Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Brod krenuo na Kornate, pa se zbog magle nasukao u pličini

13.09.2011. 22:00
Brod krenuo na Kornate, pa se zbog magle nasukao u pličini


Motorni izletnički brod “Tornado” sa 58 putnika i četiri člana posade nasukao se u srijedu ujutro, oko devet sati na pličinu u uvali Gnojišća kod mjesta Kukljica na otoku Ugljanu.
– Prema prvim činjenicama koje je Lučka kapetanija utvrdila na mjestu nesreće do nasukavanja broda je došlo jer je njime upravljala neovlaštena osoba koja uz sebe nije imala niti jednog člana posade, te zbog loših vremenskih prilika, odnosno guste magle – izvjestila je Marina Halužan, glasnogovornica Ministarstva mora uz napomenu kako je vlasnik broda, Boris Bajlo, sam upravljao brodom umnjesto njegova službenog zapovjednika Ratka Lišića.
Zadarski ugostitelj i vlasnik kafića Arkada koji je na plovidbenoj listi bio upisan kao član posade koja čini plovidbenu stražu isplovio je iz Zadra u 8.10 sati na izlet prema Nacionalnom parku Kornati, no bez zapovjednika iako je on bio na popisu posade. Zbog smanjene vidljivosti uslijed guste magle i lrive procjene pri isplovljavanju sa zadarske Rive, ubrzo se našao u gustoj magli zbog čega je pramčanim dijelom “nasjeo” na morsko dno uz samu obalu. Lučka kapetanija uvidom u plovidbenu listu pronašla je još nepravilnosti među kojima i činjenicu da na brodu nisu bila ni dva člana posade s popisa. Srećom, sve je prošlo bez većih posljedica jer nije bilo ozlijeđenih, kao ni onečišćenja morskog okoliša obzirom da nije bilo prodora mora u plovilo.
– Nakon nasukavanja svi putnici na 33 metarskom brodu prevezeni su do Kukljice brodom “Kozjak” i brodicom zadarske Lučke kapetanije – izvjestila je Marina Halužan, glasnogovornica Ministarstva mora napominjući kako će uz brod u dežurstvu ostati inspektor sigurnosti Lučke kapetanije koji je Bajlu nakon očevida izdao rješenje o odsukanju plovila, ali i zabranu isplovljenja prije nego li od Hrvatskog registra brodova ishodi svjedožbu o sposobnosti broda za jedno putovanje radi popravka.
Kako saznajemo, turistički brod iz pličine su pokušali izvući mjesni ribari svojim brodicama, no kako im to nije pošlo za rukom, Bajlo je angažirao privatnu specijaliziranu tvrtku za taj posao.