući da Hypo banka više nije u vlasništvu stare ekipe, ja bih htio čuti tko će u ime nape ekipe pregovarati o reprogramiranju, da ne ispadne kao jamstvena kartica Ive Sanadera, pitao je Josip Vlahović (DSU), no ostao je bez odgovora.


 REVIZIJA “ZABORAVILA” JEDNOG VIJEĆNIKA




 
Irena Dragić (SDP) ustvrdila je kao se Državna revizija „bavi prepisivačkom djelatnošću”, a svoju tvrdnju potkrijepila je time što u izviješću stoji kako Gradsko vijeće ima 27 članova, dok ono zapravo broji 28 vijećnika, s obzirom da je vijećnik HDZ-a Milan Drača kooptiran kao predstavnik srpske nacionalne manjine. .